Frankrijk foutloos in strafschoppen na wedstrijd in veilige modus tegen Portugal

Cristiano Ronaldo speelt zijn 212ste interland voor Portugal
Cristiano Ronaldo speelt zijn 212ste interland voor PortugalProfimedia
Frankrijk heeft vrijdagavond de halve finales van het EK in Duitsland bereikt door Portugal na strafschoppen met 5-3 te verslaan. 120 minuten speeltijd leverden geen velddoelpunten op. In de halve finales treft Frankrijk aanstaande dinsdag Spanje, dat gastland Duitsland versloeg.

Bondscoach Didier Deschamps van Frankrijk begon met Eduardo Camavinga en Randal Kolo Muani in de basis. Camavinga verving de geschorste Adrien Rabiot en Kolo Muani startte in de plaats van Marcus Thuram. Bondscoach Roberto Martínez van Portugal hield vast aan dezelfde elf als tegen Slovenië in de achtste finales.

Line-ups Portugal-Frankrijk
Line-ups Portugal-FrankrijkFlashscore.nl

In de wedstrijd waarin wereldsterren Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé het logische en voor de hand liggende affiche vormden, waren de verwachtingen qua spektakel vooraf niet hooggespannen. Het volgens de wedkantoren toch favoriete Frankrijk liet de bal in het eerste kwartier grotendeels aan Portugal. De enige noemenswaardige wapenfeiten in de eerste vijftien minuten waren evenwel twee hoekschoppen voor de Iberiërs.

Schot op doel

Met de meeste dreiging van Leão van de linkerkant had Portugal een optisch overwicht en wist Frankrijk in het eerste kwartier nog niet dreigend te worden uit de snelle tegenaanvallen die het in de omschakeling wilde opzetten. Het eerste schot binnen de palen kwam van de voet van verdediger Theo Hernandez. Het was in een fase dat de Fransen de eerste storm hadden overleefd en zelf meer initiatief begonnen te tonen.

Het tweede kwart van de wedstrijd kende dan weer weinig verheffende momenten. Of het moest al die vrije trap zijn, waar Cristiano Ronaldo en Bruno Fernandes gezamenlijk achter de bal plaats namen en het deze keer eens de speler van Manchester United was, die op doel schoot. Gezien de voorgaande 33 vruchteloze EK-pogingen uit vrije trappen door Cristiano Ronaldo misschien geen verkeerde keuze. Zonder blessuretijd eindigde maakte de Engelman Oliver een einde aan de eerste helft: 0-0.

Bedroevend

Terwijl de bedroevende diepterecords wat betreft doelgevaar en schoten op doel elkaar in hoog tempo opvolgden, besloot Kylian Mbappé in de vroege minuten na de pauze er dan maar een tweede schot binnen de palen aan toe te voegen. De Portugese recordinternational en aanvoerder Cristiano Ronaldo had in de eerste helft slechts elf keer de bal geraakt, maar eiste in de beginfase van de tweede helft vaker de bal op.

In zo’n wedstrijd zonder al teveel hoogtepunten was het verliezen van een gele kaart door arbiter Oliver een spaarzaam noemenswaardig voorval. Het gebeurde even voorafgaand aan een moment dat Mbappé een bal hard tegen zijn gebroken neus en masker te verwerken had gekregen. De Franse sterspeler kon na een korte medische behandeling toch weer verder. Na ruim een uur spelen moest doelman Mike Maignan dan voor het eerst en meteen serieus in actie komen op inzetten van Bruno Fernandes en João Cancelo.

Reddingen

Vitinha kreeg even later een goede schietmogelijkheid. In minuut 66 van het verdediger Ruben Dias die een inzet van de Franse aanvaller Kolo Muani onschadelijk maakte. Even daarna werd Antoine Griezmann afgelost door Ousmane Dembélé. Even later bleek Eduardo Camavinga de verkeerde man op de ideale plaats. Een haast niet te missen kans voor Frankrijk, verdween op die manier rakelings voorlangs het doel van Diogo Costa.

