Derde Helft: Schotland is gearriveerd, Shaqiri breekt record en steelt de show

Shaqiri probeert een "knee slide"
Shaqiri probeert een "knee slide"Profimedia
De laatste wedstrijd van dag 5 van Euro 2024 eindigde in een 1-1 gelijkspel tussen Schotland en Zwitserland. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

Schotland is weer zichzelf

De eerste wedstrijd van Schotland op het toernooi werd gekenmerkt door het gebrek aan strijdlust en de welbekende Schotse bezieling. Dat had ook de pijnlijke 5-1 nederlaag tegen gastheer Duitsland tot gevolg, waarna bondscoach Steve Clarke het boetekleed aantrok en uitlegde dat hij zijn spelers te veel instructies had meegegeven. Vandaag was daar duidelijk verbetering in te zien. De Schotten toonden weer de "working class hero"-mentaliteit waar ze bekend om staan, en legden wat dat betreft vanavond in ieder geval een veel betere pot voetbal op tafel.

Mc's have it

Het zesde doelpunt ooit gemaakt door een Schot op een EK viel vandaag in de 13e minuut. Hoewel de treffer aanvankelijk op naam van Fabian Schär kwam te staan als eigen doelpunt, werd dit na enige tijd door de UEFA gewijzigd in die van de losser van het schot, Schot Scott McTominay. De namen van de voorgaande vijf doelpuntenmakers: McGregor, McCoist, McStay, McClair en McAllister. Ongeveer 65 procent van alle Schotten heeft een achternaam beginnend met "Mc", dus dat er vooralsnog geen doelpuntenmakers zonder zijn geweest, is een statistische anomalie te noemen.

Shaqiri de eerste Zwitser op zeven eindtoernooien...

Shaqiri is de eerste speler van zijn land die op zeven eindtoernooien actief is geweest. De 32-jarige international kreeg voor het duel met Schotland van woensdag een basisplaats van bondscoach Murat Yakin, nadat hij tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Hongarije (3-1) op de bank was gehouden. Shaqiri was actief op de WK's van 2010, 2014, 2018 en 2022 en speelde eerder op de EK's van 2016 en 2020. (ANP)

Maar kan wondergoal niet bekronen

Xerdan Shaqiri scoorde in de 26e minuut een zogenoemde "banger" door de slechte terugspeelbal van Anthony Ralston zonder na te denken van buiten de zestien keihard in de linkerbovenhoek te draaien. Hij probeerde zijn juweeltje van een doelpunt te vieren met de welbekende "knee slide", maar slaagde daar niet helemaal in. Zijn knieën kwamen te hard op de grasmat terecht, waardoor hij op vrij stuntelige wijze voorover tuimelde, terwijl de grasplaggen in het rond vlogen. Het deed niet af aan zijn fenomenale gelijkmaker.

De climax van groep A

Na twee gespeelde wedstrijden in de groepsfase zijn de kaarten geschud voor de ontknoping van groep A. Duitsland gaat door, Zwitserland staat op vier punten, wat normaal gesproken genoeg is om minimaal als een van de beste nummers 3 door te gaan. De echte kraker zal dus worden gespeeld door Schotland (1) en Hongarije (0). Beide landen hebben de drie punten nodig om op zijn minst een kans te maken om te overleven en met beide op doelsaldo -4 zullen ze allebei vol voor de winst moeten gaan op 23 juni.