België vreesde tegen Oekraïne, maar overleeft en ontmoet Frankrijk

Bijgewerkt
Kevin de Bruyne en Romelu Lukaku wisten het verschil niet te maken tegen OekraïneAFP
Welkom bij de live blog voor het groepsfaseduel tussen Oekraïne en België uit groep E. De poule is razend spannend met 3 punten voor België, Roemenië, Slowakije én Oekraïne, maar met laatstgenoemde als nummer 4 dankzij een minder doelsaldo. Wint België, dan worden zij mogelijk de tegenstander van Nederland. Alles daarover weet men pas om 23.00 uur, dus eerst: tijd voor voetbal!

De opstellingen

Bij België heeft bondscoach Domenico Tedesco één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de 2-0 zege op Roemenië: de geschorste Dodi Lukebakio is vervangen door Arsenal-aanvaller Leandro Trossard. Oekraïne heeft het hele systeem omgegooid en speelt met vijf man in de defensie, wat voorin ten koste gaat van Chelsea-aanvaller Mykhailo Mudryk. Hij wordt vervangen door Everton-linksback Vitali Mykolenko.

De opstellingenFlashscore

De uitgangsposities voor de bovenste twee teams waren voor aftrap duidelijk: de groepswinnaar komt in de volgende ronde tegen de nummer 3 van groep C (Slovenië) of groep D (Nederland), de nummer twee mag zich opmaken voor een wedstrijd tegen Frankrijk in de enorm sterke linkerkant van het knock-outschema. Bij aanvang van de wedstrijden staat Roemenië bovenaan, België tweede, Slowakije derde en Oekraïne onderaan, allen op 3 punten.

Eerste helft

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam in de zevende minuut op naam van België. Kevin de Bruyne vond ruimte tussen de Oekraïense verdediging en het middenveld en speelde een diepe bal op Lukaku, die de bal niet vol genoeg raakte om Anatoliy Trubin te verschalken.

Het bleef het grootste moment van de eerste 30 minuten, maar qua kansen bleef het hier niet bij: enkele minuten voor rust ontsnapte Roman Yaremchuk aan de Belgische verdediging, maar oog-in-oog met Koen Casteels gaf Yaremchuk de bal af op Dovbyk, die er niet aan kon komen en Oekraïne in leven hield. Het was het slotstuk van de eerste helft, waarin Oekraïne dubbel zoveel pogingen op doel afvuurde als België (8 om 4).

Tweede helft

Met Roemenië aan kop bij aanvang van de tweede helft gaat België naarstig op zoek naar het doelpunt dat ze van een onderonsje met Frankrijk zal weerhouden, maar blijft Oekraïne standvastig verdedigen en azen op de counter. Het duurde ruim een kwart van de wedstrijd voordat België weer echt gevaar stichtte, maar Ferreira Carrasco kon een 2-tegen-1 situatie niet uitspelen met De Bruyne naast hem.

Oekraïne had geen haast en had weinig moeite over voor lijfsbehoud op het Europese kampioenschap. Toch wist de ploeg enige kansen te creëren en het België moeilijk te maken, maar bleef de knock-out uit. Deze leek even wel te komen toen Ruslan Malinovskyi een corner in één keer erin leek te schieten, maar een attente Koen Casteels hield de bal uit het Belgische doel.

De statistieken
De statistiekenOpta via StatsPerform

Het volgende hachelijke moment speelde zich opnieuw voor het Belgische doel af: Sudakov soleerde door de Belgische verdediging en loste het schot, maar recht in de handen van Casteels. Het was het laatste wapenfeit voor de wedstrijd nadat de Belgen de laatste minuten bij de cornervlag uitspeelden.

België schakelt Oekraïne uit met deze remise en komt Frankrijk komende maandag tegen in de achtste finales. Om 18.00 wordt die wedstrijd afgetrapt in Düsseldorf.