Derde Helft: Spanje domineert groep B en maakt gebruik van kinderarbeid

Lamine Yamal viel in de 72e minuut in voor Spanje
Lamine Yamal viel in de 72e minuut in voor SpanjeProfimedia
Groep B bereikte vanavond zijn conclusie door onder andere een 1-0 overwinning van een Spaans B-elftal op Albanië. In de Derde Helft kijken we terug op vijf bijzondere, spraakmakende, of interessante gebeurtenissen of conclusies uit deze wedstrijd.

B-elftal Spanje doet het als verwacht

De bondscoach van Spanje Luis de la Fuente wist al na de tweede speelronde dat hij met zijn ploeg als groepswinnaar door zou gaan naar de knock-outfase van het EK. Daarom koos hij ervoor om zijn elftal vanavond compleet om te gooien, zodat de reservespelers ook wat speeltijd konden krijgen en zijn sterren wat rust konden nemen. Het Spaanse B-elftal kwam eigenlijk precies zo voor de dag als je zou verwachten. Het speelde een stuk beter dan Albanië, maar een stuk minder goed dan het eerste elftal zou hebben gedaan, waardoor het een minder sprankelende overwinning werd dan had gekund.

Statistieken Albanië - Spanje
Statistieken Albanië - SpanjeFlashscore

Spanje heeft lak aan Duitse wetgeving

In de 72e minuut voerde de De la Fuente een controversiële wissel door. Hij haalde Ferran Torres van het veld en liet hem vervangen door Lamine Yamal. Volgens de Duitse wet mogen minderjarigen niet werken na 8 uur 's avonds en dat geldt ook voor atleten. Yamal wordt als 16-jarige door de wet nog als minderjarige gezien en het was rond 22.30 uur dat hij werd ingebracht, dus officieel maakten De la Fuente en de Spaanse bond gebruik van kinderarbeid.

Geen tegendoelpunt in de groepsfase

Spanje eindigde de groepsfase van het EK als groepswinnaar in groep B, de "poule des doods", met 9 punten door overwinningen op alle drie de tegenstanders: Italië, Kroatië en Albanië. Wat de dominantie van La Roja nog indrukwekkender maakt is dat ze in die drie wedstrijden geen enkele keer een tegendoelpunt hoefden te incasseren. De Spaanse verdediging staat als een huis, maar de echte kracht schuilt in het middenveld, dat het geen enkele tegenstander gunt om makkelijk een aanval op te zetten.

Eindstand groep B
Eindstand groep BFlashshare

Albanese publiek doet zijn best

Rond de 55e minuut bereikte het nieuws dat Kroatië op voorsprong was gekomen tegen Italië de MHPArena. Dat betekende dat als het daar zo bleef Albanië met een overwinning op Spanje de tweede plek zou halen in de groep. De spelers probeerden kracht achter het spel te zetten, maar kwamen simpelweg een paar niveautjes tekort om het Spanje ooit echt lastig te maken. Het publiek ging er wel vol achter staan en moedigde hun nationale elftal tot het laatste fluitsignaal aan.

Weer een veldbestormer

In de 89e minuut was het weer zo ver: een toeschouwer betrad het veld en begon onder gejuich van het publiek rondjes te rennen. Hij werd snel in de kraag gevat door de suppoosten, maar dat dat gebeurt een dag na de aankondiging dat de organisatie strenger ging toezien om dit te voorkomen is wel beschamend te noemen.