Topschutter Mikautadze kan succes van Georgië op EK nauwelijks geloven

Georges Mikautadze scoorde als enige speler in al zijn groepsduels
Georges Mikautadze scoorde als enige speler in al zijn groepsduelsAFP
Niet Harry Kane, Kylian Mbappé of Cristiano Ronaldo maar Georges Mikautadze mag zich na de groepsfase voorlopig topscorer van het EK noemen. De aanvaller heeft Georgië met drie doelpunten en een assist naar de achtste finales van de Europese eindronde geholpen.

"Dit is echt ongelooflijk", zei Mikautadze vlak na de zege van woensdagavond op Portugal (2-0) over de historische prestatie van Georgië. "Onze emoties zijn niet te beschrijven. Dit hadden we zelf ook niet verwacht." Mikautadze bereidde in de tweede minuut de openingstreffer van Khvicha Kvaratskhelia voor en benutte in de 57e minuut een strafschop.

Mikautadze scoorde in de groepsfase ook tegen Tsjechië (1-1) en Turkije (1-3). Hij is de negende speler in de geschiedenis van het EK die in alle groepsduels doel heeft getroffen, na Ruud van Nistelrooij, Michel Platini, Alan Shearer, Hristo Stoitchkov, Savo Milosevic, Milan Baros, Gareth Bale en Ronaldo.

Nauwelijks speeltijd

Ajax nam Mikautadze vorig jaar voor 16 miljoen euro over van FC Metz, maar de aanvaller kreeg nauwelijks speeltijd bij de club uit Amsterdam. Hij deed voor de winterstop slechts mee in negen duels en werd halverwege het seizoen weer verhuurd aan Metz, de club die hem inmiddels voor 13 miljoen euro weer heeft overgenomen van Ajax. Mikautadze heeft zich inmiddels in de kijker gespeeld bij AS Monaco.

Georgië neemt het zondag in de achtste finale van het EK op tegen Spanje.