Duitsland wint ook tweede groepswedstrijd en is zeker van tweede ronde

Musiala blinkt uit in Stuttgart
Musiala blinkt uit in StuttgartProfimedia
Gastland Duitsland kan zich woensdagavond als eerste land plaatsen voor de achtste finales. Na de 5-1 overwinning op Schotland tijdens de eerste wedstrijd van dit EK, is nu Hongarije de tegenstander. Bij een overwinning zijn de Duitsers zeker van plaatsing. De Hongaren hebben wat goed te maken nadat ze in hun eerste partij teleurstellend ten onder gingen tegen Zwitserland (3-1).

Bondscoach Julian Nagelsmann van Duitsland koos voor dezelfde elf namen die ook de openingswedstrijd tegen Schotland (5-1 winst) aan de aftrap verschenen.

Hoewel de eerste kans voor Hongarije was, domineerde Duitsland in de beginfase. Via pogingen van Kai Havertz en Robert Andrich waren de Duitsers dicht bij de openingstreffer.

In de 22e minuut was het alsnog raak. Een goede aanval van Duitsland leek afgewend, maar de Hongaren konden bal in de eigen zestien niet uitverdedigen. Ilkay Gundogan pikte de bal op, omspeelde doelman Peter Gulacsi met een mooie beweging en vond Jamal Musiala, die zijn tweede treffer van het toernooi maakte.

De Hongaarse sterspeler Dominik Szoboszlai zette zijn ploeg vrijwel direct bijna op gelijke hoogte. Zijn vrije trap leek in de kruising te verdwijnen, maar de legendarische Duitse doelman Manuel Neuer redde knap.

Duitsland - Hongarije
Duitsland - HongarijeFlashscore

Diezelfde Szoboszlai liet even later weer van zich horen toen hij de bal voor voormalig AZ-verdediger Milos Kerkez ontving, uithaalde en zijn schot geblokt zag worden door verdediger Jonathan Tah.

Via de fabelachtig spelende Musiala kwamen de Duitsers op slag van rust bijna op 2-0. De poging van net buiten de zestien van de middenvelder annex aanvaller van Bayern München leek binnen te vliegen, maar belandde in het zijnet.

In de blessuretijd van de eerste helft werd een onterecht gegeven vrije trap in het Duitse doel gewerkt, maar scheidsrechter Danny Makkelie had al gefloten voor buitenspel. De VAR checkte het nog even en bevestigde dat het doelpunt terecht niet doorging.

Tweede helft

Op het uur kregen de Hongaren een goede mogelijkheid op de gelijkmaker. Spits Barnabas Varga kopte een perfect afgemeten voorzet echter over het Duitse doel.

Halverwege de tweede helft leek Gundogan de wedstrijd te beslissen nadat hij een lage voorzet van Maximilian Mittelstadt koeltjes afrondde. Hij werd het eindstation voor een mooie Duitse aanval.

Een kwartier voor tijd probeerde bondscoach Marco Rossi nog iets te forceren met het inbrengen van voetbals nieuwste cultheld Martin Adam. De aanvaller van het Japanse Ulsan kreeg de loodzware opdracht de code van de Duitse defensie te kraken.

Het mocht niet baten voor de Hongaren, die na een tweede nederlaag met nul punten staan. Tegen Schotland moet gewonnen worden om hoop te houden op een plek bij de vier beste nummers drie.

Duitsland verzekerde zich met de overwinning voor de tweede ronde. Vanavond kan ook Zwitserland zich plaatsen wanneer het wint van Schotland.