Moeizaam spelend Engeland treft in Zwitserland frisse niet te onderschatten opponent

Kunnen Harry Kane en Jude Bellingham de kar trekken voor Engeland?
Kunnen Harry Kane en Jude Bellingham de kar trekken voor Engeland?Profimedia
Na een wat moeizame start in de groepsfase op het EK 2024 verwachtten velen een positieve reactie van Engeland. In plaats daarvan wisten de Engelsen opponent Slowakije maar zeer nipt te verslaan, met 2-1 in de achtste finale. De omhaal van Jude Bellingham in de 95ste minuut verlengden het toernooi van de ploeg van bondscoach Gareth Southgate, voordat Harry Kane na een minuut in de verlenging al toesloeg om de comeback te voltooien.

De volgende uitdaging voor Engeland is de kwartfinale tegen Zwitserland, een ploeg waar Engeland opmerkelijk genoeg maar één keer van heeft verloren in hun laatste 24 ontmoetingen (W18, G5). De Engelsen zullen op hun best moeten zijn om verder te komen in de volgende onderlinge confrontatie. Het duels is Southgate's 100ste wedstrijd aan het roer van de Three Lions. Hij wordt daarmee slechts de derde Engelse bondscoach die deze mijlpaal bereikt. Hij zal hopen dat zijn spelers alle critici het zwijgen kunnen opleggen en door kunnen gaan naar de derde halve finale van een groot toernooi onder zijn leiding.

Onderlinge resultaten
Onderlinge resultatenFlashshare

De Zwitsers hadden het een stuk makkelijker in hun achtste finale toen ze buren uit Italië met 2-0 versloegen in het Olympiastadion in Berlijn. Doelpunten van Remo Freuler en Rubén Vargas zorgden voor de productie en de Rode Kruisheren domineerden hun tegenstanders. Daarbij verloren ze slechts drie van de laatste 14 wedstrijden op EK-eindronden (W6, G5) en zijn de Zwitsers een beetje een 'dark horse' nu het toernooi de eindfase nadert.

Vijfde kwartfinale

Dit wordt de vijfde kwartfinale voor Zwitserland op een groot toernooi en ze zullen zeker hopen dat hun laatste wedstrijd beter verloopt dan hun vorige pogingen. Dat komt omdat ze alle vier hun vorige wedstrijden in dit stadium hebben verloren - de meeste keren dat een Europees team de laatste acht heeft bereikt zonder ooit verder te zijn gekomen. Maar met zeven doelpunten tot nu toe in Duitsland in deze zomer, zou hun vuurkracht genoeg kunnen zijn om ze voor het eerst in de geschiedenis naar de halve finales te sturen.

Spelers om in de gaten te houden: Jude Bellingham houdt van een late goal en maakte in twee van zijn laatste drie optredens voor Engeland de gelijkmaker in de 95e minuut. De Zwitserse spits Rubén Vargas scoorde de laatste keer een beauty tegen Italië, een treffer die zijn totaal op vier doelpunten bracht in zijn laatste zes interlands (D1, A3).

Hot stat: Engeland heeft gemiddeld slechts drie schoten op doel per wedstrijd op Euro 2024 - het minste van alle ploegen in de competitie voorafgaand aan de kwartfinales.