Georgië en Tsjechië schieten weinig op met 1-1 gelijkspel in poule F

Georges Mikautadze zette zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprong
Georges Mikautadze zette zijn ploeg vanaf elf meter op voorsprongAFP/Flashscore
Georgië verloor in de eerste EK-wedstrijd ooit met 3-1 van Turkije en Tsjechië moest eveneens het onderspit delven tegen Portugal, waardoor beide teams de punten vanmiddag keihard nodig hadden. Ze bleven echter steken op een gelijkspel. Lees hier alle ontwikkelingen van de middagwedstrijd uit poule F terug.

Opstellingen

Bekijk hier de opstellingen van beide teams. Bij Georgië vormden Georges Mikautadze en Khvicha Kvaratskhelia uiteraard het aanvalsduo, terwijl de aanvoerdersband weer gedragen werd door Vitesse-icoon Guram Kashia. Bij de Tsjechen was er in tegenstelling tot de openingswedstrijd in basisplaats ingeruimd voor onder meer voormalig Eredivisionist Václav Černý. Hij debuteerde op een internationaal eindtoernooi.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

Tsjechië was er al vroeg in de wedsrijd dichtbij een voorsprong. In de derde minuut werd het vijandelijke doel tweemaal onder vuur genomen, maar gelukkig voor Georgië hebben ze met Giorgi Mamardashvili één van hun beste spelers tussen de palen staan. In eerste instantie stopte hij een inzet van Adam Hlozek, die tegen Portugal 90 minuten op de bank bleef zitten. Na een fraaie redding had hij ook tweemaal een antwoord op de doelpoging van een andere aanvaller van Bayer Leverkusen: Patrik Schick.

Georgië kwam zelf ook fris voor de dag en leek in de tiende minuut even aanspraak te maken op een penalty, maar Zuriko Davitashvili werd iets te kort vastgehouden om de bal op de stip te leggen. In de 23e minuut leken de Tsjechen op voorsprong te komen, maar de VAR voorkwam dat. Hlozek liep de bal van dichtbij over de doellijn na opnieuw een knappe redding van Mamardashvili, maar de bal ging in het doel via zijn arm en dus werd de treffer terecht afgekeurd. Cerny kreeg de uitgelezen mogelijkheid om zijn ploeg niet veel later alsnog op voorsprong te schieten, maar hij maaide vol over de bal heen en haalde opgelucht adem toen hij zag dat hij eigenlijk al werd afgevlagd voor buitenspel.

Naarmate de eerste helft vorderde nam het gevaar voor beide doelen wat af en de eerste serieuze doelpoging van Georgië liet ontzettend lang op zicht wachten. De eerste helft leek lang doelpuntloos te bijven, maar in de extra tijd belandde de bal plots voor Kashia die de bal van dichtbij binnen kon schieten, maar ditmaal was het de Tsjechische doelman die succesvol ingreep. De scheidsrechter werd echter wel naar het VAR-scherm gestuurd en kende Georgië een strafschop toe door een handsbal van Robin Hranac.

Het was Mikautadze die mocht aanleggen vanaf elf meter en hij faalde niet. Hij is nu samen met Ivan Schranz en Jamal Musiala de enige speler die in de eerste twee duels van zijn land wist te scoren. Nog geen minuut later kwam Tsjechië alweer bijna op gelijke hoogte, maar Mamardashvili demonstreerde andermaal waarom hij tot een van de meest talentvolle doelmannen van de wereld behoort. De teams gingen de rust in met een 1-0 tussenstand.

Tweede helft

De tweede helft begon een stuk minder veelbelovend dan het eeste bedrijf en bij de Tsjechen werd onder meer Feyenoorder Ondrej Lingr na 10 minuten ingebracht om iets te forceren. Het eerste gevaar kwam echter voort uit een counter van Georgië, maar de inzet van Anzor Mekvabishvili trof geen doel. Niet veel later kwam Tsjechië op gelijke hoogte met een vrijwel identieke goal als de treffer van Hlozek die werd afgekeurd, al was er nu geen arm bij betrokken. Patrik Schick, de topschutter van het vorige EK, liep de bal van dichtbij binnen na een afgeslagen bal op de paal van invaller Lingr.

Tsjechië was enorm gevaarlijk bij standaardsituaties. Met name de hoekschoppen en inworpen bleken enorm lastig te verdedigen voor de Georgiërs. Na de gelijkmaker gingen we weer een kansarme periode in, totdat Mojmir Chytil, die in de ploeg was gekomen voor doelpuntenmaker Schick, iets minder dan een kwartier voor tijd voorlangs het doel van Mamardashvili kopte. Lingr testte de doelman vervolgens van afstand, maar hij hield zijn ploeg andemaal op de been.

Er zat weinig gif in de staart van de wedstrijd, ondanks dat beide teams niet heel veel op zouden schieten met een remise. Tsjechië had een groot deel van de tijd de bal, maar wist eigenlijk de hele wedstrijd al weinig kansen op te zetten uit open spel. In de slotseconden van de extra tijd kreeg Georgië nog een reuzenkans in de schoot geworpen, toen het in een drie-tegen-een-situatie terechtkwam uit een counter, maar invaller Saba Lobjanidze vergat zichzelf te belonen.