Schotland boekt sensationele zege tegen Spanje op een uitzinnig Hampden Park

Schotland boekt sensationele zege tegen Spanje op een uitzinnig Hampden ParkProfimedia
Op Hampden Park kan het spoken en dinsdag was het weer zo'n avond. Schotland versloeg in het fameuze stadion drievoudig EK-winnaar Spanje met 2-0 en veroverde daarmee de eerste plaats in Groep A.

Scott McTominay, die niet bekend staat om zijn doelpunten, scoorde twee keer in de 3-0 overwinning van Schotland op Cyprus en de Manchester United-speler was vanavond weer ongelooflijk goed op dreef. Na iets meer dan vijf minuten spelen kon Andy Robertson na een kostbaar slippertje van Pedro Porro de bal terugspelen op de aanstormende McTominay.

Weer McTominay

Joselu, een andere speler met twee doelpunten in de openingswedstrijd van zijn ploeg, wilde de prestaties van McTominay uiteraard kopiëren, maar zijn kopbal ketste af op de lat terwijl Spanje op zoek ging naar de gelijkmaker. Dat uitstel leek Schotland een beetje op te beuren. De Schotten hadden de pech dat ze niet met een voorsprong van twee doelpunten de rust in gingen, toen Lyndon Dykes een kansrijke bal achter de Spaanse verdediging kreeg, maar zijn inzet ging over de lat in plaats van eronder.

Schotland hoefde echter niet lang te wachten om de voorsprong te verdubbelen, want in de eerste tien minuten van de tweede helft was McTominay weer bij de les. Hij reageerde het snelst en schoot een volley binnen, dit uiteraard tot groot genoegen van een uitzinnig Hampden Park. Spanje bracht veel te weinig, en zelfs een reeks wissels van bondscoach Luis de la Fuente had niet het gewenste effect.  Wanneer de Spanjaarden al voor de goal kwamen waren ze niet scherp genoeg.

Ondermaats

Samenvattend zou je de prestatie van Spanje zelfs als ondermaats kunnen bestempelen en het zag er dan ook nooit naar uit dat het land terug zou komen in de wedstrijd. Dit ondanks de inspanningen van Iago Aspas die een uitgelezen kans om de achterstand te halveren verprutste. De avond behoorde echter toe aan Schotland, dat voor het eerst sinds de mislukte poging om zich te kwalificeren voor Euro 2008 de kwalificatiecampagne opende met twee opeenvolgende overwinningen. Daarmee boekten ze hun achtste opeenvolgende kwalificatiezege, play-off-wedstrijden daargelaten.

De volgende kwalificatiewedstrijd van de Schotten is op 17 juni uit bij Noorwegen. Spanje mag zich opmaken voor de Nations League-wedstrijd tegen Italië op 15 juni