Turkije overleeft slijtageslag tegen Oostenrijk en ontmoet Nederland in kwartfinale

Merih Demiral (midden) was de held van Turkije met twee treffers.
Merih Demiral (midden) was de held van Turkije met twee treffers.Justin Setterfield / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP
Turkije mag zich, net als Nederland, voor het eerst sinds 2008 weer eens EK-kwartfinalist noemen. De ploeg van Vincenzo Montella won met 1-2 van Oranje-angstgegner Oostenrijk en komt daardoor Oranje tegen in de kwartfinale. Merih Demiral stal de show met de tweede snelste goal in EK-historie.

De opstellingen

Zowel Oostenrijk als Turkije begint met een flink aantal wijzigingen aan deze wedstrijd. Oostenrijk heeft het team uit de zege op Nederland op drie plekken gewijzigd: Philipp Mwene keert terug als linksback, Christoph Baumgartner neemt de '10'-positie weer in en Konrad Laimer vervangt de geschorste Patrick Wimmer. Feyenoord-verdediger Gernot Trauner ontbreekt nog altijd met een blessure.

Turkije kampt met schorsingen voor centrumverdediger Samet Akaydin en aanvoerder Hakan Çalhanoglu, wat bekent dat oud-Feyenoorder Orkun Kökçü en Abdülkerim Bardakçi weer basisplaatsen hebben gekregen. Bardakçi krijgt daarmee opnieuw de voorkeur boven Ajacied Ahmetcan Kaplan. Ook Kaan Ayhan staat weer in de basis, hij vervangt Salih Özcan op het middenveld.

De opstellingen en rapportcijfers.
De opstellingen en rapportcijfers.Flashscore

Voorin lijkt bondscoach Vincenzo Montella flink te experimenteren en lijkt goudhaantje Arda Güler te beginnen als valse spits. Kenan Yildiz en Baris Alper Yilmaz, die hiervoor in de spits werd gezet, beginnen links en rechts voorin.

Bliksemstart

Binnen een minuut was het al raak voor Turkije! Een corner van Arda Güler werd door Baumgartner van de lijn gehaald en kwam via keeper Patrick Pentz voor de voeten van oud-Juventus-verdediger Merih Demiral terecht. De centrumverdediger aarzelde niet en haalde de trekker over, waardoor de bal er al na 57 seconden in lag. Het tweede snelste EK-doelpunt ooit.

Oostenrijk reageerde snel en speelde fel naar voren. Het resulteerde in een aantal kansen, waaronder een corner die van de lijn werd gehaald. Het is achterin direct vrouwen en kinderen eerst voor Turkije. Na slechts tien minuten werd de eerste fatale gele kaart uitgedeeld aan een Turkse speler, van wie er tien zijn die op scherp staan. Orkun Kökçü stopte een aanval via de handrem en moest dit bekopen met een gele kaart die hem een potentiële kwartfinale kost.

Het beeld van Merih Demirals openingstreffer
Het beeld van Merih Demirals openingstrefferStu Forster / GETTY IMAGES EUROPE / Getty Images via AFP

Standaardsituaties blijven een gevaar van Turkse kant: Merih Demiral stond na zo'n 24 minuten aan het uiteinde van een corner van Arda Güler en mikte op doel, maar kopte zijn poging net over. Het Oostenrijkse tegenoffensief was na tegen het halfuurpunt al lang en breed voorbij en het spel speelde zich af rond het middenveld, met beide teams naarstig zoekende naar ruimtes achter de defensies.

Controleur Ismail Yüksek werd de volgende speler die door een gele kaart een schorsing op de broek kreeg en een mogelijke kwartfinale tegen Nederland moet missen. Op slag van rust vreesde Turkije nog even voor een tegentreffer, maar Christoph Baumgartner wist een voorzet niet op doel te mikken. Dit zorgde ervoor dat Turkije de rust inging met een tamelijk verrassende 0-1 voorsprong.

Oostenrijk heeft een missie

Direct na rust gooide Oostenrijk, dat in spits Michael Gregoritsch een aanvallende wissel inbracht, de bal naar voren en creeërde het gelijk een hachelijk moment voor het Turkse doel. Een diepe bal op Baumgartner leek de achterlijn te hebben gepasseerd, maar de spelmaker van RB Leipzig kreeg de bal voor het doel en op de schoen van Gregoritsch, die de bal rakelings langs het doel van Mert Günok schoot.

Een slimme bal van invaller Alexander Posch viel gunstig voor aanvoerder Marko Arnautovic, maar de Oostenrijkse spits wist Günok niet te verschalken in de één-op-één. Een rush van Konrad Laimer gaf Oostenrijk de derde kans in de eerste tien minuten na rust, maar wederom geen treffer. De doelstelling van Oostenrijk is overduidelijk: geen tijd verspillen en zo snel mogelijk terug in de wedstrijd komen.

Cornerfestijn

Maar het werd niet Oostenrijk dat terugkwam, maar Turkije dat de voorsprong verdubbelde. Opnieuw werd een corner van Arda Güler perfect voor het doel van Pentz bezorgd en opnieuw was het Merih Demiral die toesloeg. De verdediger van Al Ahli torende boven de Oostenrijkers uit en kopte de bal machtig achter de Oostenrijkse doelman voor de 0-2.

Zes minuten later moest doelman Mert Günok echter alweer vissen: Oostenrijk sloeg toe vanuit, hoe kan het ook anders, een corner. Invaller Michael Gregoritsch stond vrij bij de tweede paal en werd gevonden door mede-invaller Posch, die de corner van Sabitzer doorkopte. Met nog 25 minuten te gaan werd de Turkse voorsprong weer verkleind tot 1 treffer.

Een uitputtingsslag voor Turkije eiste zo'n tien minuten voor tijd een speler: Orkun Kökçü strompelde al langer rond en blesseerde zichzelf heviger bij het wegwerken van een bal. Een ogenschijnlijke hamstringblessure haalde Kökçü, geschorst voor de kwartfinale, naar de kant.

Met vier minuten blessuretijd leverde Mert Günok een heldendaad door een kopbal op wonderbaarlijke wijze uit het doel te houden en zich zo tot nationale held te benoemen. Turkije overleefde de Oostenrijkse stormen en won de wedstrijd met 1-2. Oranje wacht een wedstrijd tegen Turkije op zaterdag 6 juli om 21.00 uur in Berlijn.