Oostenrijk eindigt op eerste plek in Poule D na 3-2 overwinning op Oranje

Marcel Sabitzer maakte het winnende doelpunt voor Oostenrijk
Marcel Sabitzer maakte het winnende doelpunt voor OostenrijkAFP
Nederland en Oostenrijk hebben om 18.00 afgetrapt in Berlijn voor een affiche in de laatste speelronde van de groepsfase. Lees hier ale belangrijke ontwikkelingen van de wedstrijd.

Opstellingen

Ronald Koeman heeft drie wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de remise tegen Frankrijk. Lutsharel Geertruida nam de rechtsback-positie over van Denzel Dumfries en Joey Veerman keerde terug op het middenveld, waardoor Tijjani Reijnders naar voren werd geschoven en Xavi Simons naar de bank verhuisde. Daarnaast kreeg Donyell Malen de voorkeur boven Jeremie Frimpong als rechtervleugelspits.

Ook bij Oostenrijk waren er veel aanpassingen in de basisopstelling. Diverse sterkhouders die op scherp stonden waren naar de bank verwezen. Met Marko Arnautovic (FC Twente) en Maximilian Wöber en Florian Grillitsch (beiden Ajax) verschenen er drie Oostenrijkers aan de aftrap met een verleden in de Eredivsie.

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

Oostenrijk had veel de bal in de eerste minuten van de wedstrijd en werd al heel snel beloond door een eigen doelpunt van Malen. De aanvaller die voor de eerste keer dit toernooi aan de aftrap verscheen, gleed in de zesde minuut een bal van Alexander Prass achter doelman Bart Verbruggen. Oranje was enorm slordig in de openingsfase, maar kreeg wel een enorme kans in de veertiende minuut uit de eerste vlotlopende aanval. Reijnders kon het vijandelijke doel onder vuur nemen uit een teruggetrokken voorzet van Cody Gakpo, maar hij raakte de bal volledig verkeerd.

Oranje slaagde er maar niet in om de bal in de ploeg te houden en met name Veerman gaf de ene na de andere foute bal. In de 23e minuut kwam Malen plots oog in oog met de Oostenrijkse doelman te staan na een fraaie pass van Reijnders, maar hij slaagde er niet om zijn eerdere fout goed te maken en schoof de bal naast. Ondanks dat het twee grote kansen heeft opgezet en eigenlijk geen grote kans tegen heeft gekregen, was Oranje geen schim van zichzelf in de eerste 30 minuten.

Koeman besloot na iets meer dan een halfuur minuten al rigoureus in te grijpen en haalde Veerman naar de kant voor Simons, waarna er direct een drinkpauze werd ingeslast. Het was een ietwat pijnlijk moment, maar nadat hij zoveel ballen had verspeeld leek het niet meer dan verstandig om hem uit zijn lijden te verlossen.

De passes van Joey Veerman
De passes van Joey VeermanProfimedia

Vlak na de drinkpauze verdubbelde Oostenrijk bijna de voorsprong, maar Oranje bleef in de wedstrijd door twee reddingen van Verbruggen, die in eerste instantie een hard schot van Marcel Sabitzer stopte en vervolgens alert was bij een slappe doelpoging van Arnautovic, die de bal voor het intikken leek te hebben.

Tweede helft

De tweede helft was nog maar net begonnen of Oranje stond alweer op gelijke hoogte. Geertruida onderschepte de bal en uit een vlotte counter kon Simons uiteindelijk Gakpo bedienen, die voor de tweede keer dit toernooi het net vond voor Oranje. De linksbuiten kapte zijn directe tegenstander uit en schoot de bal overtuigend in de verre hoek. Het doelpunt leek Oranje goed te hebben gedaan of Koeman had een zeer effectieve speech gehouden in de kleedkamer, want in het begin van de tweede bedrijf speelde de ploeg weer als vanouds.

De betere fase van Oranje bleek echter niet voldoende om het tij volledig te keren, sterker nog: Oostenrijk kreeg na iets minder dan een uur spelen de eerste kans van de tweede helft en die leverde direct een doepunt op. Romano Schmid kon de bal binnenknikken uit een goede voorzet van Grillitsch en liet Verbruggen kansloos. Toen er iets meer dan een uur op de klok stond, werd er diverse wissels toegepast door beide teams. Bij Oranje kwamen Georginio Wijnaldum en Micky van de Ven binnen de lijnen voor Reijnders en Nathan Aké. Niet veel later werd ook Malen naar de kant gehaald voor Wout Weghorst.

Memphis Depay bracht Oranje een kwartier voor tijd weer op gelijke hoogte. Het doelpunt werd in eerste instantie afgekeurd wegens hands, maar al snel bleek dat er helemaal geen hand of arm bij betrokken was. Iedereen was na het zien van één herhaling al overtuigd van het feit dat dit een geldig doelpunt was, behalve de VAR van dienst, die de scheidsrechter op een of andere manier toch naar het scherm stuurde.

Lang heeft Oranje niet van de remise kunnen genieten, want Marcel Sabitzer schoot in de 81e minuut alweer snoeihard de 2-3 in het dak van het doel. De middenvelder van Dortmund passeerde Verbruggen na een pass van invaller Christoph Baumgartner. Vlak daarna was Oostenrijk alweer trefzeker en dit keer was het Baumgartner zelf die de bal tegen de touwen schoot, maar gelukkig voor Oranje werd het doelpunt direct afgekeurd wegens buitenspel. De 2-3 tussenstand zorgde er wel voor dat Oranje virtueel op de derde plaats stond in de groep.

Weghorst kreeg in de 86e minuut een grote kopkans na een afgemeten voorzet van Geertruida, maar zijn inzet trof geen doel. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord, waardoor Oostenrijk de groepsfase afsloot als winnaar en Oranje het moet stellen met de derde plek.