Invaller Fullkrug kopt Duitsland in blessuretijd naar groepswinst

Duitsland eindigde als eerste, Zwitserland als tweede in de poule
Duitsland eindigde als eerste, Zwitserland als tweede in de pouleProfimedia
Duitsland heeft groepswinst veiliggesteld door in Frankfurt met 1-1 gelijk te spelen tegen Zwitserland. Het gastland keek lange tijd tegen een achterstand aan, maar kwam in de blessuretijd toch nog langszij.

Duitsland begon met dezelfde elf namen als in de eerstse twee groepswedstrijden. Dat betekende dat Leroy Sane en Niclas Fullkrug wederom op de bank begonnen. De Zwitserse aanvaller Breel Embolo maakte zich op voor zijn eerste basisplek. Hij viel eerder al twee keer in dit EK en wist tegen Hongarije zelfs tot scoren te komen.

Na 16 minuten voetbal dacht middenvelder Robert Andrich het thuisland op voorsprong te zetten nadat hij besloot om van ruim 20 meter eens het Zwitserse doel onder vuur te nemen. Zijn schot was doelman Yann Sommer te machtig, maar het doelpunt werd ongeldig verklaard door de VAR, die een overtreding had gezien in aanloop naar de goal.

De beoordelingen van Flashscore
De beoordelingen van FlashscoreFlashscore

Compleet tegen de verhouding in kwam Zwitserland in de 29e minuut op voorsprong. Remo Freuler zette de bal voor vanaf links en Dan Ndoye rondde bij de eerste paal al glijdend af. Het was zijn eerste treffer voor zijn land. Een minuut later kreeg hij een kans op zijn tweede, maar zijn schot van randje zestien ging centimeters naast de paal.

Het Zwitserse doelpunt betekende dat Duitsland voor het eerst dit toernooi op achterstand stond en meteen de eerste plek virtueel moest afstaan aan de Zwitsers.

Tweede helft

De Zwitsers leken de controle over de wedstrijd te hebben. Kansen waren schaars en het Alpenland leek op weg naar een behoorlijke stunt. De laatste overwinning in een officieel duel met Duitsland was op het WK in 1938.

Na een uur voetballen greep de Duitse bondscoach Julian Nagelsmann in. Jonathan Tah die al geel had gekregen - hetgeen hem een schorsing voor de tweede ronde opleverde - en Maximilian Mittelstadt verlieten het veld voor Nico Schlotterbeck en David Raum.

De dubbele wissel van Duitsland werd beantwoord met een driedubbele wissel van de Zwitserse bondscoach Murat Yakin. Embolo, Fabian Rieder en Ndoye verlieten het veld voor Kwadwo Duah, Ruben Vargas en Zeki Amdouni.

Het duurde tot de 92e minuut voordat de Duitsers eindelijk op het scorebord kwamen. Een andere invaller, Fullkrug, kopte een voorzet van Raum binnen en stelde de groepswinst van de Duitsers veilig.

Zwitserland eindigde als tweede in de groep en mag zich net als Duitsland gaan opmaken voor de volgende ronde. Hongarije won in de absolute slotfase met 1-0 van Schotland en zit in de wachtkamer. De vier beste nummers drie voegen zich ook bij de laatste 16.