Engeland kan bij thuiszege op Italië het negende EK-ticket boeken

Harry Kane in topoverleg rondom de EK-campagne voor Engeland 2028
Harry Kane in topoverleg rondom de EK-campagne voor Engeland 2028Profimedia
Op de laatste avond van de achtste speelronde van deze EK-kwalificatie kan Engeland het negende land worden dat verzekerd zal zijn van deelname aan de eindronde in Duitsland. Tegenstander op Wembley is ‘oude bekende’ Italië, dat een zege ook goed kan gebruiken in de strijd met Oekraïne.

Engeland (W4, G1) is nog maar één EK-kwalificatiezege verwijderd van Euro 2024, maar de ploeg die hen versloeg op strafschoppen om de EK-titel van 2020 te winnen, Italië, staat in de weg. Omdat ze sinds 1949 nooit meer twee opeenvolgende onderlinge interlands zijn gewonnen, is er nog een extra stimulans voor de Engelsen om een klein beetje revanche te nemen voor die recente nederlaag in de finale van het vorige EK.

Nadat een Engeland in een fantasie-opstelling Australië vrijdag met 1-0 versloeg en daarmee zeven wedstrijden ongeslagen is (W6, G1), prees bondscoach Gareth Southgate zijn spelers voor het doorstaan van de "echt zware uitdaging" tegen een "atletisch en goed georganiseerd" team. Nog een clean sheet zal hem tevreden hebben gesteld, vooral omdat het ook een gewoonte lijkt te worden na tien clean sheets in de laatste 12 EK-kwalificatiewedstrijden in eigen huis (W12).

Tegenstander

Italië ging het na de wedstrijd van zaterdag tegen Malta (4-0 winst) vooral over de schorsing van Sandro Tonali en Nicolò Zaniolo, nadat deze spelers werden beschuldigd van illegale gokactiviteiten. Op het veld ging het team van bondscoach Luciano Spalletti er met de overwinning vandoor, waardoor ze Engeland op de hielen zitten (W3, G1, V1) in de wetenschap dat ze de zekerheid hebben van een gegarandeerde play-offplaats als Oekraïne nog langszij komt.

Maar de ‘Azzurri’ zullen eerder zekerheid willen, zeker niet na het mislopen van het WK van 2022 in de play-offs. Hoewel ze twee van hun laatste vijf wedstrijden op vreemde bodem hebben verloren (W2, G1), zijn ze ongeslagen in zes onderlinge wedstrijden in Engeland (W3, G3) sinds ze hier er in 1977 met 2-0 verloren. De overwinning in de EK-finale van juli 2021 op strafschoppen ligt nog vers in het geheugen en kan dienen als inspiratie voor een nieuwe overwinning.

Spelers om in de gaten te houden

Harry Kane scoorde de laatste keer dat deze twee teams elkaar ontmoetten vanaf de penaltystip en hij is de belangrijkste topscorer in deze groep (D5), waarvan vier in de eerste helft. Davide Frattesi (D3) zal ook een bedreiging vormen in de eerste helft, want twee van zijn drie doelpunten kwamen in de eerste 30 minuten.

Hot stat: Engeland heeft sinds het WK van vorig jaar slechts één keer achter gestaan bij rust (W5, G2).