Spaans B-elftal verslaat Albanië, dat als vierde eindigt en naar huis gaat

Bijgewerkt
Ferran Torres scoort de 1-0 voor Spanje
Ferran Torres scoort de 1-0 voor SpanjeProfimedia
De conclusie van groep B staat voor de deur. Om 21.00 uur nemen Albanië en Spanje het tegen elkaar op in de derde en laatste speelronde van de groepsfase. Waar Spanje al zeker is van groepswinst, heeft Albanië een overwinning nodig om de poule des doods te overleven. Op het andere veld strijden Kroatië en Italië om de tweede plek, en Albanië wordt alleen zeker tweede met een overwinning en een zege van Kroatië. Het belangrijkste detail van deze wedstrijd is echter dat als Albanië niet wint of gelijkspeelt, Nederland officieel de knock-outfase van Euro 2024 bereikt. Albanië en Spanje ontmoeten elkaar in de Merkur Spiel-Arena Düsseldorf en de scheidsrechter van dienst is de Zweedse Glenn Nyberg.

Luis de la Fuente had zijn elftal compleet omgegooid, omdat Spanje in principe nergens meer voor speelde. Slechts één speler die tegen Italië in de basis stond mocht vandaag ook beginnen tegen Albanië: Aymeric Laporte. Verder was zelfs doelman Unai Simon vervangen door reservekeeper David Raya. Zo kreeg ook linksback Alex Grimaldo eindelijk zijn debuut op het toernooi, waar hij tot enige aanvankelijke verbazing werd gepasseerd voor Marc Cucurella in de eerste twee wedstrijden. Bij Albanië was slechts één wijziging te noteren ten opzichte van het knappe gelijkspel tegen Kroatië: Elseid Hysaj moest het veld ruimen voor Ivan Balliu op rechtsback. Mirlind Daku is geschorst wegens zijn controversiele zangteksten en kon deze wedstrijd niet invallen, zoals hij eerder dit toernooi wel had gedaan.

Basisopstellingen Albanië - Spanje
Basisopstellingen Albanië - SpanjeFlashscore

Eerste helft

Albanië liet in de openingsfase van de wedstrijd zien voor de overwinning te willen gaan met een aanvallende instelling tegen het Spaanse B-elftal. Bij Spanje was het duidelijk dat er een ander elftal op het veld stond dan bij de eerste twee sterke overwinningen, maar al gauw werd duidelijk dat ook dit Spanje enkele niveaus boven Albanië stond. In de 12e minuut was er de eerste kans voor Spanje. Mikel Merino stond vogelvrij om te koppen, maar zijn inzet ging recht op doelman Thomas Strakosha af. Anderhalve miuut later was het echter raak. Er waren twee passes nodig vanuit de Spaanse verdediging, waarvan de laatste een splijtende dieptepass was van Dani Olmo op Ferran Torres, die heel beheerst de bal om de doelman heen schoof, via de binnenkant van de linkerpaal.

In het kwartier dat volgde bleven de krachtsverhoudingen hetzelfde, maar waren er geen echte kansen te noteren. Het was duidelijk dat Albanië een schier onmogelijke taak voor zich had tegen het veel betere Spanje, maar het team van de Braziliaanse bondscoach Sylvinho bleef proberen de aanval te zoeken wanneer het kon. In de 36e minuut was er weer een goede mogelijkheid voor Spanje. Olmo ontving een pass in de zestien, maar leek te schrikken van de ruimte die hij had en waar hij in een keer had moeten schieten nam hij eerst aan, waardoor zijn schot geblokt kon worden door een verdediger.

Dat was het startsein voor een slotoffensief voor Spanje. Uit de daaropvolgende hoekschop was er voor een kans voor Olmo, maar ook deze werd niet bekroond tot doelpunt. In de 40e minuut stond Torres vrij om een voorzet in te koppen, maar hij stuurde zijn inzet over de lat heen. Anderhalve minuut voor het einde van de reguliere speeltijd van de eerste helft kreeg Merino een vrije schietkans, maar ook zijn inzet kon onschadelijk worden nagekeken door de Albanese verdediging. Plotseling was er opeens het eerste moment voor Albanië. Kristjan Asllani loste een schot van net buiten de zestien, maar Raya toonde zich een prima reservedoelman en dook op tijd om de redding te verrichten. Dat was het laatste moment van de eerste helft. De Spaanse voorsprong was verdiend, maar had ook hoger kunnen uitvallen.

Statistieken Albanië - Spanje
Statistieken Albanië - SpanjeFlashscore

Tweede helft

Al snel in het tweede bedrijf was er de eerste mogelijkheid voor Spanje. Een voorzet van links werd in een keer uit een moeilijke hoek richting doel geschoten door Joselu, maar de bal ging net voorbij de verkeerde kant van de paal. In de 55e minuut bereikte het nieuws de Merkur Spiel-Arena dat Kroatië op voorsprong was gekomen tegen Italië, wat voor Albanië betekende dat met een overwinning de tweede plaats behaald kon worden.  In de 64e minuut kreeg Albanië weer een van de schaarse kansen. De ingevallen Armando Broja kon na een vrije trap schieten van binnen het zestienmetergebied, maar Raya had weer een goede save in huis.

De wedstrijd kabbelde gezapig voort, zonder dat er grote kansen vielen. Albanië probeerde de aanval te zoeken voor zover ze konden, maar kwamen simpelweg kwaliteit tekort om het de Spanjaarden echt moeilijk te maken. Spanje had een veldoverwicht, maar ontbrak het aan bereidwilligheid om de score nog verder op te voeren. In de 72e minuut viel Lamine Yamal in, wat zorgde voor een impuls, maar ook hij kon met zijn acties geen kansen afdwingen.

In de blessuretijd maakte Raya zijn derde knappe redding van de wedstrijd. Broja was weer degene die de bal voor zijn voet vond dicht bij het doel na een vrije trap, maar de keeper wist met een fraaie zweefduik de inzet onschadelijk te maken. Er werd nog halfslachtig naar een doelpunt gezocht, maar het zat er simpelweg niet in voor Albanië. Zo eindigde het duel in 1-0, waardoor Albanië als vierde in de groep uitgeschakeld was op het EK.