Koeman positief over toekomst Oranje maar klaagt over 'kleine vijver'

Koeman bedankt het publiek na de uitschakeling
Koeman bedankt het publiek na de uitschakelingProfimedia
Ronald Koeman had zijn teleurstelling over de uitschakeling van het Nederlands elftal door Engeland (1-2) in de halve finale van het EK nog niet verwerkt, toen hij alweer vooruit keek. "Ik ben best positief over de toekomst van Oranje", zei de bondscoach, die tot en met het WK van 2026 bij de voetbalbond onder contract staat. "Dit is een geweldig toernooi geweest. Ik denk dat we er met zijn allen best veel uit hebben gehaald."

Oranje overtrof zichzelf met een plaats in de halve finales, al ontmoette het met Roemenië (3-0) en Turkije (2-1) niet de zwaarste tegenstanders in de achtste en kwartfinales. Nederland speelde redelijk tegen Polen (2-1), degelijk tegen Frankrijk (0-0) en leverde een wanprestatie in het laatste groepsduel met Oostenrijk (2-3). Engeland was vooral voor rust veel sterker dan Oranje, maar had uiteindelijk over geluk niet te klagen.

Engeland stond op achterstand toen het een strafschop mocht nemen nadat Denzel Dumfries topscorer Harry Kane van Engeland licht had geraakt. De Duitse arbiter Felix Zwayer floot aanvankelijk niet voor een strafschop, maar werd door de videoscheidsrechter naar de kant geroepen. Vervolgens wees hij toch naar de stip. Kane benutte de strafschop (1-1) en de ingevallen Ollie Watkins schoot Nederland in de negentigste minuut uit het toernooi.

'Kleine vijver'

"Ik vond het geen strafschop", zei Koeman. "Denzel probeert de bal te blokken en Kane schiet en raakt dan met zijn schoen de schoen van Dumfries. Voetbal gaat echt kapot door zulke beslissingen van een videoscheidsrechter. In de tweede helft kregen de Engelsen vrije trappen die ze in de Premier League nooit krijgen."

Koeman had toen nog niet gezien dat Bukayo Saka vlak voor de strafschop van zijn ploeggenoot Kane hands leek te maken. De bondscoach erkende ook dat zijn ploeg op het EK soms tekort schoot, zonder de geblesseerde middenvelders Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Marten de Roon, Mats Wieffer en Quinten Timber. Jerdy Schouten greep zijn kans bij afwezigheid van het vijftal, net als keeper Bart Verbruggen dat deed onder de lat. Cody Gakpo werd de topscorer van Oranje op het EK met drie doelpunten, net als op het laatste WK in Qatar.

Oranje heeft zoveel topverdedigers, dat Matthijs de Ligt geen minuut speeltijd kreeg op dit EK. Maar de nationale ploeg kende wel aanvallende problemen en had veel kansen nodig voor een doelpunt. Het werd weer niet het toernooi van Memphis Depay, die tegen Engeland geblesseerd uitviel. De bondscoach zag Wout Weghorst vooral als invaller. Koeman probeerde Xavi Simons, Steven Bergwijn, Donyell Malen en Jeremie Frimpong als rechtsbuiten en niemand van dat viertal stelde hem tevreden op die positie. "Onze vijver met aanvallers is aan de kleine kant", besefte Koeman, die hoopt dat spitsen als Brian Brobbey en Joshua Zirkzee zich de komende tijd blijven ontwikkelen. "En wie weet staat er binnenkort wel een jonge, talentvolle spits op", zei hij.