Georgië stunt tegen B-team van Portugal en mag zondag tegen Spanje

Bijgewerkt
Khvicha Kvaratskhelia maakte zijn eerste doelpunt van dit EK: 1-0
Khvicha Kvaratskhelia maakte zijn eerste doelpunt van dit EK: 1-0Profimedia
Georgië heeft in de derde speelronde van Groep F met 2-0 gewonnen van Portugal en is daarmee als derde geëindigd in de groep. Met 4 punten is Georgië één van de beste nummers 3. De debutant op het EK mag zondagavond 30 juni om 21.00 uur in Keulen aantreden tegen titelkandidaat Spanje.

De opstellingen:

Line-ups Georgië-Portugal
Line-ups Georgië-PortugalFlashscore.nl

Droomstart

De intenties van een ontketend Georgië waren vanaf het begin hartstikke duidelijk. Na een fout in de Portugese defensie kwam de underdog al binnen anderhalve minuut op voorsprong. Georges Mikautadze gaf een bal in de diepte en de doorgebroken Khvicha Kvaratskhelia bleef kalm bij het afronden en schoot zo de 1-0 achter doelman Costa. Een droomstart voor Georgië dat zo virtueel in de volgende ronde stond.

Khvicha Kvaratskhelia was al na anderhalve minuut trefzeker
Khvicha Kvaratskhelia was al na anderhalve minuut trefzekerProfimedia

Toen de Georgische storm iets was gaan liggen, kreeg Portugal iets meer grip op de wedstrijd. Na ruim een kwartier spelen kreeg multi-recordhouder Cristiano Ronaldo ene vrije trap te nemen op een kleine dertig meter van het doel van de dit toernooi uitblinkende doelman Giorgi Mamardashvili. Een vlammend schot eindigde op de vuisten van deze goalie, die wel een corner moest toestaan.

Geel

In het tweede kwartier van de wedstrijd kwamen de jonge Portugezen steeds beter in het duel. Van de basisspelers uit de eerste twee wedstrijden waren alleen doelman Costa en Cristiano Ronaldo in de basis opgesteld. Daarom was de gemiddelde leeftijd behoorlijk laag. Diverse spelers probeerden het van afstand. In totaal schoot Portugal zeven maal op doel in het eerste halfuur, waarin Cristiano Ronaldo ook een gele kaart kreeg vanwege overdreven protesteren richting de Zwitserse arbiter Sandro Schärer.

Doelman Giorgi Mamardashvili verrichte de meeste reddingen op dit EK
Doelman Giorgi Mamardashvili verrichte de meeste reddingen op dit EKAFP

In de fase voor rust bleef het spelbeeld ongewijzigd. Portugal drong meer aan en Georgië bleef heel compact en georganiseerd verdedigen en hield mede dankzij een prima keeper de volle 45 minuten stand. Portugal blonk uit door protesteren en ging in de persoon van Pedro Neto nog een tweede keer op de bon. De aanvaller probeerde met een loepzuivere fopduik een vrije trap te versieren, maar daar trapte scheidsrechter Schärer niet in: gele kaart. Een specialiteit die Pedro’s teamgenoot Rafael Leão na twee schwalbes al een schorsing opleverde.

Geblokt

Vrij vlot in de tweede helft kreeg Ronald – net als vlak voor rust – een aardige kans. Opnieuw werd een inzet van de wereldster van dichtbij geblokt door een Georgiër. Een overtreding van Antonio Silva op Luka Lochoshvili in de 55ste minuut leidde na ingrijpen van de VAR tot een strafschop voor Georgië. Die buitenkans werd twee minuten later door Mikautadze benut en zo werd de stand 2-0 in het voordeel van de Georgiërs.

Portugal had in de rust al één wissel toegepast door Joao Palhinha te vervangen door Ruben Neves. Na ruim een uur spelen werd Lochoshvili afgelost door Georgiy Tsitaishvili. De volgende set wissels leverde nog eens meer frustratie op voor Cristiano Ronaldo, die werd afgelost door Goncalo Ramos. Gelijktijdig werd Antonio Silva vervangen door Nelson Semedo en ving daarmee het laatste kwart van deze interland aan.

Wissels

Met nog een kwartiertje op de klok paste Portugal ook nog de laatste twee wissels toe. Diogo Jota en Matheus Nunes kwamen in het veld en Pedro Neto en Joao Neves mochten naar de kant. Bij Georgië was verdediger Giorgi Gvelesiani helemaal leeg gestreden en werd hij vervangen door Solomon Kvirkvelia, die na twee basisplaatsen juist niet in staat was geweest om de volle negentig minuten te spelen.

Met de vervanging van goalgetter Kvaratskhelia en zijn teamgenoot Giorgi Chakvetadze door Zuriko Davitashvili en Anzor Mekvabishvili zat het grote wisselen er op in deze voor Georgië historische wedstrijd. Laatstgenoemde nam zijn invalbeurt iets te serieus en pakte binnen vijf minuten een gele kaart. Dat komt het op een schorsing voor de achtste finales te staan. Want in deze fase wees niets er meer op dat Portugal nog tot een ongelofelijke comback in staat zou zijn. Een ultieme redding van Mamardashvili vormde een symbolisch sluitstuk van de avond. De 2-0 eindstand levert debutant Georgië een historische plek op in de achtste finales. Zondagavond 30 juni om 21.00 uur is Spanje in Keulen de tegenstander. Portugal speelt maandagavond 1 juli om 21.00 uur tegen Slovenië.