Vijf eerdere ontmoetingen tussen Spanje en Frankrijk: van Platini tot Zidane

Raul, David Villa en Zidane strijden om de bal in 2006
Raul, David Villa en Zidane strijden om de bal in 2006Profimedia
Spanje en Frankrijk nemen het dinsdag in München tegen elkaar op voor een plek in de finale van Euro 2024. De twee landen zijn op verschillende manier van elkaar doorgedrongen tot de laatste vier.

Frankrijk had het moeilijk op weg naar de halve finale, terwijl Spanje met mooi voetbal het te kloppen team lijkt te zijn dit EK.

Ze hebben een resultaat nodig dat een einde maakt aan een slechte reeks tegen Frankrijk op grote toernooien om de finale te bereiken.

AFP Sport keek naar vijf befaamde wedstrijden tussen de twee buurlanden.

De eerste

De eerste officiële ontmoeting tussen de twee Europese grootmachten vond niet eerder plaats dan tijdens de finale van het EK in 1984.

Gastland Frankrijk won het toernooi onder leiding van een sublieme Michel Platini - wiens negen doelpunten dat toernooi nog steeds een record zijn.

Platini opende de score in het Parc des Princes, een moment dat de Spaanse doelman Luis Arconada voor altijd is bijgebleven.

Arconada liet de lage vrije trap van de Franse legende uit zijn handen glippen waarna Bruno Bellone in de blessuretijd met een boogbal de 2-0-eindstand op het scorebord zette. Frankrijk won haar eerste eindtoernooi.

Spanje - Frankrijk
Spanje - FrankrijkProfimedia

Tijdperk Zidane

Onderweg naar hun tweede titel versloeg Frankrijk Spanje met 2-1 tijdens het EK van 2000, gehouden in Nederland en België.

De kwartfinale in Brugge werd getekend door een vrije trap van een andere iconische Franse nummer 10.

Zinedine Zidane schoot de bal van zo'n 25 meter in de kruising en zette Frankrijk op voorsprong voordat Gaizka Mendieta vanaf elf meter gelijkmaakte voor de Spanjaarden.

Youri Djorkaeff schoot nog voor rust de bal snoeihard in de korte hoek en maakte de winnende voor aanvoerder Didier Deschamps en zijn team.

Zwangenzang

Frankrijk bleef domineren op eindtoernooien tegen de Spanjaarden. Zo ook tijdens het WK 2006 in Duitsland.

Net als nu leek Spanje de te kloppen ploeg en in de achtste finales in Hannover kwam het op voorsprong door een benutte penalty van David Villa.

Maar verliezend finalist Frankrijk kwam terug.

Franck Ribery maakte zijn eerste doelpunt voor de Fransen voordat Patrick Vieira en Zidane - het toernooi was zijn zwanenzang - Frankrijk naar de kwartfinale schoten.

Spaanse trilogie voltooid

Spanje won tijdens het EK in 2012 voor het eerst in competitief verband van de Fransen.

Xabi Alonso speelde zijn 100e interland en maakte in Donetsk beide doelpunten. Een zwevende kopbal in de eerste helft en een penalty in de tweede bezegelden het lot van Frankrijk.

Spanje zou voor de derde keer op rij een groot toernooi winnen, nadat het Euro 2008 en het WK van 2010 ook al gewonnen had.

UEFA Nations League-finale 2021

De meest recente ontmoeting tussen de twee was tijdens de Nations League-finale van 2021. In Milaan won Frankrijk op opmerkelijke wijze met 2-1.

De wedstrijd kwam tot leven toen er in amper twee minuten tijd twee doelpunten vielen. Mikel Oyarzabal zette de Spanjaarden op voorsprong waarna Karim Benzema op prachtige wijze de gelijkmaker maakte.

Kylian Mbappe maakte de winnende nadat hij de doelman Unai Simon te slim af was.

Spanje was furieus dat het doelpunt telde aangezien Mbappe overduidelijk buitenspel stond. De VAR greep niet in omdat het vond dat de poging van Eric Garcia om de bal weg te werken een bewuste poging was om de bal te spelen.