Schotland buigt in laatste minuten achterstand om deelt dreun uit aan Noorwegen

Gekkenhuis bij Schotland
Gekkenhuis bij SchotlandANP
Schotland heeft in de EK-kwalificatiereeks de problemen van Noorwegen vergroot. De Britten wonnen in Oslo met 2-1 door in de laatste drie minuten een achterstand om te draaien tegen de ploeg van Manchester City-spits Erling Haaland.

Met de zege komt Schotland op 9 punten uit drie wedstrijden. Noorwegen moet vrezen met slechts 1 punt uit drie wedstrijden. Groepsgenoot Spanje, dat zondag de finale van de Nations League speelt tegen Kroatië, heeft 3 punten uit twee wedstrijden.

Zonder de geblesseerde Haaland had Noorwegen eerder in de kwalificatiereeks verloren van Spanje (3-0) en gelijkgespeeld tegen Georgië (1-1). Een week na het vervolmaken van de treble met de winst in de Champions League waren de verwachtingen bij de Noorse supporters hooggespannen na de terugkeer van de trefzekere aanvaller.

Goals

De fans van de thuisploeg, die ook speelde met oud-Eredivisiespelers Martin Ødegaard, Fredrik Aursnes en Alexander Sørloth, moesten echter geduld hebben tot de 61e minuut. Haaland verdiende een strafschop en benutte het buitenkansje zelf: 1-0.

Schotland bewaarde echter zijn beste voetbal voor de laatste drie minuten. In de 87e minuut profiteerde Lyndon Dykes handig van een fout van Leo Østigard, 1-1. Twee minuten later zette Kenny McLean de wedstrijd compleet op zijn kop. Na een fraaie aanval legde Dykes de bal klaar voor de invaller, die koelbloedig de 2-1 in de hoek mikte.