Arda Güler en Mert Müldür zorgen met wereldgoals voor zuur EK-debuut Georgië

Arda Güler maakte een fenomenaal doelpunt voor de 2-1
Arda Güler maakte een fenomenaal doelpunt voor de 2-1AFP
Georgië heeft het debuut op een EK niet winnend af weten te sluiten. Turkije was in Dortmund met 3-1 te sterk voor de ploeg van bondscoach Willy Sagnol. Mert Müldür en Arda Güler stalen de show met twee wereldgoals die de rest van het toernooi zullen gelden als topfavorieten voor de prijs voor doelpunt van het toernooi.

Georgië vangt het EK-debuut aan met een bekend aanvalsduo: Khvicha Kvaratskhelia en oud-Ajacied Georges Mikautadze vormen het spitsenduo voor de Kaukasusbewoners. Ook Vitesse-icoon Guram Kashia begint in de basis, met Valencia-doelman Giorgi Mamardashvili achter hem.

Bij Turkije begint Orkun Kökçü in de basis: de oud-Feyenoorder krijgt in het aanvallende middenveld gezelschap van Real Madrid-wonderkind Arda Güler en Juventus-talent Kenan Yildiz. Baris Alper Yilmaz begint in de spits en houdt daarmee Samih Kiliçsöy op de bank. Ajacied Ahmetcan Kaplan moet genoegen nemen met een plaats op de bank en moet Abdulkerim Bardakçi en Samet Akaydin voor hem dulden. Voormalig Eredivisionist Ferdi Kadioglu begint als linksback, Inter-ster Hakan Çalhanoglu in een controleurstandem met Kaan Ayhan.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Turkije kwam als sterkste en felste ploeg uit de kleedkamer en domineert de wedstrijd aan beide kanten van de bal. Het resulteeert in de eerste tien minuten al in twee kansen, waarvan de grootste voor Kaan Ayhan: de controleur annex centrumverdediger van Galatasaray lost een dof schot en raakt hiermee de paal. Eenmaal aan de andere kant was Georgië echter gevaarlijk via Anzor Mekvabishvili, die via de rug van Bardakçi doelman Mert Günok in de problemen brengt.

Na geen halfuur doorbrak rechtsback Mert Müldür de stilte op fenomenale wijze: een afvallende bal komt voor de voeten van Müldür, die niet twijfelt en de bal zonder pardon de kruising in volleert. Turkije komt op 1-0 dankzij een vroege kandidaat voor doelpunt van het toernooi.

Historie voor Georgië

Kenan Yildiz dacht geen twee minuten later Turkije op 2-0 te zetten, maar de aanvaller stond net aan buitenspel. In plaats van 2-0 werd het echter 1-1: voormalig Ajacied Georges Mikautadze kreeg de bal in de '16' aangespeeld na een goede actie van Giorgi Kochorashvili en maakte de kans simpel af voor de gelijkmaker en het eerste Georgische doelpunt ooit op de Europese eindronde.

Mikautadze kwam enkele minuten later opnieuw dichtbij een goal, maar de spits wist het doel van dichtbij niet te vinden. Het kwam in de eerste helft verder niet van veel gevaar, hoewel beide teams erg gretig aanvallen.

Tweede wereldtreffer

Hakan Çalhanoglu leverde het eerste gevaar van Turkije in de tweede helft vanuit een vrije trap, maar de kanonskogel van de Inter-middenvelder werd door Mamardashvili gekeerd met een sterke hand. Na ruim een uur spelen betoverde Arda Güler het publiek met een tweede wereldgoal van de dag: van zo'n 25 meter loste het wonderkind een raket op Mamardashvilis doel, welke zo de kruising in vloog voor de 2-1.

Niet lang na de goal moest Turkije waken voor de tweede Georgische gelijkmaker, maar een inzet van Kochorashvili raakt de lat. Hunkerend naar de bevrijdende 2-2 voerde Georgië de druk op en zetten de 'Kruisvaarders' alles op alles om het EK-debuut positief af te sluiten. Mikautadze kreeg drie minuten voor tijd, diep in blessuretijd, dé kans op de gelijkmaker, maar de Metz-spits kreeg het niet voor elkaar.

Een gigantische kans voor Georgië werd door Samet Akaydin gekeerd met het hoofd, net toen het erop leek dat Georgië de 2-2 zou gaan maken. Uit de daaropvolgende corner, waar doelman Mamardashvili voor mee was gekomen, brak Turkije uit en kon invaller Kerem Aktarkoglu de beslissende 3-1 maken voor Turkije, dat de vorige vijf EK-openingsduels verloor, maar dit toernooi op hoge noot begint.