Nederland en Frankrijk houden elkaar in Leipzig doelpuntloos in evenwicht

Bijgewerkt
Jeremie Frimpong kreeg al binnen één minuut een grote kans
Jeremie Frimpong kreeg al binnen één minuut een grote kansAFP
Na de 3-1 overwinning van Oostenrijk op Polen streden Nederland en Frankrijk om de koppositie in Groep D. In het met 43.000 gevulde stadion stond een ticket voor de achtste finales van dit EK in Duitsland op het spel. Door een 0-0 gelijkspel hebben beide landen nu vier punten en zijn ze vrijwel zeker van de achtste finales.

De opstellingen:

Line-ups Nederland - Frankrijk
Line-ups Nederland - FrankrijkFlashscore.nl

Beide bondscoaches pasten in hun basisopstellingen één wijziging toe in vergelijking met de eerste wedstrijden van dit toernooi. Bij Nederland werd middenvelder Joey Veerman door Ronald Koeman vervangen door Jeremie Frimpong. Bij Frankrijk begon Kylian Mbappé – met zijn gebroken neus en een zwart masker – op de bank. Aurelien Tchouameni kreeg bij de Fransen van Didier Deschamps een basisplaats.

Hachelijk moment

Nieuweling Frimpong kreeg al binnen één minuut een kans en het diagonale schot vanaf rechts werd door doelman Mike Maignan onschadelijk gemaakt. Drie minuten later kwam ook doelman Bart Verbruggen voor het eerst in actie na een afstandsschot van Antoine Griezmann. Met een levendige beginfase maakten beide ploegen er meteen een vermakelijke wedstrijd van. Een hachelijk moment met Griezmann en Adrien Rabiot leverde opmerkelijk genoeg wel groot gevaar maar geen doelpoging op, vlak voor het Nederlandse doel.

Al in de eerste minuut kreeg Jeremie Frimpong een grote kans
Al in de eerste minuut kreeg Jeremie Frimpong een grote kansAFP

Cody Gakpo loste aan het begin van tweede kwartier een afstandsschot met stuit en bezorgde zo de Fransen weer wat extra zenuwen. Frankrijk had halverwege de eerste helft het meeste balbezit gehad (57%) en controleerde daarmee vooral de wedstrijd. In minuut 28 deed Marcus Thuram een gevaarlijk doelpoging, in een fase dat zijn Frankrijk de overhand had. Jerdy Schouten was in de 31e minuut van de wedstrijd de eerste Nederlander die werd bestraft met een gele kaart, na een overtreding op Griezmann die met een veelbelovende aanval bezig was.

Tweede helft

Beide ploegen kwamen in een ongewijzigde formatie uit de kleedkamer in de met 43.000 supporters gevulde Red Bull Arena. Het eerste kwartier van de tweede helft werd de status quo tussen de beide ploegen verlengd. Na een afstandsschot van Thuram, dat links naast het Franse doel belandde, verstreek het doelpuntloze eerste uur. In de 63ste minuut kreeg Tchouameni een aardige kopkans, maar hij mikte over. Griezmann vond even later Verbruggen op zijn weg bij een inzet van vier meter.

Memphis Depay werd tien minuten voor tijd gewisseld voor Wout Weghorst
Memphis Depay werd tien minuten voor tijd gewisseld voor Wout WeghorstAFP

Met nog ruim twintig minuten op de klok leek Nederland op een voorsprong te komen door een treffer van Xavi Simons, maar hinderde Denzel Dumfries de Franse doelman en werd de treffer geannuleerd. De eerste wissels van de wedstijd waren er drie aan de kant van Oranje. Georginio Wijnaldum, Joey Veerman en Lutsharel Geertruida kwamen binnen de lijnen voor Simons, Schouten en Frimpong. Bij Frankrijk werd Dembélé en Thuram afgelost door Kingsley Coman en Olivier Giroud. Wout Wegworst verving even later Memphis Depay.

Gelijkspel

Met het verse bloed bij Nederland leek Frankrijk juist nog meer op veilig te gaan spelen en werden de Franse aanvallen in de slotfase van de wedstrijd zeer zorgvuldig opgezet. Door de corners, een enkele blessurebehandeling en de goal-check werden er vijf minuten toegevoegd aan de wedstrijd. Beide bondscoaches vonden het in die fase wel welletjes en tekenden voor het gelijkspel. Beide landen staan hierdoor nu met anderhalf been in de achtste finales.