Engeland overtuigt weer niet maar bereikt kwartfinale na verlenging tegen Slowakije

Bijgewerkt
Bellingham en Kane draaiden de zaken om voor Engeland
Bellingham en Kane draaiden de zaken om voor EngelandAFP
Engeland heeft de kwartfinale bereikt van het EK door een 2-1 overwinning te behalen op Slowakije na verlenging. Tot diep in de blessuretijd stond de ploeg van Gareth Southgate op achterstand, maar een fenomenale omhaal van Jude Bellingham bracht hen op gelijke hoogte en in de eerste minuut van de verlenging scoorde Harry Kane het winnende doelpunt met het hoofd. In de kwartfinale treft Engeland Zwitserland.

Engeland begon de wedstrijd in dezelfde opstelling en met 10 dezelfde spelers als de vorige wedstrijd tegen Slovenië. De enige wijziging was opvallend, maar niet onverwacht te noemen. Het supertalent Kobbie Mainoo van Manchester United maakte zijn basisdebuut op het EK en verving Conor Gallagher, die op zijn beurt Trent Alexander-Arnold had vervangen op het middenveld, maar dus niet heeft weten te overtuigen. Bij Slowakije waren geen wisselingen te noteren ten opzichte van het 1-1 gelijkspel tegen Roemenië. Dat betekende dat de ene Feyenoorder David Hancko weer op linksback begon, en de andere, Leo Sauer weer op de bank plaatsnam.

Basisopstellingen Engeland - Slowakije
Basisopstellingen Engeland - SlowakijeFlashscore

Eerste helft

Al in de derde minuut beging Marc Guehi een overtreding op David Strelec die hem op geel kwam te staan, waardoor hij in ieder geval geen kwartfinale voor Engeland gaat spelen. Uit de vrije trap kon Slowakije net niet gevaarlijk worden. Een minuut later werd het wel gevaarlijk nadat Hancko de bal ontving van Lukas Haraslin en net voorlangs schoot. De Slowaken begonnen sterker aan de wedstrijd dan Engeland. Snel daarop werd Engeland echter voor het eerst gevaarlijk, nadat Bukayo Saka zijn man omspeelde aan de rechterkant. Het leidde niet tot een schot, maar wel tot de tweede gele kaart voor Engeland, die voor Mainoo was omdat hij op de voet van een verdediger ging staan.

In de 12e minuut had Slowakije op voorsprong moeten komen. Haraslin ging recht op doelman Jordan Pickford af, maar schoot te laat, waardoor Guehi net op tijd was om zijn schot te blokkeren. Jude Bellingham werd in de 17e minuut al de derde Engelsman met geel na een harde tackle op Haraslin, die zijn tegenstander constant te snel af was. Vijf minuten later kwam Engeland eigenlijk voor het eerst echt gevaarlijk voor het doel. Er werd geschreeurd om een penalty nadat Ondrej Duda Phil Foden aanraakte, maar het werd te licht bevonden door Meler. Het eindigde met een kopbal van Harry Kane, maar leverde uiteindelijk niks op. In de 25e minuut kwam Slowakije op een verdiende voorsprong door een doelpunt van Ivan Schranz. Na een simpele aanval vond Strelec de topscorer, die heel koel bleef en langs Pickford raak schoot.

In de 39e minuut slingerde Foden een vrije trap gevaarlijk voor de goal, maar de Slowaken konden verdedigen. Even daarna kopte John Stones richting doel, maar bij het wegboksen van doelman Martin Dubravka raakte hij zijn eigen verdediger Denis Vavro, die een korte blessurebehandeling nodig had. In de slotfase werd Milan Skriniar de eerste Slowaak met geel, maar slaagde zijn ploeg er wel in de Engelsen niet meer gevaarlijk te laten worden, op een afstandsschot van Mainoo na dat kon worden geblokkeerd door een verdediger.

Statistieken eerste helft Engeland - Slowakije
Statistieken eerste helft Engeland - SlowakijeFlashscore

Tweede helft

Binnen vijf minuten in de tweede helft maakte Foden voor Engeland de gelijkmaker. Althans, zo dacht men. Kane speelde Foden aan, maar hij stond net in buitenspelpositie, waardoor er een streep ging door zijn treffer. Al snel daarna kwam Kane zelf tot schieten, maar de voet van een verdediger kraakte het schot. In de 54e minuut wou Kyle Walker een vrije trap op de middenlijn snel nemen, maar zijn pass werd onderschept door Strelec, die Pickford ver voor zijn doel zag staan en in een keer schoot. Helaas ging zijn inzet net naast het doel. In de 59e minuut maakte Juraj Kucka een overtreding op Mainoo net buiten de zestien, waarbij hij erg veel geluk had dat hij niet zijn tweede geel kreeg. Foden nam de vrije trap, maar hij raakte alleen de muur.

Dat was het moment voor bondscoach Francesco Calzona om in te grijpen, want Engeland had de duimschroeven aangedraaid in het eerste kwartier van de tweede helft. Ex-Groninger Tomas Suslov en ex-Feyenoorder Robert Bozenik betraden het veld en vervingen Haraslin en Strelec. Na 65 minuten vond Southgate het eindelijk tijd om ook wijzigingen door te voeren. Cole Palmer betrad het veld voor Kieran Trippier, waardoor Engeland met alleen Walker, Guehi en Stones in de verdediging kwam te spelen, hoewel Mainoo zich iets liet terugzakken.

Het laatste kwartier ging in en Engeland slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. In de 78e minuut was er wel een grote kans voor Kane vanuit een vrije trap, maar zijn harde kopbal ging voorbij het doel. 10 minuten voor het einde van de reguliere speeltijd schoot Declan Rice van buiten de zestien, maar hij raakte de paal. In de 84e minuut was er de tweede wissel bij Engeland. Eberechi Eze nam de plek in van Mainoo met nog zes minuten te spelen. In minuut 88 kwam Foden gevaarlijk de zestien in, maar zijn voorzet werd eruit gehaald voor een hoekschop. De blessuretijd ging in en bedroeg zes minuten, waarvan vijf voorbij gingen zonder dat de Engelsen iets wisten te creëren. Dat was echter het moment dat Bellingham opstond en met een omhaal voor de gelijkmaker zorgde. Guehi kopte een verre inworp door, waarop de man van Real Madrid het hele land in extase bracht.

Verlenging

Binnen een minuut van de verlenging kwam Engeland op voorsprong. Ivan Toney was het veld ingekomen en kopte een mislukt schot van Eze voor het doel, waar Kane voor het eerst in de wedstrijd boven de verdediging uitsteeg en binnenkopte. Dat betekende dat nu Slowakije nog een half uur had om een gelijkmaker en strafschoppen te forceren. Het zocht de aanval in de eerste helft van de verlenging en kwam af en toe gevaarlijk richting het doel van Pickford. Peter Pekarik was in de laatste minuut heel dicht bij de gelijkmaker, maar hij kon de voorzet vanaf links niet in het doel krijgen.

Aan de aftrap van de tweede heflt van de verlenging verschenen de doelpuntenmakers Kane en Bellingham niet meer. Zij werden vervangen door Gallagher en Ezri Konsa. In minuut 110 kreeg Slowakije een vrije trap op zo'n 25 meter van het doel. De net ingevallen Lubomir Tupta schoot ongeveer een meter over het doel. De Slowaken bleven het proberen, maar konden geen kans meer afdwingen in de resterende 10 minuten. Toney had in de 121e minuut nog een schietkans, maar deze ging over en daarmee eindigde de slechte vertoning van Engeland toch in een overwinning.