Oranje klopt Grieken in aangepast systeem en zet stap naar EK

Oranje klopt Grieken in aangepast systeem en zet stap naar EKProfimedia
Het Nederlands elftal heeft de belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland op overtuigende wijze gewonnen. Concurrent Griekenland was kansloos in een uitverkocht Philips-stadion in Eindhoven en ging met 3-0 onderuit.

Oranje heeft plaatsing voor het eindtoernooi van volgend jaar zomer in Duitsland in eigen hand. Het elftal van bondscoach Ronald Koeman klom naar de tweede plaats met 6 punten uit drie duels. WK-finalist Frankrijk was met 2-0 te sterk voor Ierland en leidt met 15 punten uit vijf wedstrijden. Griekenland is derde met 6 punten na drie duels. Ierland, zondag in Dublin de komende tegenstander van het Nederlands elftal, volgt met 3 punten uit vier duels.

Koeman verloor sinds zijn tweede termijn, begin dit jaar, drie van de vier interlands. Oranje kreeg tegen Frankrijk (4-0), Kroatië (2-4) en Italië (2-3) liefst elf doelpunten tegen. De bondscoach zag zich daardoor genoodzaakt zijn systeem aan te passen en koos tegen Griekenland voor drie centrale verdedigers. Daarmee viel Koeman min of meer terug op de tactiek die zijn voorganger Louis van Gaal hanteerde op het WK in Qatar. Van Gaal liet zijn elftal met drie centrale verdedigers spelen omdat hij zijn elftal anders te kwetsbaar vond. De kritiek op het veldspel nam hij voor lief.

Hoofdrol Dumfries

In het nieuwe systeem nam het Nederlands elftal al voor rust afstand, al is de kans groot dat Oranje ook in een andere formatie ruim van de zwakke Grieken had gewonnen. Denzel Dumfries speelde een hoofdrol door bij alle drie de treffers in de eerste helft de assist te geven. In de 17e minuut kwam de vleugelverdediger van Inter na een hoekschop van Daley Blind, die zijn 102e interland speelde, veel hoger dan de spelers van Griekenland. Marten de Roon scoorde van dichtbij en zorgde daarmee voor zijn eerste doelpunt als international. Officieel kwam de assist niet op naam van Dumfries, omdat een Griek de bal nog licht raakte.

De Roon had net als Blind en spits Wout Weghorst een basisplaats. Koeman vertrouwde in deze belangrijke ontmoeting op zijn ervaren spelers.

Debuut Reijnders

Dumfries legde de bal na een half uur spelen neer bij de tweede paal, waar Cody Gakpo rustig kon aannemen op zijn borst en schieten: 2-0. In de 38e minuut scoorde Weghorst met zijn hoofd op aangeven van Dumfries.

Door die ruime voorsprong hoefde Oranje na rust niet meer zo nodig. Middenvelder Tijjani Reijnders van AC Milan maakte als vervanger van De Roon zijn debuut.