Frankrijk vergooit in Dortmund koppositie door gelijkspel tegen uitgeschakeld Polen

Mbappé scoorde de 1-0, maar het was niet genoeg voor de zege
Mbappé scoorde de 1-0, maar het was niet genoeg voor de zegeProfimedia
Frankrijk heeft de laatste wedstrijd in groep D gelijkgespeeld tegen Polen. De Fransen kwamen na rust op 1-0 door Mbappé. De met een masker spelende spits schoot raak vanaf elf meter. Een kwartier voor tijd deed Robert Lewandowski hetzelfde en zorgde voor de gelijkmaker. Frankrijk is door het gelijke spel tweede geworden in de groep. Polen eindigt als vierde en is uitgeschakeld.

Frankrijk startte de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal tegen Polen met Kylian Mbappé en Bradley Barcola. Mbappé ontbrak door een neusbreuk tegen Oranje, maar kon met masker spelen tegen Polen. De 21-jarige Barcola maakte zijn eerste minuten op de eindronde in Duitsland. Antoine Griezmann en Marcus Thuram namen plaats op de bank. Bij Polen startte Robert Lewandowski.

De opstellingen van Frankrijk en Polen
De opstellingen van Frankrijk en PolenFlashshare

Eerste helft

Frankrijk begon gelijk dominant aan de wedstrijd. Met Mbappé in de spits zetten de Fransen hoog druk en dat zorgde in het begin al voor veel dreiging. Bradley Barcola werd ook veel gezocht aan de linkerkant en leek de eerste kans vrij te spelen voor de Fransen. Na een goede beweging aan de linkerkant legde hij de bal terug in de zestien, maar die bereikte Ousmane Dembélé niet. Maar het eerste gevaar kwam van Polen Piotr Zielinksi schoot uit de tweede lijn op doel in de vijfde minuut, maar dat was een makkelijke prooi voor Mike Maignan.

De eerste grote kans voor de Fransen kwam na 11 minuten. Dembélé kwam door aan de rechterkant en behield het overzicht. Hij bereikte de vrijstaande Theo Hernandez, die was opgekomen vanaf links, maar hij stuitte in de korte hoek op Łukasz Skorupski. Polen kroop wel wat meer uit de schulp en drong Frankrijk terug. Dat leidde tot een schot van middenvelder Jakub Moder in de 17e minuut, maar zijn inzet vloog huizenhoog over. Frankrijk kreeg na 19 minuten de tweede grote kans. N'Golo Kanté veroverde de bal op het middenveld en kon richting doel. Hij gaf de bal breed aan Dembélé, maar die kwam ook niet voorbij de doelman. Skorupski was er op tijd uit en kon zijn doel zodoende klein genoeg krijgen.

Het eerste moment van Lewandowski kwam na 34 minuten. De Poolse spits kreeg een voorzet van links en kon vrij inkoppen, maar hij knikte naast het doel van Maignan. Een paar minuten later kreeg Frankrijk kleine kansen. Aurélien Tchouaméni wilde op doel schieten, maar zijn inzet werd geblokt. Uit de corner die daarop volgde kreeg William Saliba een schietkans, maar hij mikte te hoog. De eerste kans van Mbappé kwam vijf minuten voor tijd. Een flitsende één-twee met Barcola eindigde bij de spits, die de bal punterde op doel. Maar zoals al twee keer eerder was het weer de doelman die redding bracht. Twee minuten later schoot de spits vanuit dezelfde positie op doel, maar weer werd zijn inzet gestopt.

Tweede helft

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam, zoals verwacht, van Frankrijk. Mbappé schoot op de rand van de zestien richting de verre hoek, maar Skorupski bracht wederom redding. De spits kreeg een minuut later vanaf dezelfde plek nog een kans, maar hij schoot naast in de 50e minuut. Vijf minuten later kreeg Frankrijk een penalty. De snelheid van Dembele werd Jakub Kiwior te machtig. De verdediger vloerde de aanvaller en gaf scheidsrechter Marco Guida geen andere keuze dan een penalty toe te kennen . Mbappé ging achter de bal staan en scoorde: 1-0.

Mbappé viert zijn doelpunt
Mbappé viert zijn doelpuntProfimedia

Na een uur kwamen onder andere Olivier Giroud en Antoinne Griezmann binnen de lijnen. Veel veranderde het niet aan het spelbeeld. Frankrijk had de wedstrijd volledig onder controle, maar kreeg daarna niet veel kansen meer. Frankrijk vond het wel best met een 1-0 tussenstand en een virtuele eerste plek in de groep. In de 72e minuut liet Polen weer van zich horen. Lewandowski probeerde het van een meter of 25, maar schoot net naast.

In de 76e minuut kreeg Polen ook een penalty, want Karol Świderski werd onderuit gehaald in de zestien. Lewandowski ging achter de bal staan en schoot mis. Maignan was echter te vroeg van de lijn en dus mocht de pingel opnieuw genomen worden. Lewandowski schoot weer in de linkerhoek, maar dit keer wel raak: 1-1. Polen werd sterker en Frankrijk leek helemaal van de leg door de gelijkmaker. Vijf minuten voor tijd was er toch weer even een glimp van de klasse van Mbappé. Hij maakte een snelle beweging aan de rechterkant en bracht invaller Giroud in stelling om te scoren, maar zijn schot werd gekraakt. Verder kwamen er geen kansen meer en dus eindigde de wedstrijd in 1-1.