Kroatië en Albanië spelen gelijk in groepsduel met knotsgekke slotfase

Voormalig Ballon d'Or-winnaar Luka Modric draagt de aanvoerdersband bij de KroatenAFP
Nadat Italië en Spanje hun eerste groepswedstrijden allebei wisten te winnen, had Kroatië alleen baat bij een overwinning tegen Albanië en de poule des doods. Daar zijn ze bijna in geslaagd, totdat Klaus Gjasula daar in de extra tijd anders over dacht.

Opstellingen

De Kroatische bondscoach Zlatko Dalić heeft diverse wijzigingen doorgevoerd in zijn elftal na de nederlaag tegen Spanje. Manchester City's Josko Gavrdiol verhuisde naar het centrum van de defensie, waardoor Marin Pongracic op de bank plaats moest nemen. Ivan Perisic nam de vrijgekomen linksback-positie over van Gvardiol en in de spits kreeg Bruno Petkovic de voorkeur boven Ante Budimir. Josip Juranovic was de rechtsback in plaats van Josip Stanisic.

Bij Albanië begon voormalig Vitessenaar Armando Broja in tegenstelling tot de wedsrijd tegen Italië op de bank. Rey Manaj verving hem in de punt van de aanval. Daarnaast was er een basisplek ingeruimd voor Qazim Laci, die op zijn beurt Taulant Seferi na wat positiewisselingen naar de bank verdreef.

De volgende 22 spelers verschenen aan de aftrap:

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

In de openingsfase ging het er op het veld een stuk tammer aan toe dan op de tribunes. De eerste kans leverde direct een doelpunt op. Tegen de verwachtingen in zette Qazim Laci, die vorige week nog op de bank begon, de Albaniers in de elfde minuut al op voorsprong. Hij kon van dichtbij inkoppen uit een afgemeten voorzet van Jasir Asani. De Albanzen begonnen vrij brutaal en werden daar dus al vroeg voor beloond.

Kroatië had vaker de bal, maar Albanië wist op de counter eigenlijk voor veel meer dreiging te zorgen. Het eerste serieuze gevaar van de Kroaten kwam pas in de 20e minuut, toen de inzet van Marcelo Brozovic een meter naast het vijandelijke doel eindigde. Kroatië maakte in het eerste half uur de ene na de andere slordigheidsfout, waardoor de Albanezen steeds meer vertrouwen kregen en alle tweede ballen wisten te winnen.

Na iets meer dan een half uur spelen kreeg Albanië opnieuw een reuzenkans. Na een foute pass van nota bene Luka Modric kreeg Kristjan Asllani de uitgelezen kans om de Albanese voorsprong te verdubbelen, maar zijn inzet stuitte op doelman Dominik Livakovic. De Kroaten oogden inspiratieloos, waardoor de brutaliteit bij Albanië alleen maar toenam naarmate de wedstrijd vorderde.

De enige minuut extra tijd van de eerste helft leverde nog wel het nodige spektakel op. De Albanezen deden zichzelf tekort door een grote kopkans onbenut te laten en Kroatië kreeg vlak daarna de kans op de gelijkmaker, maar werd teruggefloten door een overtredingen van Andrej Kramaric.

Tweede helft

Lovro Majer en Brozovic bleven in de kleedkamer achter en werden vervangen door Mario Pasalic en Luka Sucic. Laatstgenoemde speler zorgde ook voor het eerste doelgevaar van het tweede bedrijf toen zijn inzet in de 50e minuut gepareerd werd door de Albanese doelman. Het spelbeeld van de eerste minuten van de tweede helft was compleet anders dan wat we voor rust te zien kregen. Kroatië zette hoog druk, domineerde aan de bal en kregen de nodige kansen. Voor Albanië was het vooral tegenhouden in deze fase van de wedstrijd.

In de 63e minuut deelde Albanië ook weer een speldenprikje uit, maar het wedstrijdbeeld bleef ongewijzigd. Ondanks het overwicht van Kroatië kwam de ploeg tot weinig concrete kansen en zagen we de sterkhouders fouten maken waar we ze normaliter maar zelden op kunnen betrappen.

Kramaric zorgde ruim een kwartier voor tijd dan toch voor de gelijkmaker op aangeven van invaller Ante Budimir met een lage schuiver in de korte hoek. Binnen twee minuten na de eerste Kroatische treffer leek de ploeg zelfs even op voorsprong te komen, maar Pasalic verspeelde de bal. Nog geen minuut daarna kwam dan toch de 2-1 voor Kroatië. De treffer werd toegekend aan invaller Klaus Gjasula als eigen doelpunt.

Vlak voordat de reguliere speeltijd erop zat kwam Albanië nog bijna op gelijke hoogte, maar het was opnieuw doelman Livakovic die de Kroaten op de been hield. In de derde minuut van de extra tijd vond er een scrimmige plaats voor het Kroatische doel, maar ook dat mocht uiteindelijk geen naam hebben. Het slotoffensief van Albanië werd in de op een na laatste minuut dan toch beloond, toen de man die eerder nog voor een eigen treffer had gezogd tekende voor de 2-2.

In de knotsgekke slotfase viel er uiteindelijk ook nog een kans voor Kroatië, maar al met al was een gelijkspel wellicht de meest eerlijke eindstand.