Oekraïne buigt achterstand om en wint verdiend van tegenvallend Slowakije

Mykola Shaparenko bracht Oekraïne op gelijke hoogte met Slowakije
Mykola Shaparenko bracht Oekraïne op gelijke hoogte met Slowakije AFP
De eerste wedstrijd van de tweede week van Euro 2024 vond vandaag plaats in de Merkur Spiel-Arena te Düsseldorf, en werd gespeeld door twee ploegen die in de eerste groepswedstrijd een behoorlijk onverwacht resultaat hadden behaald, maar wel aan de verschillende kanten van het spectrum. Slowakije verbaasde vriend en vijand door het grote België met 1-0 te verslaan, en had uitstekend zicht op de knockout-fase, waar het zich voor had gekwalificeerd met een overwinning vandaag. Oekraïne stelde daarentegen flink teleur door met 3-0 van de mat te worden geveegd door Roemenië. Een overwinning vandaag was noodzakelijk, wouden zij zich nog plaatsen voor de achtste finale. Het duel ging van start om 15.00 uur en de scheidsrechter van dienst was de Engelse Michael Oliver. Oekraïne kwam op achterstand, maar wist desondanks een verdiende 2-1 overwinning uit het vuur te slepen.

Zoals verwacht zag de Italiaanse bondscoach van Slowakije Francesco Calzona geen reden om zijn basiself voor deze wedstrijd aan te passen ten opzichte van de overwinning op België. Bij Oekraïne waren maar liefst vier wijzigingen te noteren na de blamage tegen Roemenië: Volodymyr Brazhko, Andriy Yarmolenko en Oleksandr Tymchyk speelden in de plaats van Viktor Tsygankov, Taras Stepanenko en Yukhym Konoplya, maar de meest opvallende wijziging in het elftal van Sergiy Rebrov was die onder de lat. Real Madrids Andriy Lunin was dusdanig door de mand gevallen, dat zijn plaats was geruimd voor de tweede doelman Anatolii Trubin.

Basisopstellingen Slowakije - Oekraïne
Basisopstellingen Slowakije - OekraïneFlashscore

Eerste helft

In de eerste 10 minuten zocht Slowakije de aanval en had Oekraïne kansjes om gevaarlijk te worden via de uitbraak, maar kon deze niet benutten. Toen viel het eerste schot op doel voor Slowakije. Lukas Haraslin drong de zestien binnen met een knappe solo, maar zijn harde schot kon worden gered door Trubin. Geen 30 seconden later moest de doelman weer in actie komen, Ivan Schranz ving een bal op binnen het vijfmetergebied, maar de doelman was op tijd op zijn plek om te pareren. Kort daarop was ook het eerste schot op doel voor de Oekraïeners te noteren: Brazhko probeerde het van buiten de zestien, maar doelman Martin Dubravka had geen moeite het schot te pakken.

Het tweede kwartier ging in met een vrije trap voor Slowakije net buiten de zestien. David Hancko schoot met links om de muur heen, maar Trubin toonde zich weer standvastig en verrichtte zijn derde redding van de wedstrijd. Geen halve minuut later moest hij echter buigen: Schranz steeg boven zijn verdediger uit en kopte onder de doelman door uit een voorzet van Haraslin vanaf de linkerkant na een inworp.

De eerste echte kans voor Oekraïne kwam in de 28e minuut. Mykhailo Mudryk vond Artem Dovbyk met een slim passje in de zestien, maar na zichzelf knap te hebben vrijgespeeld voor het schot vond hij Dubravka op zijn weg. Uit de tweede hoekschop die volgde werd het ook nog even spannend voor de Slowaken, maar Yarmolenko kon geen controle krijgen over zijn schot van dichtbij. Het werd weer heel heet onder de voeten van Slowakije in de 33e minuut. Tymchyk schoot diagonaal, maar door een hele lichte touché van Dubravka ketste de bal af op de paal. Weer twee minuten later kwam Mudryk oog in oog te staan met de doelman, maar de doelman wist zijn poging om terug te leggen op een medespeler te onderscheppen.

In de slotfase bleven de Oekraïeners komen. Oleksandr Zinchenko probeerde Dubravka te verrassen met een vrije trap van naast de zestien, maar de doelman was weer paraat. In een uitbraak van de Slowaken maakte Haraslin bijna de 2-0, maar Trubin dook precies op tijd. De eerste helft eindigde in 1-0 voor Slowakije, maar de Oekraïeners hadden een gelijkmaker verdiend op basis van het wedstrijdbeeld na het doelpunt van Slowakije.

xG race eerste helft Slowakije - Oekraïne
xG race eerste helft Slowakije - OekraïneFlashscore

Tweede helft

De openingsfase van de tweede helft was voor Oekraïne, dat probeerde door te zetten na de sterke tweede fase van de eerste helft. Dovyk kreeg na vijf minuten een fijne voorzet van Mudryk voor het inkoppen, maar hij kon zijn inzet niet op doel krijgen. In de 54e minuut viel eindelijk de verdiende gelijkmaker. Een snelle counteraanval leek te vertragen, maar Zinchenko vond Mykola Shaparenko met een lage voorzet, die behendig kon afronden en Dubravka eindelijk wist te verschalken.

Snel daarop besloot Calzona in te grijpen. Robert Bozenik en Ondrej Duda verlieten het veld, voor hen in de plaats kwamen David Strelec en Laszlo Benes. Oekraïne ging echter door met aanvallen en voelde dat een overwinning erin zat. Toen volgde een moment waarbij menig Rotterdammer zijn hart vasthield. Hancko nam een bal aan en leek daarbij zijn lies te verrekken. De blessure zag er aanvankelijk ernstig uit, maar niet veel later stond hij weer op en kon hij doorspelen. Hij bleef vervolgens voelen aan zijn lies en moest toch worden vervangen door Adam Obert. Tegelijkertijd kwam Tomas Suslov in het veld voor de Slowaken in de plaats van Haraslin.

In de 74e minuut was er de uitgelezen kans voor Oekraïne om op voorsprong te komen. Mudryk en Yaremchuk gingen met zijn tweeën op twee verdedigers van Slowakije af, maar de pass van Yaremchuk was niet op maat, waardoor de hoek te moeilijk was voor Mudryk en Dubravka kon redden met de knie. In de 80e minuut kwam Oekraïne op voorsprong. Yaremchuk ontving de bal van Shaparenko en controleerde perfect richting het doel van Dubravka. Met een heel subtiele aanraking stuurde hij de bal tergend langzaam langs de doelman, over de doellijn voor de verdiende Oekraïense voorsprong.

In de slotfase ging Slowakije nog op zoek naar de 2-2 en in de blessuretijd kwam het dichtbij. Na een hoekschop die Oekraïne niet goed kon verwerken belandde de bal voor de voeten van Denis Vavro, maar de verdediger raakte de bal compleet verkeerd en zag de bal een heel andere kant opgaan dan richting doel. Daarna lukte het Slowakije niet meer gevaarlijk te worden en zo won Oekraïne zijn tweede wedstrijd van het EK verdiend met 2-1.