Matchwinner Arda Güler krijgt flinke lofzang over zich heen: 'Turkse Messi'

Arda Güler scoorde een fantastisch doelpunt in de 3-1 overwinning tegen Georgië.AFP
Na zijn droomgoal in de openingswedstrijd van het Europees kampioenschap wordt de Turkse wonderkid Arda Güler nu al vergeleken met de grote Lionel Messi. De 19-jarige zou wel eens één van de sterren van het toernooi kunnen worden.

Arda Güler zat nog gelukzalig te glimlachen in de teambus en de media thuis hebben hem al tot nationale held verheven na zijn droomdoelpunt bij zijn EK-debuut. De 19-jarige overtrof Cristiano Ronaldo, riep herinneringen op aan Lionel Messi en werd de eerste grote ontdekking van het toernooi met zijn fijne linkervoet, waar ook Toni Kroos lovend over was.

"Hij wordt niet de speler van de wedstrijd, maar de speler van Euro 2024", zei de Turkse tv-zender TRT Spor na de spectaculaire treffer van Güler in de 3-1 overwinning op Georgië. In Spanje, waar Güler voor Real Madrid speelt, noemde Marca hem de 'Turkse Messi', terwijl de Guardian in Engeland kopte: "Arda Güler brengt onweer terwijl Turkije de storm overleeft".

Belangrijk droomdoelpunt

Dit doelpunt voor de belangrijke 2-1 in de 65e minuut, toen Güler de bal vanaf 26 meter prachtig in de hoek hamerde, liet zelfs de maker van het kunstwerk in ongeloof achter."Ik ervaar ongelooflijke emoties op dit moment. Ik heb er altijd van gedroomd om dit doelpunt te maken. Ik wilde de mensen hier blij maken", zei Güler, die de overwinning opdroeg aan zijn coach Vincenzo Montella op zijn 50e verjaardag: "We wilden onze coach dit cadeau geven."

Maar Güler gaf zichzelf ook een cadeau. Met 19 jaar en 114 dagen werd hij de jongste speler die een doelpunt maakte bij zijn EK-debuut en streefde daarmee een zekere CR7 voorbij, die scoorde op het EK van 2004 toen hij 19 jaar en 128 dagen oud was. Maar toen hem werd gevraagd naar het record, bagatelliseerde de vleugelspeler het: "Ik ben niet geïnteresseerd in persoonlijk succes."

Het supertalent heeft dit moment in de schijnwerpers echter wel verdiend. Na zijn transfer naar Madrid in de zomer van 2023 was Güler lange tijd geblesseerd en begon hij pas laat regelmatig te spelen. Maar toen scoorde hij zes doelpunten in tien wedstrijden (373 minuten) in de tweede helft van het seizoen, wat neerkwam op één goal per 63 minuten. En iemand had het adembenemende potentieel van de aanvaller voorzien: Toni Kroos.

De Duitse spelmaker van Real, die zijn carrière beëindigt na het EK en onlangs de Champions League won met Güler, voorspelde voor het einde van het seizoen: "Je moet echt zeggen dat hij een groot talent is voor zijn leeftijd. Hij heeft een hele, hele fijne linkervoet. Daar ga je nog veel meer van zien." Ongeveer een jaar later heeft heel Europa het over de gouden linkervoet van Arda Güler.