Portugese doelman Diogo Costa keepte tegen Slovenië 'wedstrijd van zijn leven'

Diogo Costa van Portugal na het winnen van de strafschoppenserie
Diogo Costa van Portugal na het winnen van de strafschoppenserie Reuters
Diogo Costa beleefde tijdens de achtste finale van het EK tegen Slovenië de avond van zijn leven. De Portugese goalie redde alle drie de strafschoppen die tijdens de serie op hem werden afgevuurd. Het leverde zijn land een plek bij de laatste acht op.

De wedstrijd tussen Portugal en Slovenië was na 120 minuten voetbal in 0-0 geëindigd. Aansluitend volgde er een strafschoppenreeks waarin Costa de eerste EK-doelman werd die drie penalty's stopte en daardoor zijn doel schoon hield.

"Ik denk dat dit de wedstrijd van mijn leven was," vertelde hij aan verslaggevers. "Misschien wel de wedstrijd waarin ik het meest nuttig was. Ik ben heel erg blij en ik ben ook heel blij dat ik het team heb geholpen."

De man van de avond probeerde aan de lichaamshouding van de Sloveense penaltynemers te zien welke hoek ze zouden kiezen, maar uiteindelijk gaf instinct de doorslag. "Ik dacht, ik moet hem gewoon stoppen en ging op mijn gevoel af."

Ronaldo

Tijdens de verlenging kreeg sterspeler Cristiano Ronaldo de kans om vanaf elf meter Portugal op voorsprong te zetten, maar de aanvoerder miste. De Sloveense doelman Jan Oblak strekte zich naar de hoek en verrichtte een prachtige redding. Het zorgde ervoor dat Ronaldo in tranen uitbarstte.

"Cristiano werkt het hardst van iedereen. Ik snap zijn frustratie, hij besteedt al zijn tijd hieraan," zei Costa.

"We wisten dat we moesten blijven geloven. Iedereen maakt fouten. Maar het is belangrijk wat we doen nadat we deze fouten hebben gemaakt," voegde hij eraan toe.

Beranrdo Silva maakte de winnende strafschop tijdens de reeks, die met 3-0 gewonnen werd. Daardoor komt Portugal aanstaande vrijdag in Hamburg in de kwartfinale uit tegen Frankrijk, dat eerder op de dag België met 1-0 versloeg.