Nederland heeft op EK-eindrondes prima resultaten behaald tegen Frankrijk

Nederland heeft op EK-eindrondes prima resultaten behaald tegen FrankrijkProfimedia
In de slipstream van Polen-Oostenrijk spelen Nederland en Frankrijk in Leipzig tegen elkaar met als inzet de koppositie in Groep D. De winnaar weet zich geplaatst voor de achtste finales. De verliezer zal in de derde wedstrijd nog weer vol aan de bak moeten. Met een gelijkspel zouden beide landen gebaat kunnen zijn. Aanvang is 21.00 uur en de Engelsman Taylor fluit het duel.

Nederland opende zijn UEFA Euro 2024-campagne met een 2-1 overwinning op Polen, maar het moest wel op de moeilijke manier. Invaller Wout Weghorst zorgde als invaller met zijn eerste balcontact voor de overwinning. De wedstrijd zal bondscoach Ronald Koeman veel stof tot nadenken hebben gegeven, hoewel Oranje elk van de laatste vier groepswedstrijden van de EK-eindrornde heeft gewonnen en zeven van de laatste acht interlands in totaal (V1).

Terwijl Koeman overweegt of Weghorst een prominentere rol verdient tegen Frankrijk, zal hij met iets speciaals moeten komen. Want Oranje heeft slechts één van de laatste acht onderlinge interlands gewonnen en de andere zeven verloren. Twee van die nederlagen waren in de kwalificatie voor dit EK-toernooi, dus ze weten precies waar ze op moeten letten tegen de tweevoudig Europees kampioenen.

Recente interlands tussen Nederland en Frankrijk
Recente interlands tussen Nederland en FrankrijkFlashsha.re

Tegenstander

Nadat Frankrijk maandagavond Oostenrijk met 1-0 versloeg, zou winst in deze wedstrijd ze op koers kunnen zetten naar de koppositie van de groep, terwijl een derde opeenvolgende 'clean sheet' veel goeds belooft voor de mannen van bondscoach Didier Deschamps (W2, G1). De Fransen ontsnapten echter niet zonder kleerscheuren, want aanvoerder Kylian Mbappé liep een gebroken neus op na een botsing in een luchtduel en kreeg vervolgens een gele kaart voor tijdrekken om het nog erger te maken.

Terwijl Mbappé blijft wachten op zijn eerste EK-doelpunt, willen 'Les Bleus' hun reeks verlengen, waarin ze sinds 2012 (W7, G5) geen wedstrijd in de eindronde binnen 90 minuten verloren. Toch heeft Frankrijk Oranje nog nooit verslagen zonder er verlenging en strafschoppen voor nodig te hebben op het EK (G1, V2 voor het nemen van strafschoppen). Deschamps was aanvoerder van de ploeg die won na een strafschoppenserie in de eerste van deze drie wedstrijden, die plaatsvond op Euro1996 in Engeland.

Spelers om in de gaten te houden

Het doelpunt van Cody Gakpo voor Nederland tegen Polen was zijn vierde in evenzoveel basisplaatsen in groepswedstrijden op eindrondes. Hij scoorde drie van zijn laatste zes doelpunten voor club en land in het eerste halfuur. Antoine Griezmann opende de score in de tweede minuut toen Frankrijk Oranje met 4-0 versloeg in maart 2023, maar zijn laatste zes doelpunten op clubniveau juist vielen tussen de 25e en 55e minuut.

Hot stat: elk van de laatste vijf onderlinge interlands (Frankrijk: W4, V1) kende doelpunten in beide helften.