Duitsland kent geen genade in openingsduel en maakt gehakt van Schotland

Florian Wirtz tekende voor de eerste treffer van het EK
Florian Wirtz tekende voor de eerste treffer van het EKAFP
Het wachten zit er eindelijk op: gastland Duitsland heeft tegen Schotland afgetrapt voor de eerste EK-wedstrijd. Lees hier een live wedstrijdverslag met alle belangrijke ontwikkelingen van het openingsduel.

De twee teams begonnen hun EK-camapgne met de volgende spelers:

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

Al in de eerste minuut kreeg Florian Wirtz de uitgelezen mogelijkheid om het eerste EK-doelpunt op zijn naam te zetten, maar zijn inzet stuitte de keeper. Achteraf werd hij ook teruggefloten voor buitenspel, maar de toon was al snel gezet door het gastland. In de tiende minuut zorgde hij uiteindelijk toch voor de openingstreffer op aangeven van Joshua Kimmich. De smaakmaker van Bayer Lerverkusen schoot de bal laag in de hoek en ondanks dat doelman Angus Gunn de bal nog raatke, wist hij de inzet niet te pareren.

Het was het andere enorme Duitse talent dat de voorsprong niet veel later al verdubbelde. Jamal Musiala zette Duitsland in de 19e minuut op 2-0 uit een pass van de valse spits Kai Havertz. Zo was Duitsland uiterst effectief in de openingsfase, maar was de 2-0 voorsprong gezien het wedstrijdbeeld ook niet meer dan terecht.

De aanvalsopzet van de 1-0
De aanvalsopzet van de 1-0Flashscore

In de 25e minuut wees scheidsrechter Clément Turpin naar de penaltystip toen Ryan Christie de man van de 2-0 onderuit haalde, maar na een VAR-check bleek de overteding toch buiten het straschopgebied te zijn gemaakt en kregen de Duitsers dus slechts een vrije trap toegekend. Havertz schoot de bal op aanleggen van Toni Kroos in de handen van Gunn, waardoor Schotland nog in leven bleef. Vlak voor rust kreeg Duitsland opnieuw een grote kans, maar de kopbal van aanvoerder İlkay Gündoğan werd gestopt door de Schotse sluitpost.

Vlak na zijn inzet werd de middenvelder van FC Barcelona gevloerd en diende hij verzorgd te worden. In de tussentijd werd er door de VAR gekeken naar een potentiële strafschop en Turpin werd naar het scherm geroepen. De Franse scheidsrechter had niet lang nodig om te beslissen dat hij nu wel een penalty toe zou kennen. Tot overmaat van ramp kreeg Ryan Porteous, de man van de overtreding, zelfs een rode kaart te zien.

Havertz mocht aanleggen vanaf elf meter en besliste de wedstrijd al in de extra tijd van de eerste helft. Hij zette zijn ploeg op 3-0 door de doelman op het verkeerde been te zetten.

Tweede helft

Beide elftallen hadden in de rust één wissel doorgevevoerd. Robert Andrich bleef in de kleedkamer achter voor Pascal Gross en bij Schotland werd aanvaller Che Adams naar de kant gehaald voor verdediger Grant Hanley om de achterhoede te herstellen na de rode kaart. De eerste doelpoging na rust kwam van de voet van Anotonio Rüdiger, die de doelman met een gevaarlijk afstandsschot tot een lastige redding dwong.

Wirtz kreeg net als in het eerste bedrijf al vroeg in de tweede helft een grote kans, maar zijn schot van dichtbij ging hoog over. De Schotten kregen in deze fase van de wedstrijd totaal geen grip op Musiala, die achteloos door de defensie heen dribbelde. In de 68e minuut breidde Duitsland toch de voorsprong uit via invaller Niclas Fullkrug. De Champions League-finalist schoot de bal vol overtuiging in de kruising en in het eerste affiche hebben we al een goal te pakken die we na dit toernooi waarschijnlijk terug gaan vinden in complimaties van de mooiste treffers van het EK.

De spits schoot een kwartier voor het laatste fluitsignaal ook de 5-0 tegen de touwen, maar dat doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Tegen alle verwachtingen én verhoudingen in zorgde Schotland in de 87e minuut plots toch nog voor de eretreffer. Rüdiger kreeg de bal op zijn hoofd na een vrije trap en zo bracht dit duel ons niet alleen de eerste treffer en rode kaart, maar ook het eerste eigen doelpunt van het EK. Zo hebben de Schotten toch een doelpunt meegepikt zonder ook maar één schot op doel te lossen.

Dat leek ook de eindstand te gaan worden, maar in de laatste minuut van de extra tijd zorgde invaller Emre Can dat de marge weer vier werd. De middenvelder plaatste de bal piekfijn in de verre hoek na een pass van Thomas Müller en Turpin besloot na de die goal ook maar direct af te fluiten.