Francisco Conceicao helpt Portugal met laat doelpunt aan overwinning

Cristiano Ronaldo begon aan zijn zesde EK
Cristiano Ronaldo begon aan zijn zesde EKProfimedia
Portugal heeft door een laat doelpunt van Francisco Conceicao een overwinning geboekt op Tsjechië. Na een uur spelen kwamen de Tsjechen tegen de verhoudingen in op voorsprong, maar konden daar niet lang van genieten. In de blessuretijd kwamen de Tsjechen zelfs met lege handen.

De Portugezen kozen voor een driemansverdediging met Diogo Dalot als rechter centrale. Daardoor was er op het middenveld geen plek voor Palhinha. Voorin was er wel plaats voor de topscorer aller tijden, Cristiano Ronaldo.

Pepe werd met zijn 41 jaar en 113 dagen de oudste speler op een EK ooit.

Ook Tsjechië koos voor drie man achterop. Bekendste namen waren die van middenvelder Tomas Soucek en spits Patrik Schick

De opstellingen van Portugal en Tsjechië
De opstellingen van Portugal en TsjechiëFlashscore

Na ruim zeven minuten voetbal kreeg Portugal de eerste mogelijkheid van de wedstrijd. Rafael Leao kapte naar zijn rechter en vond zijn partner voorin, de legendarische Cristiano Ronaldo. De bal belandde op het hoofd van de vijfvoudig Gouden Bal-winnaar, maar miste richting en verdween naast het Tsjechische doel.

Halverwege de eerste helft besloot Bruno Fernandes de trekker van een meter of 25 over te halen. Het schot van de middenvelder van Manchester United zeilde echter over.

Niet veel later gaf Fernandes een goede lage voorzet vanaf rechts. Ter hoogte van de penaltystip kwam Leao een teenlengte te kort om de bal het doel in te glijden.

Na iets meer dan een half uur spelen kwam dan de eerste echte kans voor Portugal. Fernandes wist met een heerlijke steekpass Ronaldo te bereiken, maar de sterspeler schoot van dichtbij op de Tsjechische doelman Jindrich Stanek.

Bij het ingaan van de een minuut durende blessuretijd besloot Ronaldo het Tsjechische doel nog maar eens onder vuur te nemen. Hij creëerde zelf de ruimte voor zijn schot, maar opnieuw stond Stanek hem in de weg.

Tweede helft

Na bijna een uur spelen mocht Feyenoorder Ondrej Lingr invallen bij de Tsjechen, die op moment welgeteld nul keer op doel hadden geschoten.

Het wisselen bleek zeer effectief te zijn, want even later kwam Tsjechië verrassend en compleet tegen de verhouding in op voorsprong. Slavia Praag-middenvelder Lukas Provod krulde de bal van buiten het strafschopgebied met links heerlijk in het doel en zette de natgeregende fans van Tsjechië in vuur en vlam.

Bondscoach Roberto Martinez van Portugal reageerde direct en haalde Dalot en Leao naar de kant. Voor hen kwamen Diogo Jota en Goncalo Inacio in de plaats.

Portugal - Tsjechië
Portugal - TsjechiëFlashscore

De voorsprong van Tsjechië duurde slechts zeven minuten. Een voorzet van Bernardo Silva werd door Nuno Mendes goed naar de grond gekopt. Stanek redde, maar kon de bal niet klemmen waardoor verdediger Robin Hranac tegen de bal aanliep en zijn eigen doelman verschalkte.

Vier minuten voor tijd leek Portugal eindelijk op voorsprong te komen. Ronaldo’s snoeiharde kopbal belandde op de binnenkant van de paal waarna Jota kan binnentikken. Het doelpunt werd echter door de VAR afgekeurd wegens buitenspel.

Na anderhalf van de vier minuten blessuretijd was het alsnog raak voor de kampioen van 2016. Invaller Neto wist Francisco Conceicao - een andere invaller - te vinden. De voormalig Ajacied stond nog maar net in het veld maar rondde zeer koel af en maakte zijn eerste interlanddoelpunt.

Door de overwinning staat Portugal tweede in Groep F achter Turkije - dat eerder op de avond met 3-1 won van Georgië. Aanstaande zaterdag spelen Portugal en Turkije tegen elkaar, evens als Tsjechië en Georgië.