Spanje verslaat gastland Duitsland in onbedoelde afscheidswedstrijd van Kroos

Dani Olmo tekende voor de openingstreffer en de assist voor het winnende doelpuntAFP
De wedstrijd moest even op gang komen, maar uiteindelijk was het een voetbalavond om niet snel te vergeten. Late doelpunten zorgden voor enorme verrassingen en gastland Duitsland is inmiddels uitgeschakeld. Lees hier alle ontwikkelingen van de wedstrijd terug.

Opstellingen

Spanje heeft geen enkele wijziging doorgevoerd ten opzichte van de overwinning op Georgië. Bij Duitsland zijn er wel twee aanpassingen. Jonathan Tah is teruggekeerd van zijn schorsing, waardoor Schlotterbeck weer naar de bank verhuist. Daarnaast is er voor de eerste keer dit toernooi een basisplaats ingeruimd voor Emre Can, waardoor Robert Andrich voor de eerste keer plaatsneemt op de bank.

De opstellingen met spelersbeoordelingen van Flashscore
De opstellingen met spelersbeoordelingen van FlashscoreFlashsha.re

Eerste helft

Al in de eerste minuut nam Spanje voor e eerste keer het Duitse doel onder vuur. Na een strakke inspeelpass van Nico Williams legde Álvaro Morata de bal terug voor Pedri, maar zijn schot was een makkelijke prooi voor Manuel Neuer. De openingsfase stond verder vooral in het teken van pijntjes bij de Spanjaarden nadat de Duitsers ontzettend fel voor de dag kwamen. Binnen tien minuten kwam er al een fikse aderlating voor de Spanjaaden, toen Pedri het veld geblesseerd moest verlaten in minuut acht. Zijn plaats werd ingenomen door Dani Olmo.

De invaller leek na ruim tien minuten het strafschopgebied in te kunnen lopen, maar werd net op tijd gevloerd door Antonio Rüdiger, die daarvoor de eerste gele kaart van de wedstrijd ontving. De centrale verdediger mist daardoor een eventuele halve finale. Fabian Ruiz heeft recentelijk al vaak laten zien dat je hem niet al te veel ruimte moet geven, maar desondanks kreeg hij na iets meer dan een kwartier spelen toch een open schietkans op de rand van het strafschopgebied. Zijn inzet ging een meter over het doel van Neuer, maar de Duitsers kregen maar geen grip op de snelle combinaties van de Spanjaarden.

De eerste Duise doelpoging liet 20 minuten op zich wachten. Kai Havertz kopte op doel na een voorzet vanaf de rechterflank, maar Unai Simon stond goed gepositioneerd en kon zijn inzet eenvoudig vangen. De felheid waarmee Duitsland aan de wedstrijd begon had de toon gezet en er volgden nog twee gele prenten tussen minuut 25 en 30. David Raum en Robin Le Normand gingen op de bon en voor laatstgenoemde speler betekende dat dat hij ook een eventuele halve finale moet laten schieten.

Williams kreeg zo'n tien minuten voor rust een aardige kans op de openingstreffer, maar de hoek was lastig en zijn harde schot kon daardoor gestopt worden door Neuer. In het restant van de eerste helft deelde beide landen nog een paar speldenprikjes uit, maar al met al was het een ietwat teleurstellende helft met de kennis van wat beide teams in hun mars hebben.

Tweede helft

Er werden drie wissels toegepast in de rust. Bij Spanje kwam Nacho in het veld voor Le Normand en bij Duitsland bleven Leroy Sané en Emre Can achter in de kleedkamer voor Florian Wirtz en Robert Andrich. Vlak na rust kwam er direct een reuzenkans voor Morata, maar op de rand van het keepersgebied schoot hij de bal over het doel. Zo'n vijf minuten later legde Lamine Yamal de bal klaar voor Olmo, die de verre hoek vond, Neuer kansloos liet en zijn ploeg daarmee op voorsprong zette. Het mag geen verrassing heten dat het eerste doelpunt viel uit een pass van Yamal, die dit hele EK al met afgemeten voorzetten strooit.

