Schotland en Zwitserland delen de punten na gelukje McTominay en wondergoal Shaqiri

Scott McTominay in actie voor Schotland tegen Manuel Akanji
Scott McTominay in actie voor Schotland tegen Manuel AkanjiProfimedia
In navolging van gastland Duitsland kon Zwitserland zich ook al na de tweede groepswedstrijd plaatsen voor de knockouts van Euro 2024. Om dat voor elkaar te boksen hadden ze een overwinning nodig tegen Schotland, dat op de openingsdag een zwaar pak slaag van de Duitsers in groep A te verduren kreeg, en vandaag minimaal een punt moest verzilveren om nog kans te houden op een top 2-plek. In het RheinEnergieStadion te Keulen, onder leiding van de Slowaakse scheidsrechter Ivan Kružliak, werd het uiteindelijk 1-1.

Bij Schotland zat Ryan Porteous de eerste van twee wedstrijden schorsing uit voor zijn zaag op Ilkay Gundogan. Zijn vervanger was de 32-jarige Grant Hanley van Norwich City centraal achterin. Ook speelde Billy Gilmour in plaats van Ryan Christie om meer stabiliteit op het middenveld toe te voegen. Bij Zwitserland zagen we de Xerdan Shaqiri in de basis. De voormalig Liverpoolspeler nam de plek in van de maker van het openingsdoelpunt tegen Hongarije, Kwadwo Duah. Dan Ndoye begon in de spits en Shaqiri links op het middenveld. Breel Embolo was nog niet fit genoeg voor een basisplek bij Zwitserland, maar hij deed na een uur spelen zijn intrede in de wedstrijd.

Basisopstellingen Schotland - Zwitserland
Basisopstellingen Schotland - ZwitserlandFlashscore

Eerste helft

De eerste vijf minuten waren voor Schotland, dat twee hoekschoppen nam, maar niet gevaarlijk kon worden. Wel was zichtbaar dat er meer vechtlust zat in de ploeg die tegen Duitsland geen schim van zichzelf was. Een periode van strijd op het middenveld volgde, die werd gekenmerkt door slordigheden van beide kanten. In de 13e minuut kwam Schotland op voorsprong vanuit een vlijmscherpe counteraanval opgezet door Gilmour. Scott McTominay was het eindstation en zijn schot werd van richting veranderd door Fabian Schär, waardoor doelman Yann Sommer kansloos was.

Het antwoord van de Zwitsers volgde iets meer dan 10 minuten later. De Schotse rechtsback Anthony Ralston gaf een extreem belabberde terugspeelbal, die werd opgepikt door niemand minder dan Shaqiri. Hij twijfelde geen moment en joeg de bal vol in de linkerkruising, buiten bereik van Angus Gunn. De doelman liet zich niet lang daarna wel gelden met een knappe redding op een schot van dichtbij van Ndoye. Uit de hoekschop die volgde dachten de Zwitsers op voorsprong te komen, maar dit keer stond Ndoye buitenspel, wat bevestigd werd door de VAR.

In de slotfase van de eerste helft waren de Schotten nadrukkelijker op zoek naar een doelpunt, maar was Zwitserland dichterbij met een schot van Xhaka dat gestopt kon worden door Gunn. Zo eindigde een vermakelijk te noemen eerste helft in 1-1, wat een terechte tussenstand was op basis van de eerste 45 minuten.

Statistieken eerste helft Schotland - Zwitserland
Statistieken eerste helft Schotland - ZwitserlandFlashscore

Tweede helft

De tweede helft begon met meer balbezit van de Zwitsers. Na 10 minuten spelen was er ook het eerste gevaarlijke moment: Ruben Vargas haalde van randje zestien de trekker over voor een hard, laag schot, maar het was recht op Sommer af, die hem klemvast had. Drie minuten later versloeg Ndoye zijn man en kon oog in oog met Sommer schieten. Zijn in zet ging echter net aan de verkeerde langs de paal. Bij die actie raakte Kieran Tierney echter zwaar geblesseerd en moest hij per brancard van het veld worden gedragen. In zijn plaats kwam Scott McKenna in de ploeg. Op datzelfde moment kwam ook de Zwitserse topspits Embolo het veld in als vervanger van Shaqiri.

Het eerste moment van de Schotten kwam na 66 minuten spelen. Hanley kopte uit een vrije trap hard richting doel, maar raakte slechts de paal. Het lukte de Zwitsers vervolgens uit de klutssituatie op te ruimen. Er volgde een periode zonder grote mogelijkheden, maar in de 81e minuut was er het tweede doelpunt voor de Zwitsers van de wedstrijd dat werd afgekeurd. Embolo ontving de bal net te laat en verschalkte Gunn, maar tot de frustratie van iedere Zwitser ging wederom de vlag omhoog.

In de laatste fase van de wedstrijd probeerden beide ploegen nog wel een doelpunt af te dwingen, maar leken ze ook wel tevreden met het punt. Met name de Schotten bleven het gas ingedrukt houden tot de laatste seconde, maar konden niks meer afdwingen. Het duel eindigde in 1-1, waardoor Zwitserland niet vanavond al de knockouts bereikt, maar met vier punten wel een zeer grote kans heeft dat minimaal als een van de beste nummers drie te gaan doen. De Schotten kunnen op datzelfde aantal komen als ze hun laatste wedstrijd winnen tegen Hongarije, waardoor beide landen achteraf tevreden kunnen zijn met het punt.