Derde Helft: Slowakije en Roemenië delen de punten en gaan verder naar de knock-out

Roemenië viert de 1-1 van Marin tegen Slowakije
Roemenië viert de 1-1 van Marin tegen SlowakijeProfimedia
Roemenië en Slowakije zijn door naar de achtste finales. Het is voor beide landen de tweede keer dat ze de groepsfase overleven. Ze eindigden allebei op vier punten. Roemenië is daarmee eerste geworden in groep E en Slowakije derde, die een minder doelsaldo hadden dan de Roemenen en België. In de Derde Helft werpt Flashscore NL een blik op de vijf meest opvallende momenten.

Roemenië voor tweede keer naar knock-out

Het is de zesde keer dat Roemenië deelneemt aan het EK. Vier keer was de groepsfase gelijk het eindstation. Alleen in 2000, toen het EK in Nederland en België was, werden de kwartfinales gehaald. Italië was toen met 2-0 te sterk. Het is nu dus de tweede keer dat Roemenië de volgende ronde haalt, al staan ze nu nog niet in de kwartfinales.

Ook Slowakije voor tweede keer door groepsfase

Na vijf keer op rij niet gekwalificeerd te zijn voor het EK tussen 1996 en 2012, is Slowakije er de laatste drie edities bij. Dat zijn ook de enige kwalificaties van het land sinds ze onafhankelijk werden. Eén keer eerder kwamen ze door de groepsfase, dat was tijdens het EK van 2016. Duitsland was een flinke maat te groot, het werd 3-0. Nu zijn ze door doelpunten van Ivan Schranz en Ondrej Duda naar de achtste finales.

De eindstand in groep E
De eindstand in groep EFlashshare

Ex-Ajacied belangrijk

Bij Ajax was het een grote flop in 2019-2020, maar voor Roemenië was hij de held. Razvan Marin schoot de Roemenen na 37 minuten vanaf de stip op gelijke hoogte en verzekerde daarmee een plek in de achtste finales. Hij maakte al zijn tweede doelpunt dit toernooi, nadat hij ook scoorde tegen Oekraïne.

Hancko

David Hancko, verdediger van Feyenoord, speelde een geweldige eerste wedstrijd tegen België en deed driekwart wedstrijd mee tegen Oekraïne. Maar in de derde wedstrijd kreeg hij een negatieve hoofdrol door Ianis Hagi onderuit te halen en daardoor een penalty weg te geven. Gelukkig voor hem ging dat niet ten koste van een plek in de achtste finales.

Hancko veroorzaakte een penalty tegen Roemenië
Hancko veroorzaakte een penalty tegen RoemeniëProfimedia

Na regen komt zonneschijn

In Frankfurt begon de wedstrijd zonnig, maar na een uur kwam het echt met bakken uit de hemel vallen. Gelukkig voor beide ploegen hadden ze al een punt en daarmee de volgende ronde in handen. Ondanks de regen dus toch zonneschijn.