Derde Helft: Pepe en Ronaldo breken records, weer 'Ajacied' die scoort

Conceicao werd de matchwinner
Conceicao werd de matchwinnerProfimedia
Portugal wist door een laat doelpunt van Francisco Conceicao uiteindelijk toch te winnen van Tsjechië. Na ruim een uur spelen kwam Tsjechië tegen de verhoudingen in op voorsprong, maar Portugal wist de wedstrijd in het slot toch nog te draaien. Deze zaken vielen op tijdens de laatste wedstrijd van de eerste speeldag van het EK.

Cristiano Ronaldo speelde twintig jaar geleden voor het eerst op een EK. Dinsdagavond begon hij met Portugal aan zijn zesde Europese kampioenschap, een record.

Pepe werd met zijn 41 jaar en 113 dagen de oudste speler ooit op een EK. Hij passeerde de doelman met de joggingsbroek, Gabor Kiraly. Hij had in 2016 tegen België de leeftijd van 40 jaar en 86 dagen.

Cristiano Ronaldo werd na zijn optreden van vanavond overigens de nieuwe nummer drie op die lijst met 39 jaar en 134 dagen.

Scheidsrechter Marco Guida was onverbiddelijk toen hij na 38 minuten voetbal Rafael Leao van Portugal bij een passeeractie naar de grond zag gaan. De Italiaan gaf de vleugelspeler een gele kaart wegens duiken.

Voor het eerst dit EK gingen twee ploegen zonder te scoren aan de thee. Het scoren voor rust werd een trend die niet werd doorgezet tijdens de laatste wedstrijd van de eerste speeldag.

Een trend die wel werd doorgezet van die van het maken van doelpunten van afstand. Maar liefst 34% van alle doelpunten tot nu toe op dit EK werden gemaakt van buiten het strafschopgebied.

Francisco Conceicao werd de held van Portugal door in de blessuretijd de winnende treffer te maken. Officieel is de vleugelspeler nog eigendom van Ajax, maar hij keert per 1 juli terug naar FC Porto, waar hij het voorbije seizoen al op huurbasis speelde.

Na Georges Mikautadze werd Conceicao de tweede speler die technisch gezien nog Ajacied is en vanavond tot scoren kwam. De Georgiër deed dat tegen Turkije (3-1 verlies) en verlaat Ajax net als Conceicao om terug te keren naar de club waar hij vandaan kwam.

Staaltje ongelukkig zaken doen van de Amsterdammers?