Italië scoort in de allerlaatste minuut de gelijkmaker en dompelt Kroatië in rouw

Bijgewerkt
LIVE KRO-ITA: Italianen en Kroaten gooien opstelling op de schop
LIVE KRO-ITA: Italianen en Kroaten gooien opstelling op de schopProfimedia
De groep des doods kende maandagavond zijn climax. En een climax werd het. Italië pakte in de allerlaatste minuut van de blessuretijd het benodigde punt. Daardoor bereikten ze de laatste 16 en mogen de Kroaten alleen maar hopen op een plekje bij de vier beste nummers drie.

Kroatië begon met twee nieuwe namen voorin ten opzichte van de wedstrijd tegen Albanië (2-2). Mario Pasalic en Luka Susic vervingen Bruno Petkovic en Lovro Majer. Ook Ivan Perisic raakte zijn basisplaats kwijt. Bij de Italianen was er geen plaats in de basis voor Federico Chiesa en Gianluca Scamacca. Giacomo Raspadori en Mateo Retegui begonnen in hun plaats.

De beginfase was onwennig aan de kant van Italië. Al na vijf minuten spelen besloot Susic het doel van grote afstand onder vuur te nemen, maar Italië-doelman Gianluigi Donnarumma redde de bal uit de boven hoek. Italië kwam zelf niet aan voetballen toe en het liet ruimtes voor de Kroaten om de bal voorwaarts te verplaatsen. Het leverde Kroatië echter geen kansen meer op en halverwege de eerste helft waren er zelfs wat mogelijkheden voor Italië-spits Mateo Retegui. Dan leverde niet meer dan een paar hoekschoppen op.

In de 27e minuut kreeg Alessandro Bastoni de eerste echte kans. De Italiaanse centrale verdediger kon van dichtbij vrij inkoppen, maar doelman Dominik Livakovic redde knap.

De beoordelingen van Flashscore
De beoordelingen van FlashscoreFlashscore

Tweede helft

Tien minuten na rust brak Kroatië de ban. Na hands van Davide Frattesi werd scheidsrechter Danny Makkelie door de VAR naar het scherm geroepen. De Nederlandse arbiter wees naar de stip en Kroatië kreeg een strafschop.

Donnarumma pakte de strafschop van de legendarische middenvelder Luka Modric.

Nog geen minuut later was Modric er als de kippen bij om een rebound binnen te tikken nadat de bal opnieuw het Italiaanse zestienmetergebied was ingebracht en Donnarumma loste op een inzet van invaller Ante Budimir. De redding van Donnarumma was van grote schoonheid, maar hij kon niet voorkomen dat de bal voor voeten van de "Kroatische Cruijff" belandde.

In de allerlaatste minuut van de blessuretijd zette Mattia Zaccagni de Italianen op gelijke hoogte. Hij krulde de bal heerlijk in de verre hoek en liet Livakovic kansloos. Hij dompelde daarmee de Kroaten in diepe rouw. Ze eindigen met twee punten op de derde plek en hebben een wonder nodig om als een van de vier beste nummers drie te eindigen.

Italië had aan het gelijkspel genoeg om de tweede plek veilig te stellen en de laatste 16 te bereiken. Daarin komen ze uit tegen de nummer twee van Groep A, Zwitserland.