De openingstreffer had de wedstrijd duidelijk goed gedaan, want in de daaropvolgende minuten ging het temp omhoog en volgden er een hoop kansen voor beide doelen. Duitsland werd steeds gevaarlijker via de invallers en in de 70e minuut plaatste Andrich op aangeven op de eveneens ingevallen Niclas Füllkrug de bal perfect in de hoek, maar een fraaie redding van Simon voorkwam de gelijkmaker.

Iets minder dan een kwartier voor het einde van de regulier speeltijd kwam Duitsland er opnieuw gevaarlijk uit via de invallers. Wirtz gaf de bal voor aan Füllkrug, die op zijn beurt de bal tegen de paal gleed. Spanje voerde ruim tien minuten voor tijd een wissel door waaruit bleek dat de ploeg in het restant van de wedstrijd de boel op slot wilde gooien. Morata en Williams werden naar de kant gehaald voor Mikel Oyarzabal en Mikel Merino.

Simon werd bijna de schlemiel van de avond toen zijn dramatische uittrap een enorm kans voor Havertz opleverde, maar de Duitser probeerde het met een stiftje en die ging uiteindelijk over het doel van Simon, die met de schrik vrijkwam. In de slotfase zette Duitsland de ene na de andere kans op, maar met het nodige kunst en vliegwerk bleef Spanje op de been. Althans, zo leek het. In de 89e minuut tekende invaller Wirtz voor de gelijkmaker. Na een gewonnen kopduel van Joshua Kimmich kon de speler van Bayer Leverkusen van dichtbij afronden.

Vlak voor tijd was Duitsland ook nog heel dichtbij de voorsprong en dus winst via een andere invaller: Thomas Müller. Zijn inzet ging echter net aan het doel voorbij waardoor de wedstrijd uitliep op verlenging.

Verlenging

Met de vele wissels en gele kaarten was de verlenging veel offensiever en attractiever dan een groot deel van de reguliere wedstrijd. Het hoogtepunt was wellicht een fraai afstandsschot van Oyarzabal, dat net aan de lange hoek voorbij ging, totdat Wirtz in de enige minuut extra tijd van de eerste helft van de verlenging héél dichtbij zijn tweede treffer van de avond kwam. Net als Oyarzabal vlak daarvoor aan de andere kant schoof hij de bal richting de lange hoek. Zijn inzet eindigde enkele centimeters naast de paal van het Spaanse doel, waardoor de spelers opnieuw met een gelijke stand gingen rusten.

In de eerste minuut na de pauze claimde alle Duitsers een strafschop na een handsbal van Marc Cucurella en dat was het ook overduidelijk. De verdediger had zijn arm niet langs het lichaam en blokkeerde een hard schot van Jamal Musiala, maar op een of andere merkwaardige wijze kregen de Duitsers geen strafschop toegekend. In de 117e minuut was Duitsland opnieuw dichtbij de voorsprong, toen Füllkrug een perfecte voorzet van Kimmich schrampte met zijn hoofd, maar Simon stond op zijn post en hield de Spanjaarden in leven.

En dan geldt nog altijd de oude voetbalregel: als je hem aan de ene kant niet maakt, valt hij er aan de andere kant in. Invaller Merino kopte Spanje in de 119e minuut 'op zijn Duits' naar de overwinning uit een voorzet van de eerdere doelpuntenmaker Olmo. Füllkrug leek de Duitsers nog aan de 2-2 te helpen maar zijn kopbal ging net aan het Spaanse doel voorbij. Dani Carvajal kreeg in de extra tijd zijn tweede gele kaart te zien, maar dat zal hem een worst wezen. Door zijn eerdere gele kaart was hij immers toch al geschorst voor de halve finale.