Portugal met hulp van Turkije eenvoudig door naar de achtste finales

Bernardo Silva opende namens Portugal in de 22e minuut van de wedstrijd de score: 0-1AFP
Portugal heeft door een tweede overwinning op het EK de achtste finales van het toernooi bereikt. Na de eerste 2-1 zege op Tsjechië werd nu Turkije met 3-0 verslagen na een 2-0 ruststand. Door deze overwinning zijn de Portugezen verzekerd van de winst in Groep F. Na gastland Duitsland en Spanje is Portugal het derde land dat zich verzekerd weet van een plek in de knock-outfase.

De opstellingen van beide ploegen:

Line-ups Turkije en Portugal
Line-ups Turkije en PortugalFlashscore.nl

In Dortmund stonden Turkije en Portugal aan de aftrap in de wetenschap dat de winnaar zich zou plaatsen voor de achtste finales. In de drie voorgaande EK-ontmoetingen wist Turkije nog geen enkele keer te scoren. Cristiano Ronaldo was namens Portugal nog nooit trefzeker tegen Turkije. Hij speelde driemaal tegen het land en miste ooit een strafschop. In Dortmund had Ronaldo in de UEFA Champions League overigens al wel vijfmaal gescoord namens Real Madrid.

Kansen

De Turkse bondscoach Montella had maling aan de uitdrukking ‘never change a winning team’ en paste diverse wijzigingen in de basiself toe, waaronder de doelman. Altay Bayindir maakte zijn opwachting ten faveure van Mert Gunok. In de zevende minuut van de wedstrijd kreeg Kerem Akturkoglu de eerste grote kans, maar kwam hij een voetje tekort in de vijfmeter van de Portugezen, die met Ronaldo (39) de EK-topscorer aller tijden in de gelederen hadden (14 treffers).

De eerste grootste kans van Portugal leverde meteen een doelpunt op. Bernardo Silva schoot na 22 minuten halverwege de zestien meter straks langs de binnenkant van de rechterpaal de openingstreffer binnen: 0-1. De Turken leken in de fase na die openingstreffer even van slag en zo rook Portugal de kans om meteen door te drukken. Een ongelofelijk bijzondere situatie leidde vervolgens tot een eigen doelpunt van verdediger Samet Akaydin: 0-2.

Gele kaarten

De Duitse arbiter Zwayer zwaaide er in het laatste kwartier flink op los met zijn gele kaart. Nadat eerste al Abdulkerim Bardakci van Turkije was betraft, ging Rafael Leão op de bon wegens een fopduik.  Vervolgens werd Samet Akaydin bestraft na een loepzuivere tackle. En aansluitend werd Zeki Celik geboekt voor protesteren. In Dortmund werd het quintet gele kaarten volgemaakt door de Portugees Joao Palhinha. Na één minuut extra tijd brak de rust aan met een 0-2 stand.

Goalgetters Turkije-Portugal (bij rust)
Goalgetters Turkije-Portugal (bij rust)Flashsha.re

Aan de aftrap van de tweede helft stonden drie verse spelers. De beide spelers van Portugal met geel op zak, Rafael Leão en Joao Palhinha werden vervangen. Bij Turkije bleef Orkun Kökcü achter in de kleedkamers. Pedro Neto, Ruben Neves en Yusuf Yazici waren de nieuwe spelers op het veld. In de 56e minuut toonde Cristiano Ronaldo zich niet zelfzuchtig en gaf hij in de vijfmeter van Turkije een assist aan Bruno Fernandes: 0-3.

Blessure

Enkele minuten na de derde Portugese treffer paste Turkije nog een dubbele wissel toe. Kerem Akturkoglu en Kaan Ayhan werden vervangen door Kenan Yildiz en Ismail Yuksek, wellicht al met het oog op de wedstrijd van aanstaande woensdag tegen Tsjechië in het achterhoofd. Yunus Akgün werd nog gewisseld voor Arda Güler, die niet volledig wedstrijdfit was. Centrale verdediger Samet Akaydin viel met een kwartier op de klok geblesseerd uit en werd afgelost door Merik Demiral.

Stand in Groep F na twee speelronden
Stand in Groep F na twee speelrondenFlashsha.re

Terwijl er voor de beide doelen amper nog iets te beleven viel, werd aan de kant van Portugal nog eens gewisseld. De gemiddelde leeftijd van de daalde in één handeling bijna twee jaar. Pepe (41) maakte plaats voor de 21 jaar jongere Antonio Silva. De 61.047 overwegend Turkse toeschouwers in het Signal Iduna Park zagen het gelaten aan en weten dat het woensdagavond in Hamburg moet gebeuren tegen Tsjechië. Portugal is zeker van de groepswinst en speelt woensdag in Gelsenkirchen tegen Georgië en aansluitend op maandag 1 juli in Frankfurt tegen een nummer 3 van een andere groep.