Servië kopt in slotseconden van extra tijd de gelijkmaker tegen de touwen

Jan Oblak was tot één minuut voor tijd een sta-in-de-weg voor de Serviërs
Jan Oblak was tot één minuut voor tijd een sta-in-de-weg voor de ServiërsAFP
Slovenië en Servië trapten donderdagmiddag om 15.00 uur af in München voor een groepswedstrijd in poule C. Lees hier de belangrijkste ontwikkelingen van de wedstrijd terug.

Opstellingen

De Sloveense bondscoach Matjaz Kek heeft exact dezelfde elf spelers het veld ingestuurd als in het 1-1 gelijkspel tegen Denemarken. Servië heeft wel enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo was er bijvoorbeeld een basisplaats ingeruimd voor Dusan Tadic, maar mochten er in tegenstelling tot het eerste duel met Namanja Gudelj en Filip Kostic twee andere voormalig Eredivisie-spelers plaatsnemen op de bank. Kostic viel geblesseerd uit in de met 1-0 verloren wedstrijd tegen Engeland

De opstellingen
De opstellingenFlashscore

Eerste helft

Het eerste wapenfeit van de westrijd was een afstandsschot van de Sloveen Gnezda Cerin, maar dat vormde niet al te veel gevaar en eindigde in de handen van de Servische doelman Predrag Rajkovic. Waar Servië rustig heen en weer speelde, zochten de Slovenen zodra ze de bal veroverd hadden de aanval op enorm hoog tempo. Zodoende zorgden zij in de opeiningsfase via counters voor meer dreiging dan de Serviërs.

Naarmate de eerste helft vorderde kwam Slovenië steeds beter in de wedstrijd, terwijl Servië steeds meer teurg werd gedrongen en lang moest wachten op het eerste gevaar voor het vijandelijke doel. De eerste doelpoging kwam pas in de 27e minuut, toen een kopbal van Dusan Vlahovic makkelijk gered kon worden door Jan Oblak. Vanaf dat moment lieten de Serviërs zich iets nadrukkelijker gelden, maar van grote kansen was nog altijd geen sprake.

Het eerste moment dat er echt een doelpunt in de lucht hing was in minuut 38, toen Timi Max Elsnik de bal na een mislukte een-twee voor zijn voeten kreeg en vol tegen de paal schoot. Benjamin Sesko kreeg een reuzenkans uit de rebound, maar hij schoot gehaast over. Vlahovic kreeg vervolgens aan de andere kant van het veld een vrije trap toegekend, maar zowel zijn eerste inzet als zijn rebound verdwenen in de muur.

Niet veel later leek de Servische topscorer aller tijden Alekandar Mitrovic de bal an dichtbij in te kunnen schuiven, maar Oblak kwam zeer overtuigend uit zijn doel en hield zijn ploeg op de been. In de laatste paar minuten waren beide elftallen nog een paar keer dreigend, waardoor de laatste tien minuten voor rust uiteindelijk véél meer spektakel hebben opgevelerd dan de eerste 35 minuten bij elkaar.

Tweede helft

De tweede helft begon met een van de dingen die we eind eerste helft ook te zien kregen: een grote kans voor Mitrovic die ontzettend knap gepareerd werd door doelman Oblak. In de daaropvolgende minuten volgden er diverse kansen voor de Serviërs, die enorm scherp uit de kleedkamer waren gekomen. Nadat die kansen geen succes opleverden, schroefde Servië het tempo weer wat terug en ontliepen de teams elkaar niet veel.

Halverwege de tweede helft viel de openingstreffer. Elsnik, de man die in de eerste helft op de paal schoot, gaf een afgemeten voorzet aan Zan Karnicnik, die de bal eenvoudig binnen kon schuiven. Mitrovic kreeg vlak na de goal de kans om Servië weer op gelijke hoogte te zetten, maar hij verzuimde andermaal toe te slaan. Zijn poging van dichtbij belandde via een verdediger op de lat van het Slovenische doel.

In de laatste fase van de wedstrijd deed Servië er alles aan om de opgelopen schade te herstellen, maar het had er alle schijn van dat Oblak vandaag niet te passeren zou zijn. Vooral Mitrovic zal zich na dit duel nog wel een paar keer achter zijn oren krabben, denkend aan alle kansen die hij in dit affiche om zeep heeft geholpen. Het was wachten op het laatste fluitsignaal, maar Servië kreeg in de laatste minuut van de extra tijd nog één hoekschop te nemen. Dat bleek uiteindelijk een enorm verschil te gaan maken, want uit die corner kopte Servië toch nog de gelijkmaker tegen de touwen. Het was Luka Jovic die toe wist te slaan op aangeven van voormalig NAC-speler Ivan Ilic.

Direct na de gelijkmaker floot de scheidsrechter af, waardoor beide teams het moetsen stellen met één punt en allebei ietwat teleurgesteld van het veld afstapten.