Donyell Malen derde Nederlander ooit met eigen doelpunt op EK

Malen trof het eigen doel
Malen trof het eigen doelProfimedia
Donyell Malen is de derde Oranje-international die op een eindtoernooi (EK of WK) een eigen doelpunt heeft gemaakt. De aanvaller van Borussia Dortmund werkte de bal in de derde groepswedstrijd tegen Oostenrijk op het EK, na een voorzet vanaf links, in de zesde minuut achter doelman Bart Verbruggen (0-1).

Ruud Krol maakte op het WK van 1974 een eigen doelpunt tegen Bulgarije en Ernie Brandts deed dat op het WK van 1978 tegen Italië. Oranje won die twee wedstrijden wel.

Nog niet eerder viel er op het EK zo snel een eigen treffer. Malen nam het record over van de Zwitser Denis Zakaria, die bij het vorige EK in de kwartfinale na acht minuten zijn eigen keeper passeerde tegen Spanje.

Robin van Persie was de laatste speler die bij het Nederlands elftal een eigen doelpunt noteerde. Dat was op 13 oktober 2015 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië in Amsterdam. Oranje verloor met 3-2.