Slovenië plaatst zich voor volgende ronde na zoutloos gelijkspel tegen Engeland

Bijgewerkt
Deze Slovenen wagen zich aan een gedurfde voorspelling
Deze Slovenen wagen zich aan een gedurfde voorspellingAFP
Engeland en Slovenië hebben elkaar op 0-0 gehouden in de laatste groepswedstrijd. De wedstrijd, die voetballiefhebbers niet op het puntje van hun stoel liet zitten, betekende de eerste kwalificatie voor de knock-outronde ooit voor Slovenië, dat voor het eerst sinds 2000 op een EK speelt.

De opstellingen

Bij Engeland heeft bondscoach Gareth Southgate één wijziging doorgevoerd, en niet de minste: Trent Alexander-Arnold is naar de bank verwezen ten faveure van Chelsea-middenvelder Conor Gallagher. De voorhoede blijft bestaan uit Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden en Harry Kane.

Slovenië, dat dit toernooi tweemaal 1-1 speelde, houdt vast aan dezelfde 11 namen die ook tegen Denemarken en Servië in de basis stonden. RB Leipzig-spits Benjamin Sesko begint voorin naast Andraz Sporar, de betrouwbare Jan Oblak verdedigt het Sloveense doel.

De opstellingenFlashscore

De eerste kans van de wedstrijd kwam verrassend genoeg op naam van Slovenië: slordig spel in de verdediging bracht Benjamin Sesko in stelling de bal op doel te koppen, maar de lange spits kon zijn poging niet ver genoeg van Pickford vandaan koppen. Na bijna 20 minuten leek Engeland alsnog op voorsprong te komen, maar een slimme pass van Declan Rice kwam in de voeten van Phil Foden, die geen halve meter buitenspel stond op het moment van aanspelen. Bukayo Saka schoof hem binnen, maar dit bleek tevergeefs.

Het bekritiseerde Engeland wist ook tegen Slovenië lang geen potten te breken en kwamen in de eerste 29 minuten niet eens tot een doelpoging. De verre poging op doel van Harry Kane initieerde wel een periode van Engels overwicht en werd door Phil Foden nog eens benadrukt met een vrije trap op doel, maar wel één die met gemak werd gepakt door Oblak.

Ook arbiter Clément Turpin zag het heil van blessuretijd niet in: na een teleurstellend eerste bedrijf werd men na exact 45 minuten naar de kleedkamers gestuurd.

Weinig spektakel

Ook een uur zonder treffers bleek geen reden voor de teams om het tempo omhoog te gooien. De negen doelpogingen die men tot dan toe zag bleken veelal ongevaarlijk en prooien voor Jordan Pickford en Jan Oblak.

De wissels van Cole Palmer en Josip Ilicic, die beide hun eerste minuten maakten op dit EK, waren mogelijk de meest spraakmakende momenten van de eerste 80 minuten en nog lang daarna. Een late poging na een mooie aanval van Cole Palmer werd het enige benoemenswaardige wapenfeit van de tweede helft, die evenveel bracht als de eerste en in 0-0 eindigde.