Derde Helft: Oekraïne pakt verdiende overwinning, Hancko loopt blessure op

De spelers van Oekraïne vieren de overwinning met de supporters
De spelers van Oekraïne vieren de overwinning met de supportersAFP
In de eerste wedstrijd van de achtste dag op het EK in Duitsland boekte Oekraïne een 2-1 overwinning op Slowakije nadat ze vroeg op achterstand waren gekomen. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

Shaparenko de bevrijder van Oekraïne

Het leek erop dat Oekraïne ten onder zou gaan voor de tweede maal op rij dit EK, maar Mykola Shaparenko dacht daar anders over. Vroeg in de tweede helft tekende hij voor de gelijkmaker door een goede voorzet van Oleksandr Zinchenko beheerst binnen te schuiven en 10 minuten voor het einde gaf hij de perfecte assist op Roman Yaremchuk voor het winnende doelpunt.

Statistieken Shaparenko
Statistieken ShaparenkoFlashscore

De meesterzet van Rebrov

Het gebeurt niet vaak dat op een eindtoernooi de bondscoach na één wedstrijd al besluit om van eerste doelman te wisselen. Andriy Lunin van Real Madrid gaf de Oekraïense bondscoach Sergiy Rebrov echter weinig keuze met zijn uiterst pijnlijke optreden tegen Roemenië, waar hij schuldig was aan twee van de drie tegendoelpunten. Rebrov besloot daarop om Anatolii Trubin de kans te gunnen, en dat betaalde zich uit. De doelman van Benfica moest een keer vissen tegen Slowakije, maar verrichtte ook vier puike reddingen, wat voldoende was voor de uiteindelijke overwinning.

Statistieken Trubin
Statistieken TrubinFlashscore

Slowakije geeft het weg

De Slowaken leken net als tegen België een sterke wedstrijd te gaan spelen en kwamen ook al gauw op voorsprong door een goede kopgoal van Ivan Schranz op aangeven van Lukas Haraslin. Na dat doelpunt en die sterke openingsfase was het echter gedaan met de Slowaakse overheersing. De mannen van de Italiaanse bondscoach Francesco Calzona lieten hun tegenstander te veel de controle nemen over de wedstrijd en verlaagden te veel het tempo zodra ze in balbezit kwamen. Dat moesten ze bekopen met twee tegentreffers en de bijbehorende nederlaag.

Blessure Hancko

Een griezelig moment voor de Feyenoordfans in de tweede helft: David Hancko strekte zijn been om een bal te controleren, maar greep plotseling naar zijn lies en stortte ter aarde. Het zag er aanvankelijk niet goed uit voor de verdediger, maar een goed teken was dat hij probeerde verder te spelen voordat hij aangaf niet verder te kunnen en het veld verliet.

David Hancko ontvangt verzorging op het veld
David Hancko ontvangt verzorging op het veldAFP

België de hekkensluiter in groep E

Door het resultaat in Düsseldorf hebben drie landen in groep E nu 3 punten: Oekraïne, Roemenië en Slowakije. Één land in die groep staat nog op nul punten, en dat is de nummer 3 op de FIFA-wereldranglijst: België. Toegegeven, onze zuiderburen moeten hun tweede wedstrijd in de groepsfase nog spelen, maar waarschijnlijk hadden weinigen voorspeld dat de Rode Duivels onderaan zouden staan op de helft van de groepsfase van dit EK.