Engeland heeft strafschoppen nodig om af te rekenen met Zwitserland

Jude Bellingham verscheen uiteraard weer aan de aftrap bij Engeland
Jude Bellingham verscheen uiteraard weer aan de aftrap bij EngelandAFP
Engeland heeft de halve finale bereikt en speelt daarin tegen Nederland of Turkije. Het team van bondscoach Gareth Southgate maakte opnieuw geen geweldige indruk, maar raakte ook niet in paniek na een doelpunt van Breel Embolo voor Zwitserland in de 75e minuut. Vijf minuten later lag via Bukayo Saka de gelijkmaker achter Yann Sommer. De Zwitserse doelman wist na een doelpuntloze verlenging vervolgens geen strafschop te keren, Jordan Pickford deed dat wel één keer.

Opstellingen

De opstellingen bevatten weinig verrassingen. De Zwitserse bondscoach Murat Yakin heeft dezelfde elf spelers het veld ingestuurd als in de 2-0 overwinning op Italië. Gareth Southgate heeft alleen een noodgedwongen wijziging doorgevoerd: de geschorste Marc Guehi wordt in het hart van de defensie vervangen door Ezri Konsa

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

In een vrij tamme openingsfase leek Engeland het tactisch iets beter voor elkaar te hebben dan in de voorgaande duels. Het was wel even wachten op de eerste doelpoging. Toen er een klein kwartier gespeeld was, loste de Engelsen de eerste twee schoten vanaf de rand van het strafschopgebied, maar beide doelpogingen werden geblokeerd door een Zwitserse verdediger. Het spelbeeld van het eerste bedrijf was precies wat we op voorhand verwacht hadden en waar we eigenlijk ook voor vreesden. Beide teams zijn erg zorgvuldig in balbezit en nemen weinig risico, waardoor er geen grote kansen worden opgezet.

Na iets meer dan een half uur spelen ontving Fabian Schär de eerste kaart van de wedstrijd. Hij ontving een gele prent voor het vloeren van Jude Bellingham. De editors die achteraf samenvattingen van dit affiche moeten maken, zullen het heel lastig krijgen om acties uit de eerste helft te vinden die het waard zijn om te herhalen. Het was al met al een eerste helft om snel te vergeten, waarin uiteindelijk geen enkele noemenswaardige doelpoging is gelost. Het enige gevaar kwam van Bukayo Saka, die zijn directe tegenstander regelmatig te slim af was, maar hij vond in het vervolg telkens geen ploeggenoot om te bedienen.

Tweede helft

Ook het begin van de tweede helft beloofde weinig goeds. Het had er alle schijn van dat alleen individuele klasse of een standaardsituatie het verschil zou kunnen maken, want de teams stonden te compact opgesteld om de tegenstander tot een serieuze doelpoging te laten komen uit open spel. Engeland heeft in de eerste 30 minuten na rust niet één keer het Zwitserse doel onder vuur genomen en Zwitserand groeide steeds beter in de wedstrijd, al hield het nog niet over. Een kwartier voor tijd kwamen de Zwitsers plots op voorsprong.

Dan Ndoye gaf de bal voor aan Breel Embolo, die de bal van dichtbij binnen kon schuiven. Southgate besloot direct drie wissels toe te passen en kort daarna kwam Engeland op gelijke hoogte. Het was Saka, de enige man die voor wat Engelse dreiging had gezorgd, die Engeland in de 81e minuuut op gelijke hoogte schoot. Na de gelijkmaker was de bal alleen nog maar in het bezit van de Engelsen, die de treffer nodig haden om op gang te komen.

Verlenging

Het meest spraakmakende moment van de wedstrijd, buiten de doelpunten om, kwam vier minuten nadat de verlenging van start was gegaan. Declan Rice nam het Zwiterse doel van ruime afstand onder vuur, maar deed dat met een harde goed geplaatste knal die Yann Sommer tot een lastige redding dwong. Toen er iets meer dan 100 minuten op de klok stonden kreeg Bellingham een redelijke schietkans, maar zijn inzet was uiteindelijk een makkelijke prooi voor de Zwitserse sluitpost.

Na de rust van de verlenging werd de Engelse aanvoerder Harry Kane naar de kant gehaald voor Ivan Toney en bij de Zwitsers kwam Xherdan Shaqiri in de ploeg. De Zwitser heeft al vaker voor een prachtgoal gezorgd op een eindtoernooi met zijn land en het zou deze wedstrijd ten goede komen als hij dat vandaag over zou weten te doen. Niet veel later werd ook Phil Foden vervangen door Trent Alexander-Arnold, wellicht ook met het oog op strafschoppen.

Een paar minuutjes voor het einde van de wedstrijd probeerde Shaqiri direct te scoren uit een hoekschop en dat lukte hem nog bijna. Zijn inzet spatte uiteindelijk echter uiteen op de doelpaal. Vlak daarna werd het Engelse doel weer onder vuur genomen, maar Jordan Pickford hield Engeland met nog één minuut op de klok in de wedstrijd.

Strafschoppen

Engeland begon aan de strafschoppen. Invaller Cole Palmer legde aan vanaf elf meter en faalde niet. Manuel Akanji mocht de eerste strafschop van de Zwitsers proberen te verzilveren, maar zijn inzet werd gepareerd door doelman Pickford. Bellingham verdubbelde vervolgens de voorsprong voor de Engelsen. Schär bracht de Zwitsers terug op 2-1. Saka, de smaakmaker van de Engelsen, mocht de derde strafschop van zijn ploeg voor zijn rekening nemen en in tegenstelling tot de finale van 2021 faalde hij niet.

Vervolgens was de beurt aan Shaqiri en zijn inzet werd nog bijna gestopt, maar belandde uiteindelijk wel in het net. De net ingevallen Toney bracht de marge weer terug naar twee door zijn penalty strak laag in de hoek te schieten. De druk nam enorm toe bij de Zwitsers nu ze geen penalty meer konden missen. Zeki Amdouni bleef echter koel en schoof de bal in het midden van het doel voorbij doelman Pickford. Trent Alexander-Arnold kon vervolgens voor de beslissing zorgen en dat deed hij zeer overtuigend.