Frankrijk wint andermaal door een eigen doelpunt en schakelt België uit

Kylian Mbappé draagt wederom de aanvoerdersband bij Frankrijk
Kylian Mbappé draagt wederom de aanvoerdersband bij FrankrijkProfimedia
Het EK is klaar voor de Belgen. Het team van bondscoach Domenico Tedesco verloor met 1-0 van Frankrijk door een eigen doelpunt van de 37-jarige verdediger Jan Vertonghen. België wist in de groepsfase alleen van Roemenië te winnen (2-0). Frankrijk speelt tegen de winnaar van het duel tegen Portugal en Slovenië.

Opstellingen

Bekijk hieronder de opstellingen waarmee beide teams aan de aftrap verschenen. Bij België was er voor de eerste keer dit toernooi een basisplaats ingeruimd voor voormalig Vitessenaar Lois Openda. Bij de Fransen vormt aanvoerder Kylian Mbappé een aanvalsduo met Marcus Thuram.

De opstellingen van beide teams
De opstellingen van beide teamsFlashsha.re

Eerste helft

In de eerste minuten begonnen beide teams wat afwachtend en werd er vooral achterin rondgespeeld. Frankrijk kwam bij vlagen in de buurt van het doel van Koen Casteels, maar dat leverde geen serieuze doelpogingen op. Het eerste noemenswaardige moment vond plaats in minuut veertien, toen een inzet van Mbappé via Amadou Onana over de achterlijn ging, maar de scheidsrechter besloot om België een doeltrap toe te kennen. Toen Aurélien Tchouaméni daar wat van zei, ontving hij de eerste gele kaart van de wedstrijd.

Frankrijk had veelal de bal, maar het waren de Belgen die in de 24e minuut voor de eerste dreiging zorgden. Kevin De Bruyne nam een vrije trap van vlak buiten het strafschopgebied na een overtreding van Antoine Griezmann, en verrasste bijna doelman Mike Maignan, die laat reageerde omdat hij wellicht verwacht had dat de bal onderweg naar het doel getoucheerd zou worden. Vlak daarna kreeg Adrien Rabiot in navolging van Griezmann een gele kaart. dat bekende dat Frankrijk binnen 25 minuten al drie gele prenten had ontvangen en dat Rabiot bij een eventuele kwartfinale geschorst zou zijn.

De eerste écht grote kans liet ruim een half uur op zich wachten. Thuram kopte hard richting het Belgische doel uit een fijne voorzet van Jules Koundé, maar zijn inzet ging rakelings naast. Tchouaméni, die een grote rol vertolkte in het veldspel van de Franse, kreeg in de enige minuut van de eerste helft nog een aardige schietkans op aangeven van Mbappé, maar zijn inzet ging huizenhoog over.

Tweede helft

De tweede helft begon met een vergelijkbaar moment als waar de eerste helft mee eindigde. Tchouaméni haalde de trekker over en dat leverde nu een stuk meer gevaar op. Zijn schot van afstand werd met de nodige gepareerd door Casteels en leverde Frankrijk een hoekschop op. Vlak daarna kegen we opnieuw iets te zien dat we ook al in de eerste helft zagen: Thuram kopte net over uit een afgemeten voorzet van rechtsback Koundé.

Iets minder dan tien minuten na rust zagen we ook een glimp van de klasse van Mbappé. De aanvaller sneed op karakteristieke wijze naar binnen vanaf de linkerflank en haalde vervolgens uit, maar ook zijn inzet ging net over. Toen er een uur op de klok stond, rende Yannick Carrasco uit een counter op volle snelheid richting het doel van Maignan, maar een uitstekende tackle van Lucas Hernandez maakt de aanval onschadelijk.

Openda, die eigenlijk helemaal niet in het stuk voor was gekomen, werd na een uur vervangen voor controleur Orel Mangala, waardoor België iets behoudender ging spelen in het laatste half uur. Na 70 minuten liet Lukaku zich eindelijk een keer gelden, maar zijn harde schot vloog via Tchouaméni recht op doelman Maignan af. In de 74e minuut was William Saliba plots dichtbij de openingstreffer, maar zijn schot in de korte hoek trof geen doel.

Na 82 minuten was er ook ineens een grote schietkans voor De Bruyne, maar ook zijn inzet was uiteindelijk een prooi voor Maignan. Vijf minuten voor tijd kwam aar dan toch eindelijk het eerste velddoelpunt van Frankrijk op dit EK. Op aangeven van N'Golo Kanté kon Randal Kolo-Muani, die in de ploeg was gekomen voor Thuram, afwerken. Hij had daar wel de hulp van Jan Vertonghen bij nodig. Doordat de ervaren Belgische verdediger de bal op het laatst van richting veranderde bleef doelman Casteels volledig kansloos.

Achteraf werd dit doelpunt toch toegekend aan Vertonghen, waardoor Frankrijk zelf nog altijd geen velddoelpunt gemaakt heeft, maar wel in de kwartfinale staat. België deed wat het kon in de absolute slotfase, maar kwam uiteindelijk niet meer in de buurt bij een gelijkmaker.