Portugal kan na twee zeges met dooie gemak wedstrijd tegen Georgië in

Niemand speelde in zijn carrière meer interlands dan Cristiano Ronaldo (209)
Niemand speelde in zijn carrière meer interlands dan Cristiano Ronaldo (209)AFP
Portugal moet de laatste groepswedstrijd nog spelen, maar is na twee overwinningen al verzekerd van een plek in de knock-outfase. Dat geldt niet voor Georgië, dat met één punt uit de eerste twee duels nog hard aan de bak moet om het eerste EK-avontuur uit de geschiedenis te prolongeren.

Portugal

Als Saba Lobjanidze meer kalmte had getoond met zijn laatste kans tegen Tsjechië, had Georgië voor het eerst als onafhankelijke natie een overwinning kunnen vieren op een eindtoernooi. Dat zou de Georgiërs een grote kans zou hebben gegeven om de knock-outfase te bereiken. Uiteindelijk moesten de ze genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel, waardoor ze de hekkensluiter van de groep blijven. Het laagst geklasseerde land op Euro 2024 kan echter nog steeds verder komen als het wint.

Dat lijkt een hele opgave tegen een van de favorieten voor het toernooi, Portugal, maar het feit dat hun illustere tegenstanders de groep al hebben gewonnen, kan in het voordeel van Georgië werken. De mannen van bondscoach Willy Sagnol hebben bewezen dat ze over behoorlijk wat scorend vermogen beschikken, want ze scoorden in 10 van de laatste 11 interlands. Het eerste doelpunt kan cruciaal zijn voor hun kansen, want Georgië heeft de laatste 18 keer dat ze dat deden een nederlaag weten te voorkomen (W16, G2).

De stand in de groep
De stand in de groepFlashsha.re

Georgië

Na twee speelronden op Euro 2024 was Portugal een van de slechts drie teams met een 100% record, door Turkije en Tsjechië te verslaan. De Portugezen hebben nu de kans om een perfecte groepsfase te behalen, voor het eerst sinds het WK van 2006 in Duitsland, toen ze uiteindelijk aansluitend de halve finales bereikten.

Als dat niet lukt, zou dat ongetwijfeld worden gezien als een mislukking voor deze uitzonderlijk getalenteerde groep spelers. Bondscoach Roberto Martínez heeft de kans om de kracht van zijn ploeg te laten zien op de laatste speeldag door gebruik te maken van de diepte met onder anderen Danilo Pereira, Matheus Nunes, João Félix en Gonçalo Ramos die hun eerste minuten op het toernooi kunnen verwachten.

Spelers om in de gaten te houden

Voormalig Ajacied Georges Mikautadze scoorde in tien van zijn laatste 12 wedstrijden voor club en land (D12, A1), en zijn laatste vier treffers kwamen allemaal voor rust. Francisco Conceição, een andere ex-Ajacied die in de 90e minuut van de bank kwam voor de winnende treffer tegen Tsjechië, hoopt tegen Georgië te starten. Hij was betrokken bij vijf doelpunten in zijn laatste zes wedstrijden voor Porto en Portugal (D2, A3).

Hot stat: Portugal heeft geen enkele van zijn laatste 28 wedstrijden gelijkgespeeld (W22, V6).