Turkije verslaat en elimineert Tsjechië, en eindigt als tweede in groep F

Cenk Tosun maakte de winnende treffer in de blessuretijd
Cenk Tosun maakte de winnende treffer in de blessuretijdAFP
Turkije heeft een 2-1 overwinning geboekt op Tsjechië in de laatste groepswedstrijd van Euro 2024 en verzekerde zich daarmee van de tweede plek in groep F. Al in de 20e minuut kreeg een Tsjech rood, een klap die het eigenlijk niet te boven kwam. Door de tweede plek gaat Turkije de achtste finale spelen tegen Oostenrijk, terwijl Tsjechië met een enkel punt in de groepsfase is uitgeschakeld.

Bij Tsjechië waren deze wedstrijd twee wijzigingen in de voorhoede te noteren ten opzichte van het teleurstellende 1-1 gelijkspel tegen Georgië. Vaclav Cerny was zijn basisplaats kwijt aan Mojmir Chytil, maar opvallender was de plek op de bank van Patrik Schick wegens problemen met zijn fitheid, die in de basis vervangen werd door Antonin BarakTurkije voerde maar liefst zeven wijzigingen door ten opzichte van de zware 3-0 nederlaag tegen Portugal, waarvan de meest opvallende die was van de man onder de lat. Altay Bayindir was zijn plek verloren aan Mert Gunok, die tegen Georgië ook al speelde. Verder waren Zeki Celik, Abdulkerim Bardacki (schorsing door gele kaarten), Kaan Ayhan, Muhammed Kerem Akturkoglu, Orkun Kokcu en Yunus Akgun hun basisplaats verloren aan Mert Muldur, Merih Demiral, Ismail Yuksek, Arda Guler, Salih Ozcan en Kenan Yildiz.

Basisopstellingen Tsjechië - Turkije
Basisopstellingen Tsjechië - TurkijeFlashscore

Eerste helft

Tsjechië begon met de neus naar voren aan de wedstrijd en al in de derde minuut had Lukas Provod een schot op doel achter zijn naam staan, maar Gunok ook al een redding. Turkije schroomde echter ook niet om de aanval te zoeken en kwam een paar keer gevaarlijk dicht bij het doel van Jindrich Stanek. De openingsfase bood perspectief voor een leuke wedstrijd. In de 17e minuut was er een grote kopkans voor Robin Hranac, maar hij kreeg zijn hoofd te veel onder de bal en zijn inzet ging hoog over.

In de 20e minuut een kantelmoment in de wedstrijd. Barak had in de 11e minuut al geel gepakt, en pakte negen minuten later al zijn tweede, nadat hij op de voet van Ozcan ging staan. Zo keek Tsjechië tegen 70 minuten voetbal aan met 10 man in een wedstrijd die gewonnen moest worden. Turkije begon al snel gebruik te maken van de ruimtes die door Baraks rode kaart beschikbaar werden en kreeg in de 27e minuut een kans, maar Yildiz' spectaculaire poging ging via een verdediger net naast. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Samet Akyadin naast.

In de 35e minuut kreeg Schick een gele kaart wegens protesteren vanaf de bank, waardoor ook hij de volgende wedstrijd van Tsjechië mist, mochten ze de volgende ronde bereiken. De wedstrijd verviel in een vervelende reeks van overtredingen en oponthoud, waardoor de slotfase niet erg kon bekoren. In de 45e minuut brak Trsjechië er nog gevaarlijk uit, maar David Jurasek kon Gunok niet passeren. De eerste helft eindigde met een afstandsschot van Guler dat ver naast ging.

Statistieken eerste helft Tsjechië - Turkije
Statistieken eerste helft Tsjechië - TurkijeFlashscore

Tweede helft

De Italiaanse bondscoach van Turkije vond dat zijn ploeg niet genoeg deed met de ruimtes die beschikbaar kwamen door de overtalsituatie, en besloot Ayhan in het veld te brengen voor Ozcan, die ook op geel stond. Zijn ploeg begon sterk aan de tweede helft en had binnen een minuut al een gevaarlijk schot gelost. In de 51e minuut kwam Turkije op voorsprong. Stanek redde eerst nog heel knap op een schot van dichtbij van Yildiz, maar de afvallende bal kwam via Yuksek bij Hakan Calhanoglu terecht, die met een keiharde droge pegel de bal precies in de verre hoek plantte. Extra wrang voor Tsjechië was dat Stanek bij de eerste redding geblesseerd was geraakt en moest worden vervangen door Matej Kovar.

Dat leek de genadeklap voor Tsjechië, want in de daaropvolgende 10 minuten wist het niks meer te creëren. In de 64e minuut werd Tsjechië eindelijk weer eens gevaarlijk. Een vrije trap net buiten de zestien werd voorgegeven, maar Ladislav Krejci slaagde er niet in binnen te koppen. Opeens kwam Tsjechië toch op gelijke hoogte door een doelpunt van Tomas Soucek. Gunok liet de bal vallen, waarna de middenvelder van West Ham hem voor zijn voeten vond en hard raak schoot. De VAR had lang nodig om het moment met de doelman te bekijken, maar besloot dat er geen overtreding op hem werd gemaakt en liet het doelpunt tellen, waardoor de spanning weer terug kwam in de wedstrijd.

In de 80e minuut begon Tsjechië aan zijn slotoffensief met een kans voor de ingevallen Feyenoorder Ondrej Lingr, maar het was hem niet gegund. In de 82e minuut kreeg Jan Kuchta de bal in het doel, maar de scheids had al gefloten voor een overtreding. Er volgden nog enkele pogingen van Tsjechië, maar het zou toch Turkije worden dat de wedstrijd ging winnen. In de vierde minuut de blessuretijd scoorde Cenk Tosun de 2-1 met een hard schot van binnen de zestien, na een goede actie en assist van Kokcu. Na nog een merkwaardige situatie in de slotseconden met onder andere een veldbestormer en een rode kaart, besloot Kovács er maar een einde aan te maken.