Derde helft: Yamal en Olmo hebben de hoofdrol en brengen Spanje naar vijfde EK-finale

Spanje viert de winnende 2-1 van Dani Olmo tegen Frankrijk
Spanje viert de winnende 2-1 van Dani Olmo tegen FrankrijkProfimedia
Spanje heeft als eerste land de finale van het EK in Duitsland gehaald. De Spanjaarden waren in München met 2-1 te sterk voor Frankrijk. Lamine Yamal en Dani Olmo waren de hoofdrolspelers in een vermakelijke halve finale en zorgden ervoor dat Spanje voor de zesde keer in de finale van een EK kwam. Dit viel Flashscore Nederland op tijdens de wedstrijd.

Frankrijk maakt eerste doelpunt uit open spel

87 pogingen had Frankrijk ervoor nodig, maar na acht minuten kopte Randal Kolo Muani een voorzet van Kylian Mbappé raak en scoorde zo het eerste velddoelpunt uit open spel voor de Fransen. Tot deze 0-1 scoorde de ploeg van Didier Deschamps slechts drie keer. Tweemaal was het een eigen doelpunt van de tegenstander en Mbappé scoorde met een penalty tegen Polen.

De aanvallen van Frankrijk dit toernooi
De aanvallen van Frankrijk dit toernooiX/@OptaAnalyst

'Piepjong en stokoud'

Maar de 1-1 liet niet lang op zich wachten. Na 20 minuten zorgde de pas 16-jarige Yamal voor een schitterende 1-1. Hij kwam vanaf rechts naar binnen en schoot in de verre linkerbovenhoek, via de paal, schitterend raak. Yamal werd met zijn 16 jaar en 362 dagen de jongste speler die ooit een doelpunt maakte op een WK of EK.

Daartegenover werd Jesus Navas de oudste speler ooit die op een halve finale van een EK of WK in de basis stond. Met zijn 38 jaar en 231 dagen ging hij Fritz Walter voorbij. Een verschil van bijna 22 jaar met Yamal.

Olmo staat er wanneer het moet

Met het uitvallen van Pedri stond Dani Olmo in de kwartfinale 113 minuten op het veld tegen Duitsland. Hij scoorde daarin 1-0 en gaf de assist bij de 2-1. Eerder scoorde hij ook al tegen Georgië in de achtste finales als invaller. Tegen Frankrijk stond hij dus voor de blessure van Pedri aan de aftrap en scoorde opnieuw. Drie goals en één assist in de knock-out. En tegen Albanië gaf hij in de groepsfase ook nog een assist.

Spaanse muur

Spanje wordt vooral geroemd voor het mooie aanvalsspel met sterren als Yamal en Nico Williams, maar wie goed kijkt ziet ook dat er elders een grote kracht van Spanje ligt: de verdediging. Spanje kreeg niet meer dan één tegendoelpunt in een wedstrijd en dus ook niet tegen Frankrijk. In totaal werd Unai Simon slechts drie keer gepasseerd. Dus mogen de credits zeker ook naar spelers als Nacho Fernandez, Aymeric Laporte, Marc Cucrella, Dani Carvajal en Robin Le Normand. De Spaanse muur.

Zesde finale

Spanje heeft door de overwinning op Frankrijk voor de zesde keer de finale gehaald. Drie van de vorige vijf finales werden gewonnen. In 1964, 2008 en 2012 zegevierde de Spanjaarden al. Komt daar een vierde bij in 2024?