Oranje loopt tijdens wedstrijd tegen IJsland geen schade op en wint opnieuw met 4-0

Van Dijk scoorde opnieuw in een oefeninterland
Van Dijk scoorde opnieuw in een oefeninterlandProfimedia
Oranje gaat met een overwinning op zak dinsdag de bus in naar Duitsland. In een uitverkochte Kuip werd IJsland met 4-0 verslagen. Xavi Simons scoorde voor rust in zijn 14e interland zijn eerste doelpunt voor Nederland. Na rust verdubbelde Virgil van Dijk de score met een kopbal en faalde invaller Donyell Malen oog in oog met de IJslandse keeper niet. In de blessuretijd was de Dortmund-speler goed voor een assist op Wout Weghorst. Het EK begint 14 juni, Nederland speelt 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen.

De elf die tegen IJsland begonnen waren volgens bondscoach Ronald Koeman niet per definitie de basisspelers voor het duel tegen Polen. Bovendien haakte Teun Koopmeiners geblesseerd af in de warming-up. Hij werd op het laatste moment vervangen door Jerdy Schouten.

"Ik denk dat er nog wel een of twee posities zijn waar ik nog geen duidelijkheid over heb. Maar dit is grotendeels wel het team, dat is duidelijk", aldus de bondscoach tegen de NOS. Xavi Simons startte op rechts en kreeg de eerste goal van de avond op zijn naam. De 21-jarige speler van RB Leipzig werkte op aangeven van rechtsback Denzel Dumfries de bal van dichtbij binnen.

Te laag tempo

De eerste grote kans van de wedstrijd was na een kwartier spelen voor Memphis Depay, die de bal richting de rechterbovenhoek draaide, maar daar bevonden zich ook de handen van doelman Hakon Rafn Valdimarsson. Na het doelpunt volgden voldoende gevaarlijke momenten, met vaak Depay of Cody Gakpo in de buurt. Toch lag het tempo net te laag om IJsland serieus pijn te doen.

Na rust lag al snel de 2-0 in het netje. Een hoekschop belandde via het hoofd van Nathan Ake bij aanvoerder Van Dijk, die daarmee voor de tweede interland op rij scoorde. Een paar dagen eerder tegen Canada kreeg de Liverpool-verdediger de 4-0 op zijn naam. Een kwartier na de goal ging Ake naar de kant en nam Spurs-speler Micky van de Ven zijn positie in. Schouten werd vervangen door Georginio Wijnaldum.

De uitslag
De uitslagFlashshare

Toch nog een derde en vierde

Het spel van Nederland ging er daarmee niet op vooruit, ook omdat het elftal van Koeman niet meer voluit ging. Maandagavond vielen bij Polen diverse spelers uit met blessures en Oranje was duidelijk van plan ongeschonden de wedstrijd te beëindigen. De bezoekers kregen zowaar wat meer ruimte en Stefan Teitur Thordarson, middenvelder van het Deense Silkeborg, knalde de bal 20 minuten voor tijd op de linkerpaal en kort daarna kopte Sverrir Ingi Ingason maar net naast.

Het schudde Nederland wakker en aan de hand van invallers Malen en Jeremie Frimpong liet het Nederlands elftal het publiek met een goed gevoel huiswaarts keren. Eerstgenoemde werd weggestoken door Depay en toonde zijn kwaliteit en goede vorm door keurig af te ronden. Even later leek Depay zelf ook op het scoreformulier te belanden, maar wegens hands van Joey Veerman in de opbouw ging het feest niet door. Desalniettemin liet Oranje in een paar minuten wel zien wat het kan wanneer het tempo omhoog gaat. Invaller Weghorst tikte op aangeven van Malen in de blessuretijd nog de 4-0 binnen.

Dinsdag reist het Nederlands elftal af naar het basiskamp in Wolfsburg.