Bij Portugal mochten met ruim een kwartier reguliere speeltijd op de klok twee verse krachten hun opwachting gaan maken. João Cancelo en Bruno Fernandes werden afgelost door Nelson Semedo en Francisco Concaição. Zo leek de kwartfinale af te stevenen op een dat ene bepalende moment dat het verschil zou kunnen gaan maken tussen uitschakeling en een plek in de halve finales tegen Spanje.

Gele kaarten

Vijf minuten voor tijd paste Frankrijk de tweede wissel toe door Kolo Muani af te lossen voor Marcus Thuram. Op dat moment was de stand in gele kaarten ook exact in evenwicht met prenten voor João Paulinha en William Saliba. De eerstgenoemde Portugees wist dat een halve finale er voor hemzelf op die manier sowieso niet meer in zou zitten. Of dat ook voor zijn teamgenoten zou gaan gelden, was in die fase van de wedstrijd nog volstrekt onduidelijk.

Met de wedstrijd inmiddels in de drie minuten blessuretijd van de tweede helft gooide de oudste speler van het veld, Pepe, er nog eens een prachtige verdedigende sprint en een block op de achterlijn uit. Hij troefde daarmee invaller Thuram af. De op scherp staande Paulinha werd afgelost door Ruben Neves. Met een ultieme redding voor Diogo Costa op een inzet van Mbappé eindigde de reguliere speeltijd. De tweede helft was gelukkig voor de 47.789 toeschouwers in Hamburg een stuk vermakelijker geweest dan de eerste 45 minuten.

Verlenging

Aan de aftrap van de tweemaal vijftien minuten ‘extra tijd’ was er plaats voor Youssouf Fofana in plaats van Eduardo Camavinga. In de derde minuut van de verlenging was daar dan de eerste doelkans van de avond voor Cristiano Ronaldo die een teruggetrokken bal van dichtbij langs de verkeerde kant van de rechterpaal mikte. Aan de overkant was het Mbappé die zijn kans schoon zag, maar ‘oude rot’ Pepe nog maar weer eens op zijn pad vond.  Leão leek de brilstand ook niet in gevaar te willen brengen. Het restant van het zevende kwartier had veel weg van een levensgrote ‘rondo’ door Portugal.

Voor het laatste deel van de tweede kwartfinale van dit EK werd Mbappé naar de kant gehaald en bij Frankrijk vervangen door Bradley Barcola. Bij Portugal werd Leão ingewisseld voor João Félix en kon zijn ploeg natuurlijk bogen op de geweldige ervaring van de vorige wedstrijd waarin hun doelman Diogo Costa in een strafschoppenreeks uitgroeide tot held van de wedstrijd met maar liefst drie gestopte penalties. Bij Portugal werd Vitinha twee minuten voor tijd uit het veld gehaald ten faveure van Matheus Nunes. In de allerlaatste seconden had het duel nog een opleving voor beide doelpunten en zo moesten strafschoppen de beslissing gaan brengen. Een invalbeurt van Olivier Giroud viel in het water omdat er geen blessuretijd meer volgde.

Strafschoppen

De eerste toss voor de strafschoppen leverde het doel op voor het vak met de meeste Portugese supporters. Cristiano Ronaldo won vervolgens de tweede toss en verkoos om Frankrijk te laten beginnen met de serie. Dembélé en Cristiano Ronaldo maakten beiden de eerste strafschop: 1-1.Fofana en Bernardo Silva faalden ook niet: 2-2. Koundé bracht Frankrijk op 3-2 waarna João Felix vol op de linkerpaal schoot. Invaller Barcola was verantwoordelijk voor 4-2 en bracht zijn team dus op ‘matchpoint’. Bruno Mendes liet zich niet uit zijn concentratie brengen (4-3), waarna Theo Hernandez Frankrijk met links naar de halve finale tegen Spanje schoot: 5-3.