Oostenrijk en Arnautovic boeken belangrijke zege op Polen en Lewandowski

Lewandowski viel na bijna een uur spelen in, maar kon het verschil niet maken
Lewandowski viel na bijna een uur spelen in, maar kon het verschil niet makenProfimedia
Oostenrijk heeft een belangrijke zege geboekt op Polen. Nadat beide ploegen de eerste wedstrijd in de groep hadden verloren was een driepunter van levensbelang. Oostenrijk, dat met het een en ander aan invloeden uit de Eredivisie aantrad, boekte een verdiende zege (3-1).

Polen moest het wederom stellen zonder topscorer Robert Lewandowski in de basis. De spits van Barcelona startte op de bank. Bij Oostenrijk begon Feyenoorder Gernot Trauner, evenals voormalig Twente-aanvaller Marko Arnautovic.

Oostenrijk domineerde in de beginfase en kwam in de negende minuut op voorsprong nadat voormalig PSV-back Phillip Mwene met een voorzet vanaf links de compleet vrijstaande Trauner wist te vinden. De verdediger kopte de bal bij de eerste paal binnen en maakte zijn tweede interlanddoelpunt ooit voor de Oostenrijkers.

Bij een van de spaarzame momenten dat Polen gevaar stichtte kreeg Mwene in zijn eigen strafschopgebied de bal op zijn arm na een uithaal van de Poolse aanvoerder Piotr Zielinski. Scheidsrechter Umut Meler zag geen noodzaak om een strafschop te geven en ook de VAR bleef stil.

Polen werd sterker en sterker en na een dik half uur spelen zette Krzysztof Piatek de stand gelijk nadat hij de bal in het zestienmetergebied van Oostenrijk kon oppikken na een rebound. De spits van het Turkse Basaksehir bleef rustig en vond de hoek van het Oostenrijkse doel.

De beoordelingen van Flashscore
De beoordelingen van FlashscoreFlashscore

Na 58 minuten spelen was het dan eindelijk tijd voor Lewandowski. Hij kwam samen met Karol Swiderski in het veld voor de twee basisspitsen.

Bij Oostenrijk verliet Trauner het veld met een blessure. Na David Hancko van Slowakije werd hij de tweede Feyenoord-verdediger die vrijdag voortijdig een EK-wedstrijd moet staken.

De invalbeurt van Lewandowski leek niet direct een impuls te geven aan zijn ploeg. Met de aanvoerdersband om zijn arm zag hij hoe Christoph Baumgartner van zo'n zestien meter netjes afrondde na een geniaal overstapje van Arnautovic en Oostenrijk voor de tweede keer op voorsprong zette.

De wedstrijd leek 12 minuten voor tijd beslist toen de doorgebroken Oostenrijkse middenvelder Marcel Sabitzer de Poolse doelman Wojciech Szczesny omspeelde en naar de grond ging toen hij het hoofd van de goalie tegen zijn been voelde.

Marko Arnautovic maakte vanaf 11 meter zijn 37e doelpunt voor Oostenrijk in zijn 114e interland.

Oostenrijk hield stand tegen de geslagen Polen en boekte na de 1-0 nederlaag tegen Frankrijk in de eerste speelronde een broodnodige zege. Door de overwinning houden de Oostenrijkers uitzicht op een plaats in de tweede ronde. Op de laatste speeldag speelt Oostenrijk tegen Nederland, dat om 21.00 uur tegen Frankrijk speelt.

Voor Polen betekent de nederlaag dat er gewonnen moet worden van Frankrijk op de laatste speeldag. Zelfs dan zijn de Polen afhankelijk van andere resultaten.