Diogo Costa is de held van Portugal en stuurt zijn land de kwartfinales in

Cristiano Ronaldo biedt zijn excuses aan na zijn gemiste strafschop
Cristiano Ronaldo biedt zijn excuses aan na zijn gemiste strafschopProfimedia
Portugal mag zich kwartfinalist noemen op het EK 2024. Na 120 minuten bloed, zweet en tranen kon er geen winnaar worden uitgewezen, ook niet na een penalty voor Cristiano Ronaldo, en moesten strafschoppen de beslissing brengen. Doelman Diogo Costa werd hierin dé held met drie geredde strafschoppen uit drie pogingen.

Cristiano Ronaldo heeft bij Portugal een basisplaats in de achtste finales van het EK tegen Slovenië. De sterspeler vormt in Frankfurt de voorhoede met Bernardo Silva en Rafael Leão. De 39-jarige Ronaldo wacht nog op zijn eerste doelpunt op het EK. Hij kan de oudste doelpuntenmaker op het EK ooit worden. Mocht Ronaldo een gele kaart krijgen dan is hij geschorst voor de kwartfinales.

Slovenië heeft één wijziging moeten doorvoeren: linksback Erik Janza, die nog scoorde in het 1-1 gelijkspel tegen Denemarken, is geschorst na tegen Engeland zijn tweede gele kaart van het EK te hebben gepakt. Jure Balkovec van Alanyaspor vervangt hem.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Portugal opent zoals verwacht als de sterkste ploeg en creëren in het eerste kwartier al een klein handjevol kansen. De grooste kwam in de dertiende minuut, toen een scherpe voorzet van Bernardo Silva net over het hoofd van Cristiano Ronaldo en voor de voet van Bruno Fernandes vloog. De wedstrijd kwam niet hard op gang en zag na 25 minuten nog altijd maar één doelpoging.

De eerste poging op doel kwam in de 31e minuut, toen Cristiano Ronaldo een kopbal op doel wist te mikken. De poging was echter bij lange na niet hard genoeg en verdween via een kleine karambool in de handen van Jan Oblak. De Slovenen waren aanvallend nergens te bekennen tot de 39e minuut, toen Petar Stojanovic ontsnapte over de rechterflank, maar niet verderkwam dan een corner na een ingreep van Nuno Mendes.

Met de laatste actie van de eerste helft kwam Portugal nog erg dichtbij de openingstreffer, maar een poging van afstand van Palhinha verdween via de buitenkant van de paal naast het Sloveense doel.

Tweede helft

Na rust kwam het eerste gevaar wederom van Portugal toen Cristiano Ronaldo aanstalten nam voor zijn tweede vrije trap van net buiten de '16', maar de superster schoot recht op Jan Oblak af en zag weer een kans aan zich voorbij gaan.

Een gevaarlijke uitbraak van Benjamin Sesko, die oog in oog met Diogo Costa kwam te staan, leidde niet tot een treffer toen de talentvolle spits van RB Leipzig een slappe poging ruim voorlangs schoof en de grootste Sloveense kans tot dan toe om zeep hielp.

Het bleek het thema van de tweede helft: spaarzame momenten van opwinding. Het spelbeeld wordt bepaald door voorzetten en opportunisme van de Portugezen, die geen grote kans weten klaar te spelen. Slovenië mikt op de counter, maar komt er zelden uit. Het werd een wedstrijd die in de sluimerstand werd afgewerkt.

Verlenging

90 minuten en blessuretijd wisten geen winnaar uit te wijzen, wat betekende dat de wedstrijd op verlenging aankwam.

Na 103 minuten kreeg Portugal de gouden kans op de voorsprong en Cristiano Ronaldo de gouden kans op de goal die hem de oudste doelpuntenmaker ooit op een EK zou maken. Diogo Jota dribbelde het strafschopgebied in en werd gehaakt door Drkusic, waarna Daniele Orsato naar de stip wees. Ronaldo slaagde hier echter niet in: Oblak koos de juiste hoek en haalde de bal ver uit de rechterhoek.

De statistieken
De statistiekenOpta via StatsPerform

Met zo'n zes minuten te gaan kreeg Benjamin Sesko wederom een gigantische kans op de verrassende Sloveense voorsprong na een slippertje van Pepe, maar de spits stuit op Diogo Costa en benut ook een tweede buitenkans niet. Het bleek het laatste grote wapenfeit van de verlenging: voor het eerst dit EK moesten strafschoppen de winnaar uitwijzen.

Josip Ilicic, de held en verrassing van Slovenië, nam de aanloop als eerst en keek recht het Portugese vak in. De veteraan werd echter gestopt door Diogo Costa, evenals zijn opvolger Balkovec. Ronaldo en Fernandes verschalkten Jan Oblak daarentegen wel en zetten Portugal op 2-0. Diogo Costa werd uiteindelijk dé held van Portugal met drie geredde strafschoppen.

Portugal is kwartfinalist en komt Frankrijk tegen in de volgende ronde. Deze wedstrijd wordt op vrijdag 5 juli om 21.00 uur gespeeld.