Oranje rekent overtuigend af met Roemenië en is door naar de kwartfinales

Wie anders dan Cody Gakpo schoot Oranje al vroeg op voorsprong
Wie anders dan Cody Gakpo schoot Oranje al vroeg op voorsprongProfimedia
Het Nederlands elftal heeft zich geplaatst voor de kwartfinales op het EK. In München won Oranje met 0-3 van Roemenië door doelpunten van Cody Gakpo en tweemaal Donyell Malen. Het team van bondscoach Ronald Koeman was op de openingsfase na heer en meester en speelt nu in Berlijn tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Oostenrijk en Turkije.

Opstellingen

Ronald Koeman verrasste vriend en vijand met zijn opstelling. Dat Xavi Simons en Denzel Dumfries terugkeerden in de basisopstelling zorgde niet voor gefronste wenkbrauwen, maar de basisplaats voor Steven Bergwijn is wel erg onverwachts te noemen. Bekijk hier met welke 22 spelers aan de aftrap verschenen.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

Roemenië beet van zich af in de openingsfase en zette hoge druk tot op doelman Bart Verbruggen. Zodra Oranje de bal had, klonk er een fluistconcert vanaf de tribunes, waar een stuk meer Roemenen aanwezig waren dan Nederlanders. De eerste doelpoging kwam in de zesde minuut van de voeten van Xavi Simons, maar zijn schot bleek een makkelijke prooi voor de Roemeense sluitpost Florin Nita.

De eerste Roemeense doelpoging volgde in minuut veertien, toen Dennis Man naar binnen sneed en het doel vanaf de rand van het strafschopgebied onder vuur nam, maar zijn inzet ging net naast het doel van Verbruggen. In de 20e minuut van de westrijd opende Oranje de score via wie anders dan Cody Gakpo. De linksbuiten van Liverpool dribbelde richting het doel na een goede actie van Jerdy Schouten op het middenveld en schoot de bal snoeihard in de korte hoek. Hij liet de Roemeense rechtsback Andrei Ratiu, die een verleden heeft bij ADO Den haag zijn hielen zien en tekende alweer voor zijn derde treffer van het toernooi, waarmee hij direct gedeeld topschutter werd.

Oranje mocht in de 26e minuut alweer de vijfde hoekschop nemen en voor de tweede keer kwam de bal terecht bij Stefan de Vrij. De verdediger van Inter kopte de bal, maar zijn inzet belandde in - de voor Oranje verkeerde kant van - het zijnet. Roemenië durfde naarmate de wedstrijd vorderde en zeker na de openingstreffer niet meer zo hoog druk te zetten als in de openingsfase. Oranje had binnen 30 minuten al zeven hoekschoppen genomen en kreeg de wedstrijd steeds beter onder controle.

Toen er net een half uur gespeeld was werd Dezelf Dumfries weggestuurd met een schitterende steekpass van Tijjani Reijnders en leek er een enorme kans te ontstaan, maar Dumfries wist de bal op zijn beurt net niet bij Memphis Depay te krijgen. Al voor rust kreeg Nederland de tiende hoekschop te nemen, maar de meeste corners van Memphis leverde weinig gevaar op. Vlak voor rust was er een reuzenkans voor Simons, na een karakteristieke actie van Dumfries, die op basis van inzet de bal veroverde in een situatie waarin dat op voorhand niet meer mogelijk leek. Simons kreeg de bal echer net niet lekker in de voeten en schoof de bal van dichtbij naast het Roemeense doel.

In de extra tijd kreeg Roemenië zowaar ook nog een schietkans na een slordigheid van aanvoerder Virgil van Dijk, maar die inzet mocht ook geen naam hebben. Al met al kon Oranje terugkijken op een zeer geslaagde eerste helft, met als grootste kanttekening het feit dat de ploeg naliet om de voorsprong te vergroten.

Tweede helft

Begwijn bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen door Donyell Malen, die door velen aan de aftrap verwacht werd. Reijnders stak vlak na rust het hele veld over, maar wist zijn actie niet te bekronen met een doelpunt omdat een Roemeen zich voor de bal gooide. Iets minder dan 10 minuten na de start van het tweede bedrijf kreeg Memphis een enorm kans in zijn schoot geworpen, maar hij kreeg de bal niet goed onder controle waardoor de Roemenen nog in leven bleven.

We kregen in de eerste fase na rust hetzelfde wedstijdbeeld als in de laatse periode van de eerste helft voorgeschoteld en het was wachten op de 2-0. Aanvoerder Van Dijk leek na iets minder dan een uur spelen dan eindelijk de voorsprong te verdubbelen, maar zijn kopbal spatte uiteen op de doelpaal. Gakpo leek de voorsprong vervolgens te verdubbelen, maar zijn treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Gakpo was vlak daarvoor ook al gevaarlijk met een dribbel vanaf eigen helft en een hard schot dat nog maar net gestopt kon worden door Nita.

Met iets meer dan 20 minuten reguliere speeltijd over miste Memphis het doel op een haar na. Hij schoot een vrije trap strak in de korte hoek en de bal suste langs de doelpaal. Koeman besloot vervolgens twee wissels toe te passen en haalde Aké en Schouten naar de kant voor Micky van de Ven en Joey Veerman. Laatstgenoemde speler was vlak na zijn rentree erg dichtbij de 2-0, maar ook zijn inzet ging net langs de paal van het Roemeense doel. Veerman werd ook toegezongen door het Oranje-publiek, dat hem daarmee een hart onder de riem stak na zijn slechte optreden tegen Oostenrijk.

Hoe langer de wedstrijd voortduurde, hoe lastiger het te gevolen was dat het nog altijd maar 1-0 stond. In de 83e minuut werd de voorsprong dan eindelijk verdubbeld. Na een goede individuele actie schoof Gakpo de bal in de voeten van invaller Malen, die de bal zo binnen kon lopen en daarmee voor de beslissing zorgde. Oranje kwam ook nog heel dichtbij de 3-0 toen Van de Ven de bal voorgaf aan Wout Weghorst, maar de aanvaller die net binnen de lijnen was gekomen voor Gakpo kon nét niet bij de bal.

In de extra tijd kreeg Daley Blind ook zijn eerste minuten van het toernooi. Hij kwam in de ploeg voor Memphis. Vlak voor het laatste fluitsignaal kwam Malen na een knappe actie in de zestien van Roemenië en hij bepaalde de eindstand op 3-0. Oranje kan met trots terugkijken op de prestatie en kan met een ontspannen gevoel kijken naar het affiche tussen Oostenrijk en Turkije om te kijken wie het treft in de kwartfinale.