Spanje draait achterstand om tegen Frankrijk en bereikt voor vijfde keer finale van EK

Spanje won met 2-1 van Frankrijk door doelpunten van Yamal en Olmo
Spanje won met 2-1 van Frankrijk door doelpunten van Yamal en OlmoProfimedia
Spanje heeft als eerste de finale van het EK gehaald. Spanje was met 2-1 te sterk voor Frankrijk. De Fransen waren de betere ploeg in het begin en kwamen op voorsprong na acht minuten, maar in vijf minuten draaide Spanje de wedstrijd volledig om. In de tweede helft kwamen er weinig kansen en kwam Frankrijk niet meer langszij. Het is de vijfde keer dat Spanje de finale haalt op een EK.

Opstellingen

Antoine Griezmann verscheen niet aan de aftrap van Frankrijk voor de halve finale van het EK tegen Spanje. De voorhoede van de Fransen werd gevormd door Ousmane Dembélé, Randal Kolo Muani en Kylian Mbappé. Bij de Spanjaarden had de pas 16 jaar oude Lamine Yamal opnieuw een basisplaats. Álvaro Morata was de spits van Spanje, dat in een 4-2-3-1-formatie aantrad. Fabián Ruiz en Rodri waren de twee middenvelders voor de defensie.

De opstellingen van Spanje en Frankrijk
De opstellingen van Spanje en FrankrijkFlashshare

Spanje nam in de eerste minuten het initiatief. Het eerste dreigende moment kwam na drie minuten. Fabian Ruiz gaf een scherpe voorzet, maar Alvaro Morata kon niet worden gevonden en dus kwam er geen kans uit. Het was een logische beginfase met Spanje in balbezit en een afwachtend Frankrijk. Ruiz kreeg na vijf minuten een gigakans. Lamine Yamal gaf de bal vanaf rechts perfect op het hoofd van de middenvelder, maar Ruiz mikte te hoog en kopte de bal over. Kylian Mbappé leek twee minuten later voor het eerst gevaarlijk te worden uit de counter, maar de pass van Randal Kolo Muani, die in de spits begon, was net te scherp voor de sterspeler.

Spanje draait achterstand snel om

Na acht minuten was het gelijk raak voor de Fransen. Mbappé gaf de voorzet vanaf rechts en legde de bal geweldig op het hoofd van Kolo Muani, die bij de tweede paal in kon koppen, 0-1. Frankrijk was zeer gevaarlijk in de counter. Zo ook in de 14e minuut. Adrien Rabiot kwam door de as door en wilde Mbappé op Unai Simon afsturen, maar Jesus Navas maakte een harde overtreding en ontving de gele kaart. Maar het liet wel zien hoe snel Frankrijk eruit kwam met de snelle aanvallers. Spanje was het hele toernooi defensief stabiel, maar wisten totaal geen raad met de Franse counters in de beginfase. Na 19 minuten stond Mbappé weer helemaal vrij. Hij kreeg de bal op links, ging naar binnen en schoot tegen Nacho Fernandez aan. In de nastoot kon Kolo Muani net niet bij de bal om zijn tweede te maken. Het was vooral opvallend hoeveel tijd en ruimte Mbappé kreeg in de beginfase.

Maar toen was daar ineens Yamal in de 20e minuut. Met een hele korte voetbeweging zette hij Rabiot op zij en schoot hij van afstand schitterend raak in de verre bovenhoek. De bal ging erin via de binnenkant van de linkerpaal, een fantastische treffer van de 16-jarige Spanjaard. Nog geen vijf minuten later was de wedstrijd helemaal omgedraaid. Dani Olmo speelde Aurélien Tchouaméni op prachtige wijze uit in de zestien en schoof de bal achter keeper Mike Maignan, 2-1 na 25 minuten spelen.

Yamal viert zijn doelpunt tegen Frankrijk
Yamal viert zijn doelpunt tegen FrankrijkProfimedia

Ook de Franse verdediging was verre van stabiel en dat maakte dat het een leuke wedstrijd was om naar te kijken in het eerste halfuur. In een hoog tempo ging het heen en weer en had Spanje de wedstrijd inmiddels onder controle. Opmerkelijk was de ruimte voor de Spaanse middenvelders rondom de zestien van Frankrijk. Ruiz kreeg na 36 minuten op de rand van de zestien een schietkans, tot grote frustatie van Maignan. Het schot werd geblokt en uit de corner kwam geen kans. Dat was ook het laatste wapenfeit van de eerste helft, 2-1 bij rust.

Wissels pakken niet gelukkig uit

De tweede helft begon met een diepe bal op Nico Williams. Maignan leek veel te ver zijn doel uit te komen, maar hij kwam met een sliding aan de bal en pakte hem af van de aanvaller. Hij hield wel wat last aan zijn been, maar kon de wedstrijd voortzetten. De eerste kans van de tweede helft was uiteindelijk voor de Fransen. Na 53 minuten kreeg Tchouaméni de bal op het hoofd uit een corner van Ousmane Dembélé, maar hij kopte recht in de handen van Simon. Drie minuten later werd Mbappé weer gevonden en gelijk kwam er een dreigende situatie. De aanvaller kwam vanaf links naar binnen en wilde Simon in de korte hoek verschalken, maar dat lukte niet. Navas, die Mbappé moest verdedigen, werd daarna gewisseld.

Na een uur greep Deschamps in en kwamen er drie wissels. Griezmann kwam onder andere in de ploeg. Gelijk na de wissels kreeg Frankrijk een nieuwe kans uit een corner. Dayot Upamecano stond helemaal vrij bij de tweede paal, maar kopte naast. Frankrijk kreeg daarna maar weinig kansen en kon Mbappé, die naar de spits was gezet, nog maar nauwelijks vinden. Een kwartier voor tijd kreeg Theo Hernandez een grote kans. Door slecht uitverdedigen van Spanje kreeg hij de bal op de rand van de zestien, maar schoot met zijn mindere rechterbeen ver over.

Spanje naar de finale

Tien minuten voor tijd werd de laatste troef door Deschamps ingezet: Olivier Giroud. Maar het waren de Spanjaarden die een kans kregen. Yamal kwam door aan de rechterkant en besloot weer uit te halen. Het werd bijna een kopie van de 1-1, maar zijn inzet vloog, dit keer, over. Mbappé kreeg vier minuten voor tijd nog een hele grote kans. Hij kwam vanaf links naar binnen in de zestien en had alle ruimte om op doel te schieten, maar hij schoot hoog over. De aanvaller was duidelijk niet in beste vorm. Er kwamen uiteindelijk vijf minuten bij, maar dat was niet genoeg voor Frankrijk. Kansen kwamen er niet en dus won Spanje met 2-